Ментата е източник на манган, витамин С и А, на диетични фибри, фолат, желязо, магнезий и калций. Като подправка се използва много широко в кулинарията. Придава невероятен аромат на конфитюри, сладоледи, кремове, коктейли и безалкохолни напитки. Комбинира се много успешно с пилешко месо и агнешко месо, риба, картофи, морски деликатеси, яйца, зелени салати.
Когато човек консумира мента, възниква чувство на радост - той чувства същото, като след голямо количество изядена храна. Това съобщи диетологът Татяна Залетова.
Според нея благодарение на производството на ендорфините човек се наслаждава на храната и иска да яде повече. Ментата от своя страна насърчава отделянето на хормона и така спасява хората от преяждане.
При ядене на мента възниква реакция на мозъка ни, има усещане, че ни се е случило някакво радостно и приятно събитие. Това може да замени чувството на радост от приемането на големи количества храна, казва Залетова.
17 Юли, 2022 16:45 2 618 8
Скритите свойства на ментата
Според диетолог, когато човек консумира мента, възниква чувство на радост
Снимка: Shutterstock
Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 10 гласа.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
16:47 17.07.2022
2 Джодженът
Коментиран от #3
16:53 17.07.2022
3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
До коментар #2 от "Джодженът":
Е, не съвсем !В боба не слагам мента, а и не пия джоджен 😉
Коментиран от #5
16:59 17.07.2022
4 :))
17:02 17.07.2022
5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️
До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":
Минусите Ви не влияят ИСТИНАТА !17:10 17.07.2022
6 уайтнoйз
17:17 17.07.2022
7 Нахалната фалшива дърта
17:23 17.07.2022
8 Шаран БГ
22:19 17.07.2022