Last news in Fakti

20 Май, 2022 12:58 2 782 2

Странните номера, които мозъкът ни погажда

  • фройд-
  • психология-
  • мозък-
  • трикове-
  • номера

Опасно е, когато знаеш, че не си в пълен контрол на мозъка си и той може да ти заложи интересни капани

Странните номера, които мозъкът ни погажда - 1
Снимка: Shutterstock

Нашият мозък не спира да работи, дори когато спим. Спокойно можем да кажем, че той е един от най-активните, жизнено важни и същевременно мистериозни органи от човешкото тяло. Понякога дори е плашещо колко много науката не знае за мозъка. А той пък много често ни погажда различни номера, за които дори не си даваме сметка.

Запознайте се с тези шест странни номера, с които мозъкът ни си играе с нас:

  1. Ефект на Форер

Този психологически феномен се изразява във вярванията на хората, че дадена информация се отнася за тях, а всъщност тя е съвсем обща. Най-ярък пример за това хороскопите, пише lifezone.bg. След като прочетем посланието за нашата зодия, ние решаваме, че то е написано точно за нас и откриваме себе си в общи характеристики, които, ако бъдем реалистични, цялото човечество може да споделя.

Това се случва и когато прочетем даден неконкретен пост на наш приятел в социалните мрежи и решим, че той се отнася точно нас. Това важи с особена сила, ако постът е и с негативни отенъци.

  1. Илюзия за прозрачност

Често смятаме, че нашите емоции са видими за другите. Има голяма разлика обаче между това, което чувстваме и това, което другите смятат, че чувстваме. На това се дължат и голяма част от недоразуменията най-вече в романтичните връзки.

  1. Подхлъзване на Фройд

Понякога казваме нещо, което изобщо не искаме и не сме смятали да кажем. То е резултат от "подхлъзването" на несъзнателния ни ум или подсъзнанието в съзнателното ни поведение. Така можем да наречем партньора си с името на бившия, например. Според Фройд това се случва под въздействието на тайните или потиснатите ни желания.

  1. Евристичната наличност

В този случай мозъкът ни осигурява пряк път към определени примери по темата, която ни интересува на момента. Тези бързи примери ни помагат да вземем решение, особено когато сме притиснати от времето.

  1. Фалшива памет

Фалшивите спомени ни карат да бъдем по-предпазливи и внимателни. Ако в миналото сме забравили ютията включена и тя е нанесла поражения, всеки път, когато я използваме, ще се колебаем дали сме я изключили. Почти винаги механично вършим изключването на електрическите уреди, заради което мозъкът ни не се старае да запомня тази информация. Все пак има много по-важна такава за складиране, но това не ни пречи да изпаднем в дива паника, след като вече сме навън, и да се чудим изключихме ли пресата за коса или котлона, преди да излезем.

Психолозите дават интересен съвет, който да ни помага в такива ситуации. Те казват, че е добре човек да направи нещо малко и необичайно, докато изключва уреда, за да може мозъкът да се изненада и да запомни случилото се. Например, докато изключвате фурната, пребройте назад от 10 до 1. Мозъкът със сигурност няма да го очаква и ще запомни тази нова информация, а вие ще сте спокойни, че нищо вкъщи не работи без вашия надзор.

  1. Теория на ироничните процеси

Когато не искаме да мислим за нещо определено, нашият ум ни го натрапва по всички възможни начини. Тези мисли често са потискащи и неприятни и ние всячески се опитваме да избягаме от тях. Иронията е в това че колкото повече ги потискаме, толкова повече те ни идват на ум.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стари номера

    9 2 Отговор
    Номерът е, че и психолозите не знаят как работи, обаче взимат пари на час за тъпи съвети.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.