Last news in Fakti

28 Юни, 2023 16:47 1 305 5

НАСА затвори четирима души в симулирана марсианска база за една година (ВИДЕО)

  • наса-
  • симулация-
  • живот на марс-
  • изолация-
  • изследване

Двамата мъже и двете жени ще прекарат в изолация 378 дни

НАСА затвори четирима души в симулирана марсианска база за една година (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Четирима доброволци влязоха в симулиран марсиански хабитат като част от едногодишен експеримент на НАСА за проверка на устойчивостта на астронавтите към изолация и други стресови фактори, пише в. "Индипендънт", предава БТА.

В рамките на мисията CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog) участниците ще живеят и работят в хабитат с площ 158 квадратни метра в космическия център "Джонсън" на НАСА в Хюстън, Тексас.

Това е първата от три едногодишни симулации на мисии до Марс, всяка от които има за цел да оцени здравето и ефективността на членовете на екипажа, когато живеят в затворено пространство с ограничени ресурси.

Доброволците ще участват в симулации на космически разходки, научни експерименти и поддръжка на хабитата, като същевременно ще се опитват да отглеждат култури за храна.

"Симулацията ще ни позволи да съберем данни за когнитивното и физическото представяне, за да получим по-добра представа за потенциалното въздействие на продължителните мисии до Марс върху здравето и работата на екипажа", казва Грейс Дъглас, главен изследовател на CHAPEA.

"В крайна сметка тази информация ще помогне на НАСА да вземе информирани решения за проектиране и планиране на успешна човешка мисия до Марс", допълва Дъглас.

Четиримата членове на мисията CHAPEA са изследователят Кели Хастън, строителният инженер Рос Брокуел, лекарят Нейтън Джоунс и микробиологът Анка Селариу.

Всеки от тях е избран, след като през 2021 г. НАСА публикува обява за "здрави, мотивирани" кандидати.

Двамата мъже и двете жени ще прекарат в изолация 378 дни.

Помещението, в което четиримата доброволци ще симулират живот на Марс, е отпечатано на 3D принтер. "Това е една от технологиите, които НАСА проучва за потенциално изграждане на местообитания на повърхността на други планети или на Луната", казва още Грейс Дъглас.

НАСА планира да върне хора на естествения спътник на Земята през следващите три години в рамките на мисиите си "Артемис" (Артемида), които американската космическа агенция се надява да използва като основа за евентуално изпращане на астронавти на Марс.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай тошо

    4 3 Отговор
    луди хора
  • 2 Така стъпиха и на луната,

    6 4 Отговор
    симулационно, но поне сами си вярват, едва ли друг ще им повярва.
  • 3 Някой жени никога

    2 1 Отговор
    Няма да пипнат хубав мъж в този живот
  • 4 Бъз Олдрин Масона

    3 2 Отговор
    Вижте снимки в интернет Бъз олдрин и целия екипаж на Аполо са с масонски пръстени и дрехи в лични фотографии , даже не го крият.

    Никой не е казал на Луната всичко е снимано за масите , споре вас защо Мъск не локализира дори една подводница , когато издирваха милярдерите? Защото нямат истинска технология а могат само да заблуждават, никой няма да пътува за Луната или Марс а ще гледате един филм , след моето ще ви инсценират извънземно нашествие. Project Blue Beam
  • 5 тупалката

    0 0 Отговор
    само тая в ляво ще отцелее.