Last news in Fakti

10 Юни, 2013 13:32 1 767 0

Новооткрит мозъчен протеин може да се окаже ключът към лечението на Aлцхаймер

  • мозък-
  • алцхаймер-
  • протеин
Новооткрит мозъчен протеин може да се окаже ключът към лечението на Aлцхаймер - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Изследователи откриха мозъчен протеин, който играе ключова роля при превода на нова информация в дългосрочната памет, съобщава Би Би Си.

Според учените, последвалите изследвания на новооткрития протеин, може да помогнат за откриването на нови видове лечения на неврологични заболявания.

Последни проучвания сочат, че липсата на  т.нар.  Arc протеин може да се окаже основен причинител на болести като аутизъм и Aлцхаймер.

Доктор Стив Финкбайнер, който е  оглавявал проучванията върху новото вещество в Калифорнийския университет, заяви, че изследователите са установили, че протеина действа, като главен регулатор на  неврони по време на процеса на формиране на дългосрочни спомени.

Проучването обяснява, че по време на формирането на спомени, някои гени трябва непрекъснато да се задействат и изключват, като така се генерират нови протеини, които помагат на невроните да създават нови спомени. Според учените именно Arc протеинът регулира тези процеси от вътрешността на невроните.

Според Финкбайнер, липсата на това вещество може да доведе до сериозни проблеми с паметта. Неговият екип вече е установил, че Arc протеина е изчерпан в мозъчния център на паметта, при хора страдащи от алцхаймер.

Изследователите от Калифорнийския университет се надяват новите проучвания да доведат до откриването на нови методи за борбата с някои от най-коварните мозъчни заболявания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА