3 4664

Рецепта на деня: Ливанска салата

  • ливанска кухня-
  • салата-
  • домати-
  • какво да сготвя

Свежа лятна рецепта

Рецепта на деня: Ливанска салата - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 зелена салата
  • 2 краставици
  • 3 домата
  • 2 чушки
  • 1 глава червен лук
  • 3 скилидки чесън
  • 1 суп. л.с оев сос
  • 1 суп. л. зехтин
  • 1 ч. л. лимонов сок
  • 2 клончета мента и кориандър
  • подправка сумак
  • сусам

Начин на приготвяне:

Първо накъсваме листата на салатата и нарязваме чушката, доматите и краставиците на кубчета, като добре объркваме всичко.

Кориандъра и ментата накълцваме на ситно, а към тях слагаме ситно нарязан лука и чесъна, заедно със зехтина, соевия сос, лимоновия сок и сумака. Заливаме салатата и поръсваме обилно със сусам, като е добре да си оставим част от дресинга.

Сега нарязваме лаваша на малки парченца и ги пускаме в сух горещ тиган, като ги изсушаваме от едната страна за минутка, обръщаме, без да притискаме и от другата страна и държим още една минута. Получените хрупкави парченца пускаме върху салатата и заливаме с останалия дресинг, пише actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 9 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор
    БЛАГОДАРЯ
  • 2 един от многото

    7 0 Отговор
    Руска салата на срещата на НАТО , ливанската за израелците ли е?
  • 3 въпросче

    0 0 Отговор
    ....лимоновия сок и сумака. КАКВО Е ТОВА сумак?
  • 4 цербер

    1 0 Отговор
    В страните от Близкия Изток тази подправка влиза в състава на смесите за дюнер кебап. Приложение намира и в подправянето на ориз. Може да се смеси с лук и да се яде като разядка Със сумак, майорана, мащерка и риган, сусам, сол и евентуално малко пипер се прави "zahtar" - йорданска смес от подправки. Zahtar се използва за подправяне на пържено месо или барбекю. Вкусен е дори поръсен върху филия хляб, полята със зехтин.