Last news in Fakti

22 Април, 2023 11:50 3 778 7

Три български салати са в ТОП 50 на най-вкусните в света

  • салати-
  • български-
  • най-вкусните-
  • класация-
  • шопска салата-
  • овчарска салата-
  • снежанка

Шопската и овчарската салата завоюваха места в ТОП 10 на световна класация за ястия

Три български салати са в ТОП 50 на най-вкусните в света - 1
Снимка: Shutterstock

Три български салати попаднаха в ТОП 50 на най-вкусните в света. Това са шопската, овчарската и "Снежанка". Класацията е на световния кулинарен пътеводител Taste Atlas.

Най-напред от трите е шопската салата. Тя се нарежда на второ място след гръцката салата Дакос. Тя се приготвя от сухари, домати, сирене и подправки. Нашето ястие се нарежда пред тунизийската салата мишуия, която пък се състои от печени на жарава домати, чушки, лук и чесън, които се смилат на пюре. Подправят се с олио и черен пипер. Готовата салата се гарнира с паста от риба тон и сварени яйца.

Овчарската салата е на 7-мо място в класацията, а "Снежанка" е на 15-то.

Шопската салата е създадена от професионални майстори-готвачи от ДСП "Балкантурист“ през 1956 г. в ресторант "Черноморец“ в тогавашния курорт "Дружба“ (днес "Свети Константнин и Елена“). За пръв път рецептата за салатата се появява през 1956 г. в "Книга за домакинята“ под. ред. на П.Чолчева и Ал.Русева – тя съдържа всички компоненти на днешната шопска салата, с изключение на сиренето, предаде "Фокус".

Някои от представите пък за овчарска салата, че тя трябва задължително да е със заливка от бяла майонеза и/или извара (или друг вид сходна смес), водят до това тя да се сервира понякога със заливка дори от високомаслено кисело мляко, което доста променя основния вкус на салатата. В действителност заливката на овчарската салата е от сместа на сварени яйца със сирене и бульонът от сварените без черупка (забулени, поширани, пуширани) яйца.

"Снежанка“ също възниква и еволюира като изделие на българското държавно обединение "Балкантурист“ в края на 1970-те години. Сродна е с гръцката салата дзадзики, с турската джаджък и на подобни в сръбската, македонска и др. балкански кухни. Подобна салата, но приготвяна със сметана, е полската мизерия.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снежанката

    10 1 Отговор
    с мляко ли е била, или палмова мазнина, и промишлен маргарин?????
  • 2 Абсолютни

    5 6 Отговор
    простотии !
  • 3 Ники

    4 1 Отговор
    Като почнат да ги пишат тия … Класации .. яко измислени
  • 4 Ники

    2 1 Отговор
    Забравили сте да споменете че международната класация в международния сайт е на адрес Бул Витоша София България ..
  • 5 Ббб

    6 7 Отговор
    България няма нито едно българско ястие. Всичките ни манджи са повлияни от гурция или турция.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ганю

    0 0 Отговор
    панетата освен мизерии друго не правят