Last news in Fakti

20 Март, 2023 10:49 5 783 3

Астрономическата пролет на 2023 г. настъпва днес в 23:24 ч.

  • астрономическата пролет-
  • пролетно равноденствие-
  • 20 март-
  • 2023 г.-
  • пролет

Това е и денят на пролетното равноденствие

Астрономическата пролет на 2023 г. настъпва днес в 23:24 ч. - 1
Снимка: Shutterstock

Астрономическата пролет настъпва днес у нас в 23:24 часа. Това е и денят на пролетното равноденствие, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предава БТА.

Астрономически пролетта започва с пролетното равноденствие - около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември в Южното полукълбо. Пролетта завършва с лятното слънцестоене - около 21 юни в Северното полукълбо и 21 декември в Южното полукълбо. Пролетните месеци в Северното полукълбо са март, април и май, а в Южното са септември, октомври и ноември. През пролетта дните започват да стават по-дълги от нощта, температурите се повишават, а природата се връща към активен живот.

Днес ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Преди обяд над източните райони от страната все още ще има ниска облачност. В Източна България ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Дневните температури още ще се повишат и преобладаващите максимални ще бъдат между 16 и 21 градуса, в София - около 19 градуса, съобщават метеоролозите от НИМХ.

Слънцето в София изгря тази сутрин в 6 часа и 31 минути, и ще залезе в 18 часа и 37 минути. Продължителността на деня вече е 12 часа и 5 минути. Фазата на луната днес е един ден преди новолуние.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    5 0 Отговор
    Не се радвайте на пролетта няма да я усетите от мизерията дето ви сервираха соросите с инфлацията.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор
    Само където
    РАВНОДЕНСТВИЕТО според данните
    беше на ... 17. 03 . ❗❗❗
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор
    Пишете за равноденствие и хоп
    ".... Продължителността на деня вече е 12 часа и 5 минути. ..."
    А Пролетта още не е настъпила 🤔🤔🤔