Last news in Fakti

20 Април, 2022 22:30 4 317 5

Тънкости за приготвянето на перфектния козунак

  • козунак-
  • на конци-
  • тънкости-
  • грешки-
  • великден

Вижте какви грешки да не допускате, за да стане козунакът пухкав и на конци

Тънкости за приготвянето на перфектния козунак - 1
Снимкa: Shutterstock

Великден наближава и домакините започват да се замислят върху направата на перфектния козунак. Не винаги обаче сладкото изделие се получава меко, пухкаво и на конци. Има си известни тънкости, с които трябва да сте наясно, ако искате накрая козунакът да очарова цялото ви семейство, пише trafficnews.bg.

Грешките, заради които козунакът никога не става на конци и не се надува достатъчно са продуктите. Когато ви предстои да приготвяте козунак, не жалете продуктите, те трябва да са качествени. Не взимайте онези, които са на промоция.

Прекалявате с ароматите и подправките:

Домакините, които са на „ти“ с кулинарията и редовно използват богат набор от подправки, допускат една и съща грешка и тя е свързана с тяхното прекаляване. Не се увличайте, когато добавяте ром, ванилия, шафран, кардамон или някоя друга подправка.

Месене на тестото:

Още един тънък момент, който се превръща в грешка. Тестото не бива да е прекалено меко и лепкаво, защото накрая козунакът ще се разлее и ще е плосък. Не е препоръчително обаче да е твърдо, защото няма да го има онзи пухкав ефект, който всеки се опитва да постигне.

Температура:

Тук става въпрос не само за температурата на продуктите, но и температурата в помещението. Запомнете, че козунакът обича да му е топло. Няма да ви е приятно да прекарате няколко часа в кухнята при 35 – 40 градуса, но ако искате феноменално великденско печиво, трябват си жертви.

Не допускайте тези грешки и козунакът, който приготвяте за Великден, винаги ще омагьосва с вкуса си!


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Готвача Винету

    8 1 Отговор
    Дотук нито една ,,тънкост", само приказки, 40 градуса на въздуха в помещението....явно някой представа няма за какво иде реч .А това че ароматите в тестото са ,,грешка,, отнесена към ,,тънкостите" за бухнал козунак е просто смешно.
  • 3 смок

    2 0 Отговор
    За тънкости и остроти за приготвянето на перфектния козунак питайте премиершата Петкова!
  • 4 ЛиндитоСеОкендзиПуткова

    2 1 Отговор
    Тънкост е да приготвиш канадски безглутенови месеници и да ги пробуташ за велик денски козунаки на плебеите за 50 лв. на бройка
  • 5 Пълни глупости пише в статията

    2 0 Отговор
    Качествени продукти.
    Изпитана рецепта.
    Ароматите са задължителни - ванилия, ром, портокал, лимон.
    Внимание към месенето.
    Търпение при втасането.
    Усукване при оформянето.
    Температура в стаята 20-22°С.