40 07676

Подредиха 100-те най-добри ястия на света, ето къде е и българската кухня

  • храна-
  • класация-
  • италианска кухня-
  • най-добри ястия-
  • най-добра храна

Първото място в класацията на Taste Atlas е за ястие от Мексико

Подредиха 100-те най-добри ястия на света, ето къде е и българската кухня - 1
Снимки: Shutterstock

Taste Atlas публикува своя списък на 100-те най-добри традиционни кухни и ястия в света за 2022 г. Атласът се основава на повече от 63 000 местни класации.

TasteAtlas е глобален сайт, който предоставя информация за националните кухни от цял свят. Сайтът разполага с интерактивна карта, на която са показани традиционните ястия в различните страни, пише БГНЕС.

Снимка: Facebook

Подредиха 100-те най-добри ястия на света, ето къде е и българската кухня

На първо място, разбира се, е италианската кухня. Най-добри ястия от нея са focaccia barese, gnocco fritto. Най-добри продукти: stracciatella, prosciutto Toscano, паста. На второ място е гръцката кухня, на трето - испанската, а на четвърто - румънската. Френската кухня е на пето място.

Първото място в класацията на 100-те най-добри ястия на планетата заема Cochinita pibil - мексиканско ястие от свинско месо от Юкатан. Свинското месо се маринова с паста от анато, сок от горчив портокал и чесън. То се пече бавно, след което се настъргва и се сервира с тортили, такос или самостоятелно с шалот, маринован лук, салса и различни печени зеленчуци.

Подредиха 100-те най-добри ястия на света, ето къде е и българската кухня

На второ място е бразилската пиканя - прясно говеждо месо, което е особено популярно и високо ценено в Бразилия. В САЩ то се нарича "sirloin cap", а в Обединеното кралство - "rump". Използва се най-вече за churrasco - месото първо се пече на скара и след това се набучва на шиш (подобно на кебап). Месото в това парче съдържа много малко мазнина, затова трябва да е идеално сготвено, за да не стане твърдо.

Третото място е за руските кнедли, но приготвени в Полша. Тези меки кнедли с форма на полумесец се пълнят със смес от картофи и сирене, понякога с различни подправки или запържен лук. Руските кнедли обикновено се варят и бързо се пържат, докато придобият хрупкава текстура.

На четвърто място е италианската паста от Генуа. Trofi al pesto е едно от най-известните, ако не и най-известното ястие в италианския регион Лигурия. Ястието е комбинация от два елемента: трофие - лигурска паста, разточена на ръка от брашно и вода, и песто - известен зелен сос, съставен от седем елемента: босилек, чесън, зехтин, кедрови ядки, сол и два вида сирене.

България също присъства в Атласа. В него влизат ястия като баница, рибена чорба, филе Елена, Странджански дядо, пататник, Банска капама, каварама по Радомирски, пастърма, торта Гараш и, разбира се, йогурт.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 127 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иллл

    135 8 Отговор
    Румънската е топ 1 по безвкусна и гадна кухня. Ясно ми е колко е читава класацията.

    Коментиран от #18

  • 3 Сандо

    69 4 Отговор
    Зарадвах се,че най-после една от любимите ми торти Гараш стана,тъй да се каже,българска снаха.

    Коментиран от #24

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.


  • 5 Даже

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "бравос":

    И тука гориш в темата за гейовете. Поне се прикривай малко...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Синан

    89 23 Отговор
    След като руснаците ги няма смятай колко е читава класацията. Естествено украйна присъства.

    Коментиран от #20

  • 8 ХАХАХАХАХАХАХА

    72 7 Отговор
    уса-полуфабрикатите 13, гръцките буламачи 2... повръщам от смях!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Т-34. Сармат

    151 6 Отговор
    Къв йогурт бе, казва се БЪЛГАРСКО КИСЕЛО мляко!

