Last news in Fakti

14 Март, 2022 16:32 19 971 2

Мощни геомагнитни бури и тази седмица

  • магнитни бури-
  • геомагнитни бури-
  • слънце-
  • активност-
  • слънчеви изригвания

Може да има нарастване на активността както на северните, така и на южните полярни сияния

Мощни геомагнитни бури и тази седмица - 1
Снимка: shutterstock

Слънцето продължава с буйната активност, която започна в средата на януари. Това означава, че неизбежното вече се е случило – част от въпросните изригвания са се насочили към нашата планета и много скоро ни очакват слънчеви бури, пише сайтът Science Alert.

Според Центъра за прогнозиране на космическото време към Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ (NOAA) и британската метеорологична служба през следващите няколко дни ще има леки до средни геомагнитни бури.

Нямаме повод за притеснение обаче – през последните няколко дни Земята вече бе ударена от няколко леки и умерени геомагнитни бури - G1 и G2 по петстепенната скала за слънчеви бури. При подобно ниво можем да очакваме известна деградация на високочестотните радиосигнали на високи географски ширини. Не е изключено и да се наложи предприемането на коригиращи действия за спътниците поради промени в съпротивлението. Колебания в електрическата мрежа и известни смущения в работата на сателитите също са възможни.

Специалистите смятат, че активността и на северните, и на южните полярни сияния може да нарасне.

Слънчевите бури са нещо напълно нормално. Те настъпват, когато нашето Слънце стане значително по-активно. В резултат на това короналните изхвърляния на маса и слънчевите ветрове смущават магнитното поле на планетата и нейната горна атмосфера. В момента се случват и двете неща.

Короналните изхвърляния на маса представляват точно това, което предполага и тяхното име. Слънчевата корона – най-външният регион на атмосферата на звездата – изригва и изхвърля плазма и магнитни полета в космическото пространство. Ако короналното изхвърляне на маса е насочено към Земята, сблъсъкът на слънчевото изхвърляне с магнитното поле на Земята може да причини геомагнитна буря - известна още като слънчева буря.

Що се отнася до слънчевите ветрове, те се зараждат в „дупките“ на слънчевата корона – това са по-хладните и не чак толкова плътни региони на плазмата в слънчевата атмосфера (и с по-отворени магнитни полета). Подобни открити региони позволяват на слънчевите ветрове да „избягат“ по-лесно и да издуят електромагнитната радиация в космоса с висока скорост. Ако дупката е обърната към Земята, тези ветрове духат директно към нас.

Когато заредените частици от Слънцето ударят атмосферата на Земята, те започват да се придвижват по линиите на земното магнитно поле и се насочват към полюсите. Там падат върху горната атмосфера и си взаимодействат с молекулите в нея. Въпросното взаимодействие йонизира молекулите и ги кара да сияят. Така се образува полярното сияние.

Според прогнозата за полярните сияния на Space Weather 14 и 15 март имат максимални нива съответно на Kp 6 и Kp 5 на десетточковия Kp индекс на геомагнитна активност. Т.е. вероятността да се образуват ярки и динамични сияния е голяма.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    5 0 Отговор
    Като кажат така, значи пак ще пускат 5 Г-то на 60 GHz
  • 2 Умен по цялата глава

    4 1 Отговор
    Забравиха да добавят че точно Слънчевия вятър Издухва Космическите лъчи ,които образуват облаците на Планетата.В резултат на това няма облаци,а щом няма облаци- има Слънце....И ето ви Глобалното затопляне свързано със Слънчевата активност и никакви Въглеродни Емисии не са причината за него ...Ама на кой да го обясняваш????