Last news in Fakti

4 Март, 2023 09:12 1 509 9

Пампорово отбеляза 3 март: Стотици се спускаха в народни носии (ВИДЕО)

  • пампорово-
  • 3-ти март-
  • народни носии

Празничното скиорско шествие, начело с българските трибагреници и родопски гайди, продължи с хоро на ски плаца „Студенец“

Пампорово отбеляза 3 март: Стотици се спускаха в народни носии (ВИДЕО) - 1
Снимка: bTV

Над 500 скиори и сноубордисти, пременени в български народни носии, се спуснаха днес от вр. Снежанка в Пампорово. Курортът за поредна година отбеляза Трети март с „Голямото ски спускане с носии“, съобщи БТА. Празничното скиорско шествие, начело с българските трибагреници и родопски гайди, продължи с хоро на ски плаца „Студенец“.

Българи в носии от всички фолклорни области на страната се включиха в „Голямото спускане“. Скиорското събитие за Националния празник се организира от 2017 г. досега.

„Това събитие събира невероятни хора. И всеки път ми дава надежда в бъдещето на България, защото тези умни, знаещи и можещи хора са толкова позитивни и сплотени тук“, коментира Антония Каменичка, инициатор и организатор на „Голямото спускане“. Тя обяснява, че идеята за скиорското шествие е един сбъднат сън. „Тази идея дойде насън, затова смятам, че е „свише“. Сънувах едни красиви хора в носии и ямурлуци как се спускат със ски от върха, бяха като едни истински хайдути и войводи. И буквално още първата година се събрахме стотици участници и беше много позитивно“, разказва Каменичка.

„Трябва да запазим българското. Празничното скиорско спускане е нещо хубаво, което се прави от сърце и така трябва да продължи“, смята Венцислав Чавдаров, ски учител.

„Голямото ски спускане“ за отбелязване на Трети март се превръща в традиция за Пампорово. Сред празнуващите по пистите в курорта бяха и българи, пристигнали от чужбина специално за празника.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ
    МАЙКА
    РЕПУБЛИКА
    БЪЛГАРИЯ
  • 2 цербер

    4 2 Отговор
    Хората в Пампорово,а не самото Пампорово отбелязаха Трети март!
  • 3 цербер

    0 1 Отговор
    Антония Каменичка-инициаторка и организаторка на „Голямото спускане“
  • 4 в кратце

    2 1 Отговор
    България трябва да бъде предпазена от голямото спускане в калта.
  • 5 оценка

    0 2 Отговор
    Каменичка-Скаличка в Родопите
  • 6 Хахахахахаха

    0 1 Отговор
    Не е по темата,но наистина ли вчера хамериканците са ни объркали знамето и са оцветили моста "Фредрик Дъглас" в бяло,синьо и червено като руското знаме?
    Нещо не ми се вярва,а снимки не мога да намеря.
    Ако е истина значи са се издънили яко.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 хах

    0 0 Отговор
    И хапнаха бургери по 25 лв, бройката!
  • 9 Хасковски каунь

    0 0 Отговор
    Помашко празнуване на Трети Март