    Коментиран от #50

  • 11 Киш де Прованс

    114 7 Отговор
    Румънската кухня е по-добра от френската! Това е някакъв виц, вероятно :))

    Коментиран от #22

  • 12 С ръка на сърце

    90 11 Отговор
    Казвам Кисело мляко … А най ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ НА БАЛКАНИТЕ СА гърците , турците и указвасе и румънците. Обиколил съм света и СЪМ ВИДЯЛ И ЧУЛ !? КАК ТРАДИЦИОННИ БЪЛГАРСКИ ЯСТИЯ … се предлагат като Всякакви но не И БЪЛГАРСКИ …

    Коментиран от #30

  • 13 ттт

    37 16 Отговор
    1. Турция

    2. Унгария

    3. Арабеските

    4. Португалия

    На САЩ и Канада не струва, латиноамериканската не съм опитвал (говоря за оригинална, мексикански ресторант в България не се брои).
  • 14 Трак🇺🇦🇩🇪🇯🇵🇮🇷🇮🇹🇧🇬

    71 10 Отговор
    Няма шанс румънската кухня да е пред френската . По принцип ТОП 5 кухни в света са : Италия-Франция-Гърция-Испания-Япония . Другото което ми направи впечетление е че Ливанската е много назад като доти българската е пред нея . Това е смешно . А за румънската кухня едва ли освен румънците някой друг може да назове поне едно тяхно ястие

  • 15 Гюро Михайлов

    90 17 Отговор
    Руски кнедли,произведени в Полша ,щом и в кулинарията има русофобия,смятайте за каква западна гьобелсова пропаганда иде реч.
  • 16 Топ 10

    28 10 Отговор
    1. Италия
    2.Франция
    3.Гърция
    4.Испания
    5.Япония
    6.Ливан
    7.Индия
    8.Мексико
    9.Тайланд
    10.Унгария
  • 17 ИВАНОВА

    95 2 Отговор
    КЛАСАЦИЯТА Е ПЪЛНА ПОРНОГРАФИЯ.Който е дегустирал е прекарал КОВИД и си е загубил вкуса.
    Каква национална кухня имат североамериканците?

    Коментиран от #23

  • 18 Прави си

    43 4 Отговор

    До коментар #2 от "Иллл":

    Точно това ми направи и на мен впечатление.
    А и на какъв критерий е правена. Май е на "кой беше дал повече пари"?

    Коментиран от #19

  • 19 Про100 100

    67 2 Отговор

    До коментар #18 от "Прави си":

    Най-фрапиращото безобразие е Румъния. С останалото горе долу мога да се съглася. Северните кухни по принцип са скучни защото са бедни на продукти, както и на въображение междувпрочем. Същото важи и за Великобритания. 😊
  • 20 7777

    10 8 Отговор

    До коментар #7 от "Синан":

    Явно не си бил там, щом коментираш за руската кухня!?
  • 21 Гост

    84 2 Отговор
    Какъв йогурт бе???? Не ви ли досрамя да я напишете тази дума за българско ястие? Срам и позор.
  • 22 Гост

    27 2 Отговор

    До коментар #11 от "Киш де Прованс":

    Цяло лято бях във Франция и нищо не ми хареса от кухнята им. Румънска не съм пробвал, освен качамак.

    Коментиран от #48

  • 23 Гост

    48 0 Отговор

    До коментар #17 от "ИВАНОВА":

    Бургери, хот дог и ябълков пай и това им изчерпва кухнята.
  • 24 един от стадото

    46 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сандо":

    абсолютно. Истинският български Гараш слага в задния си джоб известната австрийска торта Сахер. Ама истинският- не някой сурогат

  • 25 Абе,

    66 3 Отговор
    ..."разбира се, йогурт"...
    Ей, редакторче, ти знаеш ли какво е кисело мляко на български език...
    Какъв йогурт, какво тъпоумие те е осенило...
    Йогурт в нашия език няма!!!

