Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 15:57 6 332 20

Учени откриха най-голямата змия в света в Амазонка (ВИДЕО)

  • рекорд-
  • най-голямата змия-
  • змия-
  • влечуго-
  • амазонка

Гигантското влечуго тежи 200 килограма и е дълго близо 8 метра

Учени откриха най-голямата змия в света в Амазонка (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Най-голямата змия в света е открита наскоро в тропическите гори на Амазонка от холандския биолог и телевизионен водещ на предавания за дивата природа професор Фрик Вонк.

С дължина 8 метра и тегло 200 килограма, северната зелена анаконда е наистина нещо като кошмар за тези, които се страхуват от змии. Нещо повече, учените едва сега са установили, че чудовищната анаконда принадлежи към свой отделен вид.

Подробна информация за откритието беше публикувана наскоро в списание MDPI Diversity, като се подчертават уникалните характеристики на тази огромна змия.

Вонк работи с екип от 14 други учени от девет държави. Заедно те установяват, че северната зелена анаконда е напълно отделен вид от зелената анаконда, която досега беше единственият официално признат вид зелена анаконда в Амазония.

“Генетично разликите са огромни“ - казва пред National Geographic Брайън Фрай, един от съавторите на изследването и биолог от Университета в Куинсланд - “Генетично те се различават с пет и половина процента. За да поставим това в контекст, хората се различават с около два процента от шимпанзетата.

Учените дават на новия вид анаконда латинското име Eunectes akayima.

“Думата "akayima" идва от няколко езика на коренното население на северната част на Южна Америка и означава голяма змия", каза Вонк, който също така е заснет да плува заедно със северната зелена анаконда, показвайки колко зашеметяващо масивна е змията в действителност.

“На видеото можете да видите най-голямата анаконда, която някога съм виждал - дебела колкото автомобилна гума, дълга 8 метра и тежаща над 200 кг — с глава, голяма колкото моята глава,” каза водещият.

Водещият автор на изследването Хесус Ривас отбелязва, че преди повече от 15 години е разбрал, че има повече от един вид зелена анаконда. Оттогава той и съпругата му Сара Кори-Ривас анализират проби за генетични разлики, но публикуването на резултатите им се случва чак сега.

“Сара и аз започнахме да работим по този въпрос през 2007 г., когато за пръв път забелязахме, че има голяма генетична разлика между венецуелските проби и някои проби от Перу,” каза Ривас. “Тогава започнахме процеса на събиране на проби и сътрудници в цяла Южна Америка и извън нея, за да завършим мозайката от проби, която ни позволи да съставим изследването.”

Учените обърнаха внимание и на въпроса за климатичните промени и как те се отразяват на екосистемата на Амазонка — и защо това може да представлява заплаха за северната зелена анаконда.

Трайните последици от изменението на климата по света са добре документирани от известно време насам, но Вонк обръща специално внимание на това как повишаването на температурите и обезлесяването могат да повлияят на обитателите на тропическите гори.

“Районът на Амазонка е подложен на сериозен натиск от изменението на климата и продължаващото обезлесяване“, казва той. “Над една пета от Амазонка вече е изчезнала, което е повече от 30 пъти повече от площта на Нидерландия. Оцеляването на тези емблематични гигантски змии е неразривно свързано с опазването на естественото им местообитание.”

Фри допълва, че тъй като северната зелена анаконда има по-малък хабитат от подобни змии в южните райони, тя е “много по-уязвима” към последиците от изменението на климата. Въпреки това откритието със сигурност е вълнуващо за биолозите и повдига въпроса колко други видове анаконда все още чакат да бъдат открити.

“Аз изучавам анакондите от 32 години, така че това поставя въпроса колко други видове има, за които не знаем“, каза Ривас.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе да!!!

    37 6 Отговор
    Аз имам един познат дето си гледа у дома една змия, която е вече към 230 кила. Даже е женен за нея...
  • 2 Смех

    8 11 Отговор
    Тоя последно холандец ли е или нидерландец.Анакондите не са опасни за хората.

