Last news in Fakti

25 Март, 2024 12:31 673 2

Как да използваме правилно слънцезащитните продукти

  • слънцезащитен крем-
  • слънцезащита-
  • ултравиолетови лъчи-
  • слънце-
  • плаж

Дерматолози обясниха какво означават различните цифри при слънцезащитния фактор

Как да използваме правилно слънцезащитните продукти - 1
Снимка: Shutterstock

Март е към края си, а времето се опитва да се отърве от ниските температури и студа, като съвсем скоро слънцето ще стане още по-ярко и топло. В скорошно интервю токсикологът, кандидат на медицинските науки Михаил Кутушов посочи, че трябва да използваме слънцезащитни продукти през цялата година, а не само преди лятно пътуване до плажа.

"Много дерматолози са склонни да се съгласят, че горещото време не е единствената причина да започнете да използвате слънцезащитни продукти. Слънцето винаги грее, което означава, че трябва да защитавате кожата си през цялата година. Важно е да използвате кремовете и мазилата редовно, за да създадете бариера срещу вредното въздействие на UV лъчите, които причиняват слънчево изгаряне и преждевременно стареене и увеличават риска от рак на кожата. Редовната употреба на слънцезащитни продукти намалява риска от пигментация, старчески петна и други увреждания на кожата.", отбелязва експертът.

Той също така препоръча използването на крем със слънцезащитен фактор след агресивни козметични процедури, като например лазерно почистване на кожата или пилинг.

Какво представляват слънцезащитните кремове и за какво служат?

Динара Махтумкулиева, козметолог и естетик от веригата клиники CIDC, обясни, че това са специални компоненти, които предпазват кожата от вредното въздействие на UVA и UVB радиацията. Те действат като слой, който отразява UVA и UVB радиацията от кожата.

"Слънцезащитните продукти се препоръчва да се нанасят преди всяко излизане от къщи. Те се избират в зависимост от фототипа, възрастта и количеството слънчева светлина през конкретния период от годината. Хората със светла кожа се нуждаят от повече защита, отколкото тези със смугла кожа. Също така за хората под 35 години кожата е по-малко чувствителна към UV лъчите, отколкото кожата на възрастните. Ето защо е важно след 35-годишна възраст да използвате слънцезащитни продукти старателно и редовно. През лятото UV индексът е по-висок, отколкото през есента или зимата, така че слънцезащитният фактор в продукта трябва да е поне 30. За пролетта SPF 20 е достатъчен", подчертава Динара Махтумкулиева, като добавя, че продуктът трябва да се нанася върху лицето и ръцете двадесет минути преди излизане от вкъщи.

Елена Масалитина, експерт по козметични формули и основател на марката за ботаническа козметика Masaliti, подчерта още една коварна особеност на ултравиолетовите лъчи: те могат да проникнат през облаците, прозорците на колите или плоскостите. Така че дори навън да е облачно и хладно, това не означава, че кожата ви не се нуждае от защита.

"Слънцезащитните продукти винаги имат съкращение SPF и цифри. Нека ги разбием още по-подробно:

  • SPF 10 е най-слабата защита, която блокира по-малко от 90% от UV лъчите;
  • SPF 15 блокира 93% от UV лъчите, което е оптимално за града и мегаполиса;
  • SPF 30 блокира 97% от UV лъчите, подходящ за слънчеви бани и дълги разходки;
  • SPF 50 и по-висок – блокира 98% от UV лъчите, идеален за хора с чувствителна кожа, деца и възрастни хора.,

обобщи експертът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    0 0 Отговор
    Динара Махтумкулиева-козметоложка и естетичка от веригата клиники CIDC,....Елена Масалитина- експертка по козметични формули и основателка на марката ....
  • 2 щамов работник

    0 0 Отговор
    Да се омажем целите със слънцезащитни продукти,защото Слънцето пече вече доста интензивно.