Last news in Fakti

17 Юли, 2022 16:45 2 618 8

Скритите свойства на ментата

  • мента-
  • скрити свойства-
  • радост-
  • ендорфини-
  • преяждане

Според диетолог, когато човек консумира мента, възниква чувство на радост

Скритите свойства на ментата - 1
Снимка: Shutterstock

Ментата е източник на манган, витамин С и А, на диетични фибри, фолат, желязо, магнезий и калций. Като подправка се използва много широко в кулинарията. Придава невероятен аромат на конфитюри, сладоледи, кремове, коктейли и безалкохолни напитки. Комбинира се много успешно с пилешко месо и агнешко месо, риба, картофи, морски деликатеси, яйца, зелени салати.

Когато човек консумира мента, възниква чувство на радост - той чувства същото, като след голямо количество изядена храна. Това съобщи диетологът Татяна Залетова.

Според нея благодарение на производството на ендорфините човек се наслаждава на храната и иска да яде повече. Ментата от своя страна насърчава отделянето на хормона и така спасява хората от преяждане.

При ядене на мента възниква реакция на мозъка ни, има усещане, че ни се е случило някакво радостно и приятно събитие. Това може да замени чувството на радост от приемането на големи количества храна, казва Залетова.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор
    Лятото - Мента със Спрайт и лед естествено 🍹🍹🍹
  • 2 Джодженът

    7 1 Отговор
    стана мента !

    Коментиран от #3

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Джодженът":

    Е, не съвсем !
    В боба не слагам мента, а и не пия джоджен 😉

    Коментиран от #5

  • 4 :))

    5 0 Отговор
    Придава невероятен аромат на конфитюри, сладоледи, кремове, коктейли и безалкохолни напитки...и алкохолни тоже
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Минусите Ви не влияят ИСТИНАТА !
  • 6 уайтнoйз

    2 0 Отговор
    с мастика вече нема скрити свойства..
  • 7 Нахалната фалшива дърта

    2 1 Отговор
    Ментата върви само на едно нещо...!
  • 8 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    В дебелите книги пише, че у нас има 7 /седем/ вида мента. Позната е с латинското има Мента пиперита - или културната / не че другата не е културна/ мента. Гюзъм, джоджен са също употребявани наименования.. Има една т.н. Люта мента .. и нея я харесват някой хора. Пари за мента "Пещера" не давам.. В 3-литров буркян тъпча джоджен / расте в градината като луд/, заливам го с ракия. Кисне 20-30 дена. После на нормалната ракия понюякога наливам от "моята" филтрирана мента по малко - за адет, дето се вика .МНОГО СЪМ РАДОСТЕН !! Чудех се ...защо сега ме светнаха........