    Коментиран от #3

  • 3 АнаКондьо

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Смех":

    Индо-европеец е.
  • 4 Пич

    7 2 Отговор
    Всъщност най голямата заснета анаконда , е анакондата от Сукурио , която е дълга около 15 метра ! Може да погледнете в нета !
  • 5 Иван от Троян

    8 12 Отговор
    Че този какво я гледа направо ножчето и толкова.Ще спаси доста хора.Акули такива опасни животни не трябва да са между нас , в щатите загиват доста хора изядени от такива кръвожадни .
  • 6 доцент задочник

    10 1 Отговор
    Колегите изследователи са имали късмет - само си представете,че ТЯ беше ги открила.........тъжна гледка!!!
  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    22 2 Отговор
    Тази анаконда, дали може да глътне по-голямо животно от собственото си тегло? Имам предвид Пеевски.
  • 8 Соваж бейби

    11 16 Отговор
    Гнусна и грозна работа е това змията с удоволствие бих и теглила няколко куршума с нож е кофти идея може да се измъкне ,обичам да я гледам само на обувки и боти.Обичам много животинки дори към червеите съм любезна ама това змия , крокодил ,скорпион,муха,оса и паяк са най ненужните твари на земята ако изчезнат като видове изобщо няма да липсват на никой

    Коментиран от #9, #12, #16

  • 9 Хахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Хахаха , хахаха , развеселихте ме !

    Коментиран от #10

  • 10 Соваж бейби

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "Хахаха":

    Като цяло змията ,паяк и оса са най гнусни и опасни живеят в населени места между хората десетки случаи на отровени и починали.Докато другите са в определена зона и човек е наясно да се пази с изключение на акулите писал е по горе някой и една друга риба мисла че морска котка с опашка като калкан смъртносна е десетки хора е убила и ранила и тях да затрият не са нужни .Такива злобни и опасни гадинки никога няма се затрият за сметка на красива и невинна птица,пеперуда ...цвете ...само грозните и гнусни същества еволюират няма край за тях

    Коментиран от #11

  • 11 Соваж бейби

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    И гнусните комари забравих

    Коментиран от #13

  • 12 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 3 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Не си права! Всяко животно си има място в кръговрата на природата. Ако изчезнат мухите ще е готино за нас, ама ще изчезнат и птичките.

    Коментиран от #14

  • 13 Хахаха

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Да , ама не всички стават за обувки , боти и колани ! Но от един вид акула се получават страхотни якета.
  • 14 Соваж бейби

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Мухата не жизнено важна за птиците,преди когато кубика на водата бе евтин ми кълваха домати,зелки...ходят и из нивите правят бела на фермерите не ядат мухи.Слагат и някъкви ефекти като звук от пушка на всяко 15 минути бяха ни побъркали фермерите ходихме цялата махала да пускаме жалба при кмета.И те не са доволни от гнусни мухи,само Кристов жабока ми съм наблюдавала по някога ги яде и рибките комарите надвечер се покажат на повърхността но не е достаътчно.Не са важни твари а паяка ми е още по голяма гнус наподобява точно някой обладан от филмите на ужаси как се влачи на крака и ръце или демони такива има засичани движи се като паяк и по стена и земя

    Коментиран от #17

  • 15 Бай Шукри

    1 0 Отговор
    Значи повече не е джокондата,така ли...
  • 16 Сссссс

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Соваж бейби":

    Не търпиш конкуренция, а 😂🐍

    Коментиран от #19

  • 17 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    Лястовиците се хранят с летящи насекоми, хващат ги в движение, летят постоянно и се хранят в движение. Кълват малко камъчета и зрънца само за по-добро храносмилане. Но основно с мухи и комари. Паяка е интересно животно. Той е чудесен архитект. Това, че прилича на демон, сме си го измислили ние - хората.
  • 18 дядо поп

    2 2 Отговор
    Ами ако махнем дължината , идва долу-горе като попадията!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.