Last news in Fakti

20 Октомври, 2022 20:48 4 928 33

Учени обясниха ползите от отворените връзки

  • отворени връзки-
  • ползи

Вижте какви са те

Учени обясниха ползите от отворените връзки - 1
Снимкa: Shutterstock

Отворената връзка все още е табу за много хора. Човешкото его и чувство за притежание не могат да позволят мисълта за това половинката ви да се среща и с други. Ревността е една от най-типичните човешки емоции. Тя се проявява в различни форми както във връзките, така и извън тях в отношенията с другите.

И все пак има хора, които практикуват отворени връзки и са щастливи в тях. Изследване, публикувано в Perspectives on Psychological Science и цитирано от сайта yourtango.com установява, че отворените връзки имат своите ползи за психиката и за отношенията между партньорите.

Проучването достига до заключението, че когато връзката е отворена и се противопоставя на традиционния моногамен стил на отношения, няма разлика в удовлетворението и усещането за щастие, ангажираността или страстта в любовта. Това откритие противоречи на това, в което толкова много хора вярват, а именно, че любов може да има само между двама души.

Кои са ползите от отворените връзки, според учените?

Липса на ревност

Ревността в малки дози е полезно чувство. То показва, че не сме безразлични към половинката си. Ако не изпитваме и капчица ревност, тогава вероятно не изпитваме и любов и привързаност към този човек. Прекомерната ревност обаче е разрушителна. Тя може да съсипе и най-любящите и хармонични отношения.

Проучването показва, че при отворените връзки партньорите не страдат от ревност. В отношенията си те са балансирани, не са стресирани, не изпитват постоянна нужда да проверяват съобщенията в телефона на другия и да се уверяват в неговата вярност.

Високи нива на доверие

При отворените връзки съществува високо ниво на доверие. При този тип взаимоотношения партньорите не се вкопчват в идеята тялото на другия да е само тяхно, защото смятат, че душата и емоционалната отдаденост са на много по-важно ниво. Това изгражда високо доверие помежду им, защото знаят, че любовта им не се изразява само във физическа вярност.

Много ниски нива на потискане

При много традиционни двойки стресът от това да бъдат постоянно ограничавани да мислят за други хора има силно потискащо въздействие. При някои партньори дори граничи със злоупотреба и емоционално насилие. Ограниченият достъп до другите, от които единият партньор ревнува, може силно да потисне и да тласне към изневяра или към желание за такава.

При отворените двойки този риск е много малък. Толерантността към желанието да бъдат с други кара партньорите в отворени връзки да се чувстват спокойни в отношенията си. Те имат много по-култивирано и обуздано чувство на притежание към партньорите си, което е в плюс за връзката.

Богат социален кръг

Ако сте прекалено привързани и постоянно прикрепени към партньора си, това може да отрови връзката. Прекалено тежък е товарът, който той трябва да носи, ако отношенията ви са такива. Ако цялото ви внимание е насочено към него и идентифицирате връзката си само с отношенията между вас, това може да тласне половинката ви към бягство.

Ето защо широкият социален кръг, приятелствата, заниманията и свободното поемане на дъх са важни за една връзка. Ако сте постоянно заедно и сте вкопчени един в друг, енергийно връзката ви ще се изтощи много бързо.

Не съществуват неуспешни връзки

Според проучването, когато една моногамна връзка или брак се разтрогне, това се смята за неуспешна връзка. При отворените връзки това схващане няма същата тежест, защото връзката в традиционния ѝ смисъл не е съществувала. Хората в отворени връзки не считат разделите си за провали, защото са научили нещо от всеки един от партньорите, с които са имали отношения. В този смисъл гледната точка към отворения тип връзки помага така наречените провали да се приемат позитивно.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    38 0 Отговор
    Ами жените на учените да заповядат при мен, венче ти също. А учените да си се пляскат както искат
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Калпазанин

    34 0 Отговор
    Тези учени не са случили ни на мъже ни на жени,
  • 4 Хасан

    18 11 Отговор
    Веднъж заварих жената с комшията Шабан.
    Страшно са вазбудих, двайсе минути ги гледах скришом след туй и аз са включих. Четри часа като чеверме я въртяхме с аркадаша.
    От тогава с Айшето сме в отворен връзка.
    Доволен съм да ви кажа.
  • 5 ха ха

    40 1 Отговор
    Глобалистите пак проповядват хаос. Как се гледат деца в комуна, бре? Как се планира финансовото състояние в отворена връзка? Вижте ги на изток с полуотворени връзки в харемите докъде са я докарали...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Анонимен

    13 7 Отговор
    Искам с теб слънчице (Вени-авторката) отворена връзка Целувки навсякъде !
  • 9 Гого

    44 0 Отговор
    Не знам кой ще е този да знае, че жена му я пълянт като чушка
    а той да и плаща мастрафа.

