Last news in Fakti

2 Май, 2023 12:28 1 108 0

Първата китайско-американска кинозвезда получи своя кукла Барби (СНИМКИ)

  • ана мей уонг-
  • азиатка-
  • азиатски произход-
  • азиатско-американска актриса-
  • барби-
  • кукла

Ана Мей Уонг успява да наложи себе си в киното в период, белязан от дълбок и явен расизъм

Една от най-големите компании за играчки Mattel увековечи с кукла Барби първата китайско-американска кинозвезда. Куклата на Анна Мей Уонг е част от колекцията „Вдъхновяващи жени”. „Така отдаваме почит на жени от историята и съвремието, които са модели за подражание и вдъхновяват бъдещите поколения деца”, посочват от компанията производител, цитирани от NOVA.

Анна Мей Уонг, първата китайско-американска филмова звезда, е родена като Уонг Лиу Цонг на 3 януари 1905 г. в Лос Анджелис, Калифорния, в семейството на перача Уонг Сам Синг и съпругата му Ли Гон Той.

Американка от трето поколение, тя успява да изгради значителна актьорска кариера в едно дълбоко расистко време, когато табуто върху смесеното потекло диктува, че на белите актриси са давани ролите на "ориенталски" жени, актриси от друг произход не биват наемани да работят в киното. Този период от филмовата индустрия е наситен с обидни костюми и грим под т. нар. жълто или черно лице, както в случая с Пол Мъни в ролята на китайския селянин Ванг Лунг в "Добрата земя" (1937). За него Уонг е отхвърлена, тъй като не отговаря на представата за идеалния външен вид на азиатската жена.

Дискриминацията, с която се сблъсква в кино индустрията в САЩ, я кара да замине за Европа, за да работи в английски и немски филми.

Уонг участва във филми от ранната звукова ера и се снима в "Дъщерята на дракона" (1931), с Марлене Дитрих в "Шанхайски експрес" (1932) на Йозеф фон Щернберг, "Глава на Ява" (1934) и "Дъщерята на Шанхай" (1937). Сред най-известните ѝ филми са "The Toll of the Sea" - един от първите цветни филми, и "Крадецът от Багдад".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА