Last news in Fakti

3 Април, 2023 14:56 3 172 7

Учените поставиха нов рекорд за най-дълбоко заснетата с камера риба (ВИДЕО)

  • учени-
  • рекорд-
  • риба-
  • дълбочина

Младата риба, вид морски охлюв, е заснета да плува на 8 336 м

Учените поставиха нов рекорд за най-дълбоко заснетата с камера риба (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Учените поставиха нов рекорд за най-дълбоко заснетата с камера риба, както и за най-дълбокия улов, правен някога, съобщи "Скай нюз".

Младата риба - вид морски охлюв /лат. Liparidae, бел.ред/ - е заснета да плува на 8 336 м в протока Идзу-Огасавара, южно от Япония.

Предишният рекорд - също от вида Liparidae - беше регистриран на 8 178 м в Марианската падина в Тихия океан през 2017 г.

В Марианската падина се намира най-дълбоката точка във всяко море на Земята с максимална дълбочина около 10 935 м (35 876 фута).

Но учените, водещи изследванията в протока Изу-Огасавара, смятат, че откритието им може да е на - или близо до - максималната дълбочина, на която може да оцелее някоя риба.

Професор Алън Джеймисън, който е изследовател в Университета на Западна Австралия в Пърт, заяви, че според него рибата може да живее на такава дълбочина в траншеята Идзу-Огасавара заради малко по-топлите ѝ води.

Той каза: "Прекарахме повече от 15 години в изследване на тези дълбоководни охлюви-риби; за тях има много повече от просто дълбочина, но максималната дълбочина, на която могат да оцелеят, е наистина изумителна."

"В други траншеи, като Марианската, ги откривахме на все по-големи дълбочини, просто пълзящи над границата от 8 000 м във все по-малък брой, но около Япония те наистина са доста многобройни."

Въпреки че заснетите от изследователите риби не са уловени, за да бъдат напълно идентифицирани, учените улавят Liparidae малко по-високо на 8 022 м - още един рекорд.

Liparidae се срещат в океаните по целия свят, като в момента са известни повече от 300 различни вида, много от които живеят в плитки води, пише dariknews.bg.

Видовете, приспособени да живеят в по-дълбоки води, могат да издържат на огромното дълбоководно налягане с помощта на желатиновите си тела.

Професор Джеймисън, който е основател на Центъра за дълбоководни изследвания Minderoo-UWA, работи с екип от Токийския университет за морски науки и технологии по време на двумесечната експедиция, която започна през септември миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инфлуЛенца

    10 9 Отговор
    Да я кръстят Кирчо!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "инфлуЛенца":

    Или ТУЛУПЧО МИСИРКИН ШКАФОВ.
  • 5 Чироз

    4 0 Отговор
    Последно, риба ли е или охлюв?
  • 6 Минувач

    2 0 Отговор
    .....В Марианската падина се намира най-дълбоката точка във всяко море на Земята ......
    Колко непохватно написано, Пулицър за журналиста!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Днес разбрах, че най-дълбоката точка на Черно море е в Марианската падина!
  • 7 Жалко

    0 0 Отговор
    че ги показаха за японеца сигурно изглеждат доста вкусни и си представям вече в Япония какви мрежи се плетат за да ги изловят и изядат.
    Ще измислят всякакви желирани ястия с тях.