Last news in Fakti

7 Май, 2013 13:51 4 208 0

Българките е по-добре да родят в Атина и Рим

  • спасете децата-
  • бебета-
  • смъртност

Гърция, Италия и Португалия ни бият по грижи за майките и бебета. Всяка минута по света умират по две новородени

Разкъсваните от криза Гърция и Португалия изпреварват значително България по грижи за майките и новородените. Това показва ежегодния доклад на неправителствената организация „Спасете децата“. Докладът обхваща 176 страни, които са класифицирани по редица данни като детска смъртност, здраве на родилките, образование на децата и други.

През 2013 г. България пропада със 7 места в класацията до 43 място. В същото време Гърция се качва от 20 на 19 място, а Португалия от 15 на 13 място. Икономическата и политическата криза не е попречила на Италия да се изкачи от 21 на 17 място в класацията.

На Балканите преди нас са сърбите – 36 място, кипърците-39 място, македонците 40 място и черногорците – 42 място. След нас са Босна и Херцеговина -47 място, Турция – 60 място и Румъния- 61 място.

България се нарежда на опашката на ЕС. Зад са само Румъния, Унгария и Малта.

Показателят „Риск по време на раждане” е изработен за първи път и отразява нивото на смъртност на бебетата в деня на раждането им и оценява 186 страни по света. Според него Люксембург е най-сигурното място за току-що родените, а Сомалия – най-опасното.

Във Финландия е най-добре да си майка. Следват Швеция, Норвегия, Исландия Холандия, Дания, Испания, Белгия, Германия и Австралия.

Най-лошото място на света за майките и бебета е ДР Конго. Преди нея се нареждат Сомалия, Сиера Леоне, Мали, Нигер, ЦАР, Нигерия, Чад и други. В тези страни бушуващите военни конфликти, корупцията и бедността водят до висока смъртност сред бебета и родилките.

На обратния полюс е Финландия. Там рискът за смърт при бременност е една на 12 200 и почти всички младежи до 17 години получават средно образование. Изненада е 30 място на САЩ в класацията. Водещата в света икономика страда от висока смъртност сред новородените от всички индустриални държави.

Тревожно е състоянието и във Великобритания, която изпада от челната десятка до 23 място през 2013 г.

Разкъсваната от хиперинфлация Беларус също полога повече грижи за майките и новородените.

„Като цяло светът е направил безпрецедентен напредък в намаляването на детската и майчина смърт. Но има две големи предизвикателства: смъртта на новородени и недохранването", отбеляза главният изпълнителен директор на „Спасете децата“ Джъстин Форсайт. Според него първият ден на новороденото остава най-рисковият в човешкия живота. Бебе, родено в развиващи се страни, е седем пъти по-застрашено да умре, отколкото в индустриалните страни. Един млн. бебета умират в света в първите 24 часа от раждането си. Простата сметка показва, че две бебета умират всяка минута в света.

Класацията на „Спасете децата“ поставя сериозни проблеми пред грижите за здравето на новородените и майките в света, отбелязват анализатори.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА