Last news in Fakti

3 Август, 2023 12:44 1 630 7

Предшественик на синия кит вероятно е бил най-тежкото животно на планетата (ВИДЕО)

  • син кит-
  • предшественик-
  • най-тежкото животно-
  • фосили-
  • перу-
  • мастодонт

Фосилите на древния мастодонт са открити за първи път в Перу през 2010 г.

Предшественик на синия кит вероятно е бил най-тежкото животно на планетата (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Предшественик на синия кит вероятно е бил най-тежкото животно на всички времена, съобщиха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Фосилите на древния мастодонт, наречен Perucetus colossus, са открити за първи път в Перу през 2010 г. Тогава научният екип, чието изследване е публикувано в сп. "Нейчър", е изчислил, че този вид се е срещал преди 39 млн. години, а средното му тегло е достигало 180 тона.

Според Книгата на рекордите на Гинес най-тежкия син кит, измерен досега, е с тегло 190 тона.

При последващо изследване на костите на Perucetus colossus (прев. "Гигантският кит от Перу"), учените са установили, че теглото на древното животно може би е варирало между 85 и 340 тона.

Имаме причина да смятаме, че откритият в Перу екземпляр не е най-едрият от своя вид, каза пред Франс прес палеонтологът Илай Емсон от Националния музей по естествена история в Щутгарт, Германия, който е съавтор на настоящото научно изследване. Твърде вероятно е някои екземпляри от този вид да са били по-тежки дори от синия кит. Според Емсон костите на този вид са били по-плътни и по-тежки в сравнение с тези на синия кит. "Намереният фосил прилича повече на скала отколкото на кост".

Тези плътни кости предполагат много време, прекарано в плитчините, става ясно от изследването. Съвременните морски крави например имат тежки кости, които им помагат да останат близо до дъното.

Първите фосили на Perucetus colossus са открити в пустиня в южната част на Перу през 2010 г. от палеонтолога Марио Урбина. Останки на общо 13 гигантски гръбначни животни, едно от които тежи повече от 200 кг, са намерени на същото място.

Без наличие на зъби е трудно да се определи с какво се е хранил Perucetus colossus, за да поддържа масивното си тяло. Възможно е бозайникът да е изяждал тонове крил или други морски организми.

Фосилите са изложени в Музея по естествена история в Лима, Перу.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПОМАК

    1 8 Отговор
    гласувам ЗА да дадем област Кърджали на Русия и Турция да си я разделят за да няма война в БГ като дойде времето

    Коментиран от #3, #5

  • 2 А най - тъпото

    4 0 Отговор
    се оказа човека !
  • 3 Хубу де!

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПОМАК":

    Кажи кадя е урната и ний да са запътим?
  • 4 Вироянто

    3 0 Отговор
    Много е вероятно ама може и да не е вероятно. Нещо като 50 на 50. Дааааа...теория на вероятносттите
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бай Брадър

    0 0 Отговор
    Боли ме кита