Класическа рецепта за вкусни домашни палачинки
Продукти:
- - 1/2 литър прясно мляко
- - 3 яйца
- - 250 грама брашно
- - 1 чайна лъжичка бакпулвер
- - 1 супена лъжица масло
- - 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
- 1. В голяма купа смесете прясното мляко (1/2 литър), яйцата (3 броя), брашното (250 грама), бакпулвера (1 чайна лъжичка), разтопеното масло (1 супена лъжица) и солта (1 щипка).
- 2. Използвайте миксер, за да разбиете сместа до получаване на гладко тесто без бучки. Консистенцията на тестото трябва да бъде малко по-рядка от боза.
- 3. Загрейте тиган на средна висока температура и добавете малко масло
- 4. Изсипете около 1/4 чаша от тестото в тигана и разпределете го равномерно, като въртите тигана, за да покриете цялата повърхност.
- 5. Печете палачинката около 1-2 минути, докато долната страна придобие златисто кафяв цвят.
- 6. Обърнете палачинката с помощта на лопатка и печете и от другата страна за още 1-2 минути.
- 7. Преместете палачинката на чиния и повторете процеса с останалото тесто до изчерпване на количеството.
От посочените продукти би трябвало да се получат около 10-12 палачинки.
2. Рецепта за американски палачинки
Необходими съставки:
- - 3 яйца
- - 1 чаена чаша брашно
- - 1 чаена лъжица бакпулвер
- - 1/2 чаена чаша прясно мляко
- - 1 банан
- - 1 чаена лъжица краве масло
- - 1/2 кафена лъжица сол
Начин на приготвяне:
- 1. Започнете като подготвите и измерите всички необходими съставки.
- 2. Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Разбийте жълтъците в отделна купа.
- 3. Пресейте брашното и бакпулвера заедно и добавете ги постепенно към разбитите жълтъци. Разбъркайте добре.
- 4. Постепенно прелейте прясното мляко към сместа от яйцата и брашното, продължавайки да разбърквате, докато получите еднородна смес.
- 5. В отделна купа разбийте белтъците със солта, докато се образува пяна.
- 6. Намачкайте банана с вилица или преса и добавете го към сместа от жълтъците и брашното.
- 7. Внимателно смесете разбитите белтъци с банановата смес, за да се получи гладка и пухкава смес за палачинки.
- 8. Загрейте тиган на средна висока температура и намажете го с малко краве масло.
- 9. Изсипете порции от сместа в тигана, като ги разпределите равномерно и печете палачинките от двете страни до златисто загаряне.
- 10. Повторете процеса, докато изпечете цялата смес за палачинки.
- 11. Сервирайте американските палачинки със шоколадов сироп, мед или вашия любим сладкиш, като сладко от ягоди например.
Забележка:
Палачинките са изключително разнообразна тема, като има множество вариации на рецепти за американски палачинки. Те са по-гъсто и сочно предложение в сравнение с класическите палачинки, които се приготвят в България. Американските палачинки са идеални за начинаещи готвачи, тъй като са лесни за приготвяне и не изискват специални умения. Те са симпатични и могат да бъдат прекрасна закуска, която да зарадва всички у дома.
3. Рецепта за пухкави палачинки с кисело мляко
Необходими продукти:
- - 1 кофичка кисело мляко
- - 2 чаши брашно
- - 1 чаена лъжичка сода за хляб
- - 2 чаени лъжички захар
- - 1 чаена лъжичка сол
- - 4 яйца
- - 1 супена лъжица олио
- - 1 чаша вода
Начин на приготвяне:
-
1. В една купа разбийте яйцата. Добавете солта и захарта и разбъркайте сместа.
- 2. В кофичката с кисело мляко поставете 1 чаена лъжичка сода за хляб. Добавете киселото мляко в сместа и разбъркайте.
- 3. Добавете 2 чаши брашно и 1 чаша вода към сместа. Разбъркайте, докато получите гладка консистенция.
- 4. Добавете 1 супена лъжица олио към сместа и отново разбъркайте.
- 5. Използвайте миксер, за да разбиете сместа, докато не получите равномерна и рядка текстура, без бучки.
- 6. Загрейте тиган на средно висока температура и добавете няколко капки олио.
- 7. Изсипете един черпак от сместа в тигана и го разпределете равномерно. Печете палачинката от двете страни, докато стане златиста.
- 8. Повторете процеса, докато изпечете всичките палачинки.
- 9. Сервирайте ги.
Забележка:
Пухкавите палачинки с кисело мляко са прекрасен избор за закуска или десерт. Насладете им се с любимите си добавки или топинги.
4. Рецепта за бананови палачинки
Необходими продукти:
- - 4 яйца
- - 2 банани
- - 240 мл прясно мляко
- - 250 г брашно
- - 1 пакетче ванилова захар
- - 1/4 чаена лъжичка канела
- - Мазнина за пържене
- - Шипков мармалад за намазване
Начин на приготвяне:
- 1. Разделете жълтъците от белтъците и ги поставете в две сухи купи.
- 2. Използвайки миксер, разбийте белтъците до получаване на пухкав сняг.
- 3. В друг съд пасирайте бананите с около 50 мл прясно мляко.
- 4. Към купата с жълтъците добавете брашното и разбъркайте с помощта на шпатула.
- 5. Поръсете с ванилова захар и канела и разбъркайте отново.
- 6. Добавете банановата каша и останалата част от прясното мляко в сместа.
- 7. Използвайки миксер, разбийте сместа до получаване на хомогенна текстура.
- 8. Добавете пухкавия сняг от белтъците в сместа и разбъркайте отново.
- 9. Загрейте тиган и добавете мазнина за пържене.
- 10. Изсипете малка част от сместа в тигана и печете палачинките за около 1-2 минути от всяка страна, докато станат златисти.
- 11. Сервирайте палачинките топли и ги намажете с шипков мармалад.
Забележка:
Банановите палачинки са вкусна и сладка закуска или десерт. Можете да ги сервирате с допълнителни добавки или топинги по желание.
Често задавани въпроси
Мога ли да използвам различно мляко в рецептата?
- - Да, можете да използвате прясно краве мляко, алтернативни растителни напитки или комбинация от тях, според вашите предпочитания.
Какво масло трябва да използвам за палачинките?
- - Можете да използвате обикновено краве масло, разтопено на стайна температура. Алтернативно, можете да използвате разтопено растително масло или масло с ниско съдържание на мазнини.
Мога ли да добавя различни подправки или аромати към тестото?
- - Да, можете да експериментирате с добавянето на ванилов екстракт, канела или други подправки, които предпочитате. Това ще придаде разнообразие на вкуса на палачинките.
Палачинките са идеалният начин да започнете почивния ден с настроение. Те са вкусна закуска или десерт и се приготвят лесно. Тайната за изключителния вкус на палачинките е в добре разбитото тесто, без бучки, в добавеното разтопено масло, което ги прави нежни и предотвратява залепването им към тигана.
Приготвянето на палачинки изисква внимание и обич. Необходимо е да отделяте достатъчно време и да ги готвите с любов, за да зарадвате своите близки.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Луциферите от факти
10:23 24.06.2023
2 Хи хи
10:41 24.06.2023
3 Калпазанин
11:27 24.06.2023
4 Хи хи
11:37 24.06.2023
5 глоги
12:52 24.06.2023
6 на село
12:55 24.06.2023