Last news in Fakti

6 Март, 2024 13:19 1 029 4

Експерти: Слънчевият максимум може вече да е започнал

  • слънце-
  • максимум-
  • активна фаза

По време на максимума броят на тъмните петна по повърхността на Слънцето се увеличава значително

Експерти: Слънчевият максимум може вече да е започнал - 1
Снимка: Shutterstock

Макар и да не се очакваше слънчевият максимум да започне преди следващата година, звездата ни вече може да е в най-активната фаза на 11-годишния си цикъл. Това обаче ще разберем със сигурност, едва след като Слънцето започне да се успокоява, съобщи Лайв сайънс.

По време на максимума броят на тъмните петна по повърхността на Слънцето се увеличава значително. В резултат на това те предизвикват по-чести и по-мощни слънчеви бури, като някои от тях могат да достигнат Земята, причинявайки радиозатъмнения и красиви полярни сияния.

Тази увеличена активност се дължи на постепенното преплитане на линиите на магнитното поле на Слънцето. Но в определен момент през слънчевия максимум тези магнитни линии се прекъсват, което води до пълна размяна на магнитните полюси на звездата. След това Слънцето започва да се успокоява и в крайна сметка достига минимума, когато слънчевите петна и бури изчезват почти напълно преди началото на следващия цикъл.

През 2019 г. Центърът за прогнозиране на космическото време (SWPC), който се ръководи от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA), публикува прогнозата за настоящия слънчев цикъл (Слънчев цикъл 25), който започна през същата година. Прогнозата, изготвена от група учени от NOAA, НАСА и Международната служба за космическа среда, предвиждаше, че предстоящият слънчев максимум ще бъде сравним по сила с относително слабия от предишния цикъл (Слънчев цикъл 24) и вероятно няма да настъпи преди 2025 г.

Скоро обаче други учени забелязаха, че поведението на Слънцето се разминава с тази прогноза. Слънчевите петна се появяваха много по-често от очакваното и предизвикваха мощни слънчеви бури много по-често от предвиденото. През юни миналата година няколко изследователи обявиха, че слънчевият максимум вероятно ще започне по-рано и ще бъде по-активен, отколкото предполагаха първоначалните прогнози, като може да настъпи в началото на 2024 г.

Един от тези изследователи беше Скот Макинтош, физик и заместник-директор на Националния център за атмосферни изследвания в Колорадо. Още в началото на 25-ия слънчев цикъл през 2019 г. той и екипът му откриха, че неизвестна дотогава магнитна аномалия, наречена слънчеви терминаторни събития, е предшествала повечето регистрирани предишни максимуми. След като разгледал предишната такава аномалия, екипът на Макинтош осъзнал, че първоначалните прогнози може да са погрешни и по-късно използвал тази информация, за да начертае алтернативната хронология на слънчевия цикъл.

Миналия октомври Центърът за прогнозиране на космическото време призна, че първоначалните прогнози са неточни и издаде актуализирани, според които слънчевият максимум може да започне между януари и октомври тази година. Оттогава слънчевата активност е променлива, като през декември имаше рязко покачване, а през януари - необичайно спокойствие. Това затруднява още повече прогнозите за началото на слънчевия максимум. През февруари обаче активността беше голяма, което може да означава, че слънчевият максимум е започнал.

Центърът за прогнозиране на космическото време обикновено обявява кога е започнал слънчевият максимум поне седем месеца, след като броят на слънчевите петна започне да намалява след него.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ели Енчева

    0 2 Отговор
    Ако мощните слънчеви бури ни оставят без ток,ще се наслаждаваме на красиви полярни сияния.Но с какво ще се къпем и ще си готвим? Ще сме миризливи и гладни.Полярните сияния няма да ни включат печката и лампата.

    Коментиран от #4

  • 2 Смех

    0 4 Отговор
    Путин е казал,че ще взриви слънцето 😂

    Коментиран от #3

  • 3 Жа омра

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Смех":

    Апа Байдън е казал,че е кацал на слъцето по жапанки.Холивуд стяга филма "Прикюченията на дядо Кой съм аз "
  • 4 Топлофикация София

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ели Енчева":

    Който има възможност, ще ходи на спа във Велинград.