    Коментиран от #27

  • 26 Защо

    40 3 Отговор
    Не е включено в класацията коя кухня как влияе на здравето и на дълголетието.?! Напълно измислена класация! Ястие със свинско месо на първо място. А тази паста лигурската не е нищо особено. Аз лично обичам да готвя и само веднъж съм я правила, за да пробвам. Пестото ако не си го правиш сам е много солено и веднага ти излизат киселини. Фокачите, гриссините и т.н. ги обожавам, но и не бива да се прекалява. Най-интересното е, че киселото (ферментирало) зеле го представят в Италия, че от Германия, а киселото мляко е йогурт греко (нищо, че без българската бактерия няма да стане). За румънската кухня и аз освен качамак не помня друго и как е отишла на четвърто място не се знае. Обичам корейска кухня и турската и арабската кухня. Вчера си правих боза примерно, тъй като имам човек с увреден стомах и пробвам различни ферментирали храни, които са пробиотици и са истинско съкровище за имунната система и за пречистване. Киселото мляко в Италия по суперите е отврат, затова започнах да го правя вкъщи, както и кисело зеле заради сока. Между впрочем в Япония и Южна Корея никой няма да каже, че киселото мляко е гръцко, защото знаят каква е силата му и най-вече от къде идва.

    Коментиран от #49

  • 27 Гост

    46 2 Отговор

    До коментар #25 от "Абе,":

    Йогурт в нашият език може да няма, но може пък да има квота за налагане на чуждици. Много хора имат интерес да се заличи българският език.
  • 28 Баш софиянец

    42 3 Отговор
    Нашата добра храна е киселото мляко, което не е йогурт. Има разлика. Но няма как иначе да го кажат, понеже никъде другаде няма кисело мляко точно с тези бактерии.

    Коментиран от #29, #46

  • 29 стария моряк

    5 17 Отговор

    До коментар #28 от "Баш софиянец":

    Може би имаш предвид бактериите от мръсните съдове в България. Иди в Япония , яж кисело мляко с българска закваска и тогава говори!

    Коментиран от #56

  • 30 Българин

    9 6 Отговор

    До коментар #12 от "С ръка на сърце":

    Особено класическата българска мусака ... ;)

    Коментиран от #58

  • 31 Някой

    14 2 Отговор
    Който е ял кисело мляко в чужбина. Няма кисела жилка,усеща се кремообразно. Направих опит в Северна Ирландия. Купих от български магазин. Българско кисело мляко за закваска. И прясно мляко от местното. Очаквах, че няма да се хване. Напротив, стана гъсто мляко. Но я нямаше киселата жилка. Като тяхните, кремообразно.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 българи са измислили киселото мляко

    32 4 Отговор
    А сега европейците ни учат, че казвало йогурт
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 салисали

    4 24 Отговор

    До коментар #28 от "Баш софиянец":

    В БГ няма и не се произвежда българско кисело мляко!

    Коментиран от #52

  • 47 Шаран БГ

    25 0 Отговор
    Че то и в България да си направиш кисело мляко си има чалъми - или поне по-вечко практика !
    Хубави ястия , ама и те стават с продукти, които пък се купуват с пари. Българският пенсионер ги гледа на витрината и сочи с пръст : – И това съм ял, и това съм ял, и това съм ял .......и е щастлив, че има стотинки за хляб и някой-други цяр........
  • 48 Про100 100

    18 0 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    Изкарах една година във Франция. Нито едно нещо което съм опитвал не ми доведе газовете които имах в Германия и Дания за същото време. Отделно от това дори пицата ми хареса повече отколкото в Италия. Въпрос на качество на продуктите. Междувпрочем испанската кухня ми харесва също. Просто виното им не е на нивото на френското....
  • 49 Про100 100

    14 4 Отговор

    До коментар #26 от "Защо":

    Не знам за Италия, но във Франция по никакъв начин не може да "узрее". Независимо от опитите ми и разнообразието от зеле с което пробвах. Бяло сирене също е изключително трудно за намиране. Обаче когато го намерих такъв качамак спретнах че чак румънците се облизваха. 😜
  • 50 ГОСТ

    10 7 Отговор

    До коментар #10 от "Т-34. Сармат":

    Думата йогурт е старобългарска и много правилно я използват в цял свят. Само ние, типично в наш стил - не.

