Last news in Fakti

11 Август, 2022 11:31 4 188 10

Американка се омъжи по стара традиция в Косово (ВИДЕО)

  • сватба-
  • традиция-
  • косово

Сложните рисунки по лицето на булката отнемат два часа, през които тя не може да яде, пие и да говори с никого

За местните от косовското село Доне Любине сватбената церемония е изкуство. Двудневното събитие, което се провежда по вековна традиция, е фестивал на музиката и танците, на който се представя булката, облечена в традиционна бошняшка носия, пише Ройтерс.

Американката Мелиса Гереро останала очарована, когато присъствала на традиционна сватба при първото си посещение в Доне Любине, близо до град Призрен, през 2013 г., за да се запознае със семейството на любимия си от училищните години. Толкова много мечтаела самата тя да има подобна сватба.

Миналата седмица 30-годишната Мелиса осъществи тази своя мечта. Облечена от глава до пети в традиционна носия, с боядисано в бяло лице със сложни картини и точки в червено, синьо, златно и сребърно, тя се омъжи за Мелсид Реджепи, който е от босненско семейство в Косово. Той е на седем години, когато започва войната в Косово и семейството му се премества в Съединените щати.

Докато Мелиса се подготвя за сватбената церемония, звучи силна музика на барабани, докато възрастна жена рисува лицето ѝ. Този процес отнема около два часа, през които булката не може да отвори очи, да говори с никого, да яде или пие. Готвачи, които били заклали огромен бик, приготвяли храна за пиршество за стотици хора.

"Когато дойдох за първи път през 2013 г., присъствах на сватба тук и просто си помислих, че е толкова специална и е нещо, което не съм виждала никъде другаде по света", казва Мелиса, графичен дизайнер, която е родена в Мексико, преди семейството ѝ да емигрира в САЩ, когато е на 11 години. Тя се запознава с Мелсид в началното училище в Чикаго.

"Всички тези линии и цветове по лицето на булката символизират преживяване, било то щастие, любов, уважение, хармония и т.н.", казва Кшавит Рексепи, бивш професор по биология, който е написал книга за местните традиции в района. Въпреки че подобни рисунки по лицето и костюми, които са езически по произход, могат да се открият в други общности в страни като Албания, Северна Македония, България и Турция, Рексепи казва, че рисунките по сватбените рокли в неговото село са уникални.

Населението на Доне Любине е намаляло наполовина от около 3 000 жители преди 20 години, тъй като много от тях са емигрирали в чужбина. Юли и август са най-натоварените месеци за сватби, тъй като много хора, свързани със селото, се връщат, за да го посетят тогава, и всеки ден има сватба, понякога по два пъти на ден. "Щом си роден тук, не можеш да се измъкнеш от него", казва Мелсид, младоженецът.

Въпреки това всяка година желаещите за такава традиционна сватба стават все по-малко и е останала само една жена, която се занимава с гримиране.

Азиза Сефитагич, която е в края на 60-те си години, се е опитала да научи на изкуството си други жени в селото, но повечето от тях вече са емигрирали в западните страни. "Просто се надявам, че тази традиция няма да умре с мен", казва Сефитагич, докато рисува лицето на Мелиса.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    20 4 Отговор
    Интервюирайте я пак,след някоя година.....
  • 2 Страшно!

    25 5 Отговор
    Тази традиция сигурно води началото си от някое село с много грозни жени. Криели са ги под "маска", за да не избяга младоженецът.😂
  • 3 Човек

    27 1 Отговор
    Подобно на нашите сватби в село Рибново.
  • 4 Адам Хилтън

    13 4 Отговор
    Добре че е косовската "традиция" да му прикрие з-урлата на това нещо. То именно че е нещо, понеже на Запад вече не могат да обяснят какво е "жена", и няма как да сме 100% сигурни.
  • 5 Ден

    16 1 Отговор
    Косовска или албанска ? За един прЕател питам.
  • 6 Сигурно

    10 2 Отговор
    и тя е с косоварски корени !
  • 7 Едене на хамбургери и пиене на кола

    5 2 Отговор
    Широко скроени хора, където си искат, там живеят, там се женят.... блазе им, я не моем с,, прозти,, да се разберем цел живот.... за съжаление...!
  • 8 Караибрахим

    3 1 Отговор
    Мексиканка се жени за албанец. А Косово, не е стара държава. Сърбите пак ще пишат, че в българските вестници само датите са верни.
  • 9 Знаеща

    3 0 Отговор
    Отвратителна и първобитна традиция,като на нашите помаци в Рибново . Само тъпа американка, тоест мексиканка може така да се ожени. А и после традициите на мъжа и ще я изумят
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.