    Коментиран от #18

  • 10 мутрака над 3 поколения

    35 1 Отговор
    От много модерни времена: няма семейства, децата намаляват, народът се изкифли. България в частност е в демографска кома. Но на кого му пука...
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бройкаджията

    11 12 Отговор
    В България всички връзки са отворени.Няма жена която да е спряла мъжа си и няма мъж който да е успял да я спре.Имам доста богат опит с жените.Женен съм ,но обичам да се забавлявам.За да е всичко поравно просто не проверявам жена ми.Нито телефон нито дали е там съдето ми е казала.Обичам я много ,но това си е нейна работа.И от връзките ми с омъжени эени мога да ви кажа само едно.Няма такава която да не изневери при подходящите условия.НЯМА ТАКАВА.Ако е много вярна и отказва 1-2 години или ще хване мъжа си и ще му го върне или ще излезе ,че той е алкохолик или комарджия и просто на нея спира да и пука.168 бройки до сега и само 2 връзки съм има и за едната се ожених.Значи 166 жени са имали или гаджета или мъже,защото със свободни никога не се занимавам ,че те много ще ми досаждат.Казах предварително за жена ми заради тези който ще ме питат дали си мисля ,че моята ми е вярна

    Коментиран от #29, #30, #31, #33

  • 13 Иван

    5 6 Отговор
    Веднъж заварих жена ми с комшията Шабан.
    Страшно са възбудих, двадесет минути ги гледах скришом след това и аз са включих,легнах по корем до жена ми. Четири часа като чеверме ни въртя Шабан
    От тогава с Мария сме в отворена връзка. Все отворени чакаме комшията Шабан .
    Доволен съм да ви кажа.
  • 14 Ирена

    21 1 Отговор
    Тези с отворените връзки са ИЗВРАТЕНЯЦИ, както и автора на статията.

    Коментиран от #16

  • 15 Соваж бейби

    18 1 Отговор
    От кравария пак ли пускат зараза ?Трето полови сега пък нормалната връзка трябва да трима или повече ?Това започва да бие на сектите които заляха Европа .
  • 16 Соваж бейби

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "Ирена":

    Идеологията на американските секти Йехова ,Бялото братство чифтосват се по няколко човека си правят ор..ия съм чувала и давали материали ,разследване
    , на пасторите има много в затвора и сподвижниците им ....онези дето се женят и самоубиват по 200 и повече човека заедно как се казваха ,сатаниски какво ли не е дошло от там .Защо се чудиш на статията .
  • 17 Сух

    20 0 Отговор
    Ето журналистите отново вкарват поквара и развалят духа и цялостта на българското семейство.. Деградацията на обществото ни се дължи най-вече на тях. Може би най-голямото зло в България са журналистите..
  • 18 ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гого":

    Объркал си се. В отворена връзка поговорката "жената с игла да изнася, а мъжът с кола да внася, къщата ще е празна" ще трябва да се обърне. Жените ще носят, а мъжете ще трябва да изнасят :D
  • 19 Пич

    16 0 Отговор
    Поддърниците на такова поведение , са всъщност тези , които са най големите смотаняци ! Нищо интересно не им се е случило през живота ! А тези с веуюто - " Който е Е... , не е пробирач " , не са оборотни , а са помияри !!! И от двата пола ! Човек търси друг човек , с който да живее щастливо ! Само животните правят безразборен секс , но за разлика от хората , единствено в размножителният си период !!! Човек има ум , който да го ръководи ! Но , явно , не всички човеци имат , и лесно намират утеха за падението си , в такива пасквили !!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ПЕТЪР

    17 1 Отговор
    НАЙ-ТЪПОТО НЕЩО КОЕТО СЪМ ЧЕЛ НЯКОГА ! ДОКАТО НЕ ПОЗНАВАХМЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ И АМЕРИКА НЕ СЕ МЕСЕШЕ КЪДЕТО НЕ Й Е РАБОТА , ВСИЧКО ВЪРВЕШЕ ОТЛИЧНО ! ТОВА СА ИНФАНТИЛНИТЕ МИСЛИ НА ХОРА БЕЗ УСТОИ , БЕЗ ПРАВИЛНА ОРИЕНТАЦИЯ ЗА ВСИЧКО , БОЛНИ МОЗЪЦИ !
  • 22 За предпочитане е

    2 12 Отговор
    За предпочитане е отворена връзка в сравнение с попотен и смрадлив бай Традиция.
  • 23 Джими

    19 0 Отговор
    Отворените връзки са за хора които не се обичат.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Анонимен

    2 1 Отговор
    Не ми се четат дълги чаршафи, но тая вечер чух от покойният писател, време разделно, Бог да го прости, че тракийците имали по много жени, а турчина.. Тракийците си умряха с един, а тоя...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 много си зле

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Бройкаджията":

    Посети психолог, може и да помогне.
  • 31 Име

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бройкаджията":

    Празен отвътре ...Бездушен...
    Едно плътско удоволствие и нищо
    А за болестите да не говорим
    След време те връхлитат...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Насо

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Бройкаджията":

    Браво майсторе