Last news in Fakti

14 Април, 2023 12:22 2 270 12

Учените от НАСА откриха мистериозен обект, който свети 10 милиона по-ярко от слънцето

  • слънце-
  • светлина-
  • източник на светлина-
  • яркост-
  • ярка светлина

Източникът на светлината нарушава физичен закон, наречен границата на Едингтън

Учените от НАСА откриха мистериозен обект, който свети 10 милиона по-ярко от слънцето - 1
Снимка: Shutterstock

Странен „ултрасветлинен източник на рентгенови лъчи“ свети милиони пъти по-ярко от слънцето, нарушавайки физичен закон, наречен границата на Едингтън, установи ново проучване. Този странен обект в космоса нарушава законите на физиката, категорични са учените, цитирани от vesti.bg.

Астрономите наричат ​​тези нарушители на закона ултрасветлинни рентгенови източници (ULX) и те излъчват около 10 милиона пъти повече енергия от слънцето. Това количество енергия нарушава физичен закон, известен като границата на Едингтън, който определя колко ярко може да бъде нещо с даден размер. Ако нещо наруши границата на Едингтън, учените очакват то да се разпадне на парчета. Въпреки това, ULX "редовно надвишават тази граница от 100 до 500 пъти, оставяйки учените озадачени", според изявление на НАСА.

Нови наблюдения, публикувани в The Astrophysical Journal от ядрения спектроскопичен телескоп на НАСА (NuSTAR), който вижда Вселената във високоенергийни рентгенови лъчи, потвърди, че един конкретен ULX, наречен M82 X-2, определено е твърде ярък. Предишни теории предполагаха, че екстремната яркост може да е някаква оптична илюзия, но тези нови наблюдения показват, че това не е така - този ULX напълно се противопоставя на ограничението на Едингтън.

Астрономите вярваха, че ULX могат да бъдат черни дупки, но M82 X-2 е обект, известен като неутронна звезда. Неутронните звезди са остатъците от мъртви ядра на звезди като слънцето. Неутронната звезда е толкова плътна, че гравитацията на нейната повърхност е около 100 трилиона пъти по-силна от тази на Земята. Тази интензивна гравитация означава, че всеки материал, издърпан върху повърхността на мъртвата звезда, ще има експлозивен ефект.

„Зефир, пуснат върху повърхността на неутронна звезда, би я ударил с енергията на хиляда водородни бомби“, според НАСА.

Новото проучване установи, че M82 X-2 консумира около 1,5 земен материал всяка година, изсмуквайки го от съседна звезда. Когато това количество материя удари повърхността на неутронната звезда, то е достатъчно, за да произведе необичайната яркост, наблюдавана от астрономите.

Изследователският екип смята, че това е доказателство, че нещо трябва да се случва с M82 X-2, което му позволява да промени правилата и да наруши ограничението на Едингтън. Текущата им идея е, че интензивното магнитно поле на неутронната звезда променя формата на нейните атоми, позволявайки на звездата да става все по-ярка и по-ярка.

„Тези наблюдения ни позволяват да видим ефектите от тези невероятно силни магнитни полета, които никога не бихме могли да възпроизведем на Земята с настоящата технология“, заяви водещият автор на изследването Матео Бачети, астрофизик в астрономическата обсерватория в Каляри в Италия, се казва в изявлението.

„Това е красотата на астрономията… не можем наистина да проведем експерименти, за да получим бързи отговори; трябва да изчакаме Вселената да ни покаже своите тайни.“


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е

    1 1 Отговор
    Някой наш политик гледан от далеко.
  • 2 Обикновено е от сащ

    1 2 Отговор
    И няма 2 лева в джоба
  • 3 Патламентарен строител

    2 1 Отговор
    Чакам бойко с акт 16
  • 4 Вила за подигравки и пиене

    0 1 Отговор
    Хахахахахахайахаах
  • 5 глоги

    1 2 Отговор
    Учените от НАСА откриха мистериозен обект, който свети 10 милиона ПЪТИ по-ярко от Слънцето.
  • 6 След като този източник нарушава закони

    4 1 Отговор
    те на физиката, веднага да се угаси и превърне в черна дупка. Как тъй ще нарушава правната уредба на Вселената, не го е срам !
  • 7 Тралала

    8 1 Отговор
    Учените да си сменят стъклената топка, че тази не гадае точно и им нарушава законите.
  • 8 Бегай !

    7 0 Отговор
    Човечеството не знае какво има в световния океан,ама тръгнало Вселената да изучава !
  • 9 Ундердог

    0 2 Отговор
    Дали пък в телескопът няма някакъв дефект?!
  • 10 Пацо Рабан

    1 2 Отговор
    Някой пак е ровил в чекмеджето с кюлчета на бацо
  • 11 Хохо Бохо

    1 1 Отговор
    Уикипедия:
    В неутронните звезди атомните ядра се разпадат до протони и неутрони, а протоните се свързват с електроните и се превръщат в неутрони. Така неутронните звезди са изградени изцяло от неутрони...
    Т.е.
    написаното в статията, че "текущата им идея е, че интензивното магнитно поле на неутронната звезда променя формата на нейните атоми", е пълна глупост, защото там няма атоми, а само неутрони
  • 12 ганю

    0 0 Отговор
    защо като толкова малко знаете така широко си отваряте гагата
    простотията е човешка черта