Великден наближава и домакините започват да се замислят върху направата на перфектния козунак. Не винаги обаче сладкото изделие се получава меко, пухкаво и на конци. Има си известни тънкости, с които трябва да сте наясно, ако искате накрая козунакът да очарова цялото ви семейство, пише trafficnews.bg.
Грешките, заради които козунакът никога не става на конци и не се надува достатъчно са продуктите. Когато ви предстои да приготвяте козунак, не жалете продуктите, те трябва да са качествени. Не взимайте онези, които са на промоция.
Прекалявате с ароматите и подправките:
Домакините, които са на „ти“ с кулинарията и редовно използват богат набор от подправки, допускат една и съща грешка и тя е свързана с тяхното прекаляване. Не се увличайте, когато добавяте ром, ванилия, шафран, кардамон или някоя друга подправка.
Месене на тестото:
Още един тънък момент, който се превръща в грешка. Тестото не бива да е прекалено меко и лепкаво, защото накрая козунакът ще се разлее и ще е плосък. Не е препоръчително обаче да е твърдо, защото няма да го има онзи пухкав ефект, който всеки се опитва да постигне.
Температура:
Тук става въпрос не само за температурата на продуктите, но и температурата в помещението. Запомнете, че козунакът обича да му е топло. Няма да ви е приятно да прекарате няколко часа в кухнята при 35 – 40 градуса, но ако искате феноменално великденско печиво, трябват си жертви.
Не допускайте тези грешки и козунакът, който приготвяте за Великден, винаги ще омагьосва с вкуса си!
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Готвача Винету
22:47 20.04.2022
3 смок
08:34 21.04.2022
4 ЛиндитоСеОкендзиПуткова
12:25 21.04.2022
5 Пълни глупости пише в статията
Изпитана рецепта.
Ароматите са задължителни - ванилия, ром, портокал, лимон.
Внимание към месенето.
Търпение при втасането.
Усукване при оформянето.
Температура в стаята 20-22°С.
21:59 22.04.2022