    Коментиран от #51

  • 51 Про100 100

    10 3 Отговор

    До коментар #50 от "ГОСТ":

    Проблема е, че йогурта, който разбира цял свят е сладък. Изобщо не отговаря на нашето кисело мляко. Идентичността е различна и така е от край време. Между другото айрана в Германия, Дания и Швеция е кисел, но отвратително солен.
  • 52 Про100 100

    23 2 Отговор

    До коментар #46 от "салисали":

    В балкана се пазят закваски, неукийй. Само се качи на високо и диво и ще усетиш разликата. Ама вие по низините не знаете как се оцелява на високо и не смеете дори да припарите. Копривата и всички билки и гъби са уникално чисти и вкусни. А коментарите от панелката ги знаем😃😃😃

    Коментиран от #53, #75

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Хасковски каунь

    7 0 Отговор
    Бахур ? Стар фасул плакия, яхния ? Кебапче?
  • 55 Краля

    19 1 Отговор
    Емерика ква кухня има, че е на 13-то място... България, Турция имат толкова по-вкусна кухня а са доста назад... А и тая гръцка кухня кво има толкова, че е на 2-ро място...
  • 56 Димитър

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "стария моряк":

    Съгласен съм с теб, морски.
  • 57 Камук

    7 0 Отговор
    Безсмислена класация от типа "Кой цвят харесвате ?".
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Киро Камика

    5 2 Отговор
    Каквото и да се напиняте, най-добра и здравословна е Средиземноморската кухня. И на първо място- рибната. Това включва- Испанска , френска , италианска, турска, гръцка, българска, ливанска, мароканска ....Останалото са дрън-дрън та пляс. Всъщност нашата е доста тежка кухня и не много здравословна като турската или гръчката.
  • 60 Някой

    5 3 Отговор
    Цяла Европа ресторантите са италянски и турски фактите говорят коя е най добрата куня.
  • 61 Шофьор

    2 2 Отговор
    Ако Унгария беше в първата 10тка можех да хвана декиш на въпросната класация. За мен лично унгарската кухня е номер 1, следвана от мексиканската на 3то - Гърция. А за плюващите румънската кухня...?! Не знам кой, къде, какво е дегустирал, но тяхната кухня определено си я бива! Скарата им, като прост пример е по-разнообразна от сръбската и невероятно вкусна.
  • 62 Алито от София

    7 5 Отговор
    Торта гараш не е българска, и йогурт не традиционното българско мляко, защо я няма най известната салата за България, шопската, ловджийската, манастирски боб, да не говорим за пускани шипки с оцет и чесън, добре че поне за баницата са се сетили, а кебапчета и кюфтета, няма, а знайте като и замирише на скара и чужденците полудяват за такива ястия, има много чужденци които живеят в България само заради храната, ял съм тако и други такива деликатеси навън, ами ако не от любопитство няма да кусна, България е най вкусна, това е истината пичове
  • 63 123

    5 4 Отговор
    Турция определено има къде-къде по-добра кухня от нашата... Ама и щатите с техните сурови стекове къде ги сложили...
  • 64 Баклаваки

    3 3 Отговор
    Гърция на второ място с турски манджи, за баклавата твърдят, че е гръдско и казват баклаваки, а на локума локумаки и също бил гръцки.., същата работа с България с турски манджи, робин кафалиев има клип, как пред чужденци хвали българската кухня с турски названия..

    Коментиран от #68

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Ама

    4 3 Отговор
    Турската кухня е номер едно
  • 67 Преминаващ

    8 1 Отговор
    Руско, ама направено в Полша !
    Все едно да кажеш БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО, ама направено в Занзибар ! Дядо ми казваше - Политиката чадо, от всички Крви е най-голямата ...
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 салисали

    0 3 Отговор

    До коментар #52 от "Про100 100":

    Говоря за промишлено производство на кисело мляко. Освен това,факта, че някаква баба в планината си мисли, че прави кисело мляко не означава, че е така. Ако можеше да си позволиш пътуване до Япония щеше да разбереш какво е българско кисело мляко. Освен това, нито живея в низината, нито в панелка, горски, планински или какъвто там си дух.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.