Last news in Fakti

19 Август, 2023 12:20 1 793 28

Днес е Международният ден на бездомните животни

  • международен ден-
  • бездомни животни

Целта е да се повиши информираността на международната общественост за тежкото положение, в което се намират бездомните и изоставените животни

Днес е Международният ден на бездомните животни - 1
Снимкa: Shutterstock

Международният ден на бездомните животни се отбелязва днес. Денят се чества от 1992 г., през третата събота на август, по инициатива на Международното дружество за правата на животните (ISAR).

Целта е да се повиши информираността на международната общественост за тежкото положение, в което се намират бездомните и изоставените животни, се посочва в информация на отдел "Справочна" на БТА. В днешния ден се напомня и за ролята на собствениците на домашни любимци в предотвратяването на появата на бездомни животни чрез неконтролираното отглеждане.

През 1695 г. в Япония се появява първият в света приют за бездомни кучета. През 80-те години на 19-и век се появяват първите приюти за бездомни животни в САЩ и Великобритания, а в началото на 20-и век - в Австралия. През 1822 г. Великобритания приема първия закон, насочен към защита на животните от жестокост.

Бездомно животно е това, което няма собственик и пребивава на улицата, коментира за БТА д-р Надежда Мечева, ръководител на ветеринарната клиниката за бездомни животни на фондацията "Четири лапи" в Банкя. Фондацията има и две мобилни клиники, които обикалят в страната във връзка с кампании за кастрация.

Хората не трябва да подминават бездомните животни, а трябва да проявяват грижа и да им помогнат, било то с храна или вода, каза д-р Мечева. Тя напомни, че кучетата и котките са най-добрите приятели на човека и заслужават добро отношение.

Преди да окажем помощ, трябва да подходим внимателно относно характера на животното, което сме срещнали на улицата, посочи Мечева.

Хубаво е животните да се хранят само с подходящата за вида им храна. Често хората не си дават сметка, че нашата домашна храна може да е опасна и да доведе до тежки храносмилателни разстройства при животните, заяви също специалистът. За предпочитане е да нахраним бездомния приятел с гранули или консерва, обясни тя.

Ако конкретното животно е спокойно, то може да бъде доведено до нашата клиника в Банкя, където да получи съответната грижа, да бъде кастрирано и ваксинирано. Това ще удължи продължителността на живота му, каза д-р Мечева. Услугата е безплатна, като клиниката има договор със Столичната община.

Въпреки че нямат стопани, общините са отговорни за бездомните животни на тяхна територия, отбеляза ветеринарният лекар. Всяка община трябва да спазва националната програма относно контрола върху популацията на безстопанствените животни. И всяка година общините дават отчет за извършената дейност, поясни Надежда Мечева.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аха

    3 14 Отговор
    Значи венелина маринова има празник това специално животно с топузи
  • 2 За съжаление

    26 0 Отговор
    стават все повече , както и коравосърдечните хора .

    Коментиран от #4

  • 3 Животинки мили

    30 1 Отговор
    Милите душички те. Животните са в пъти по-добри от хората. Умеят да ти покажат и доброта и радост и привързаност, а хората подлост и коварство.
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "За съжаление":

    Вярно е
  • 5 DW смърди

    7 18 Отговор
    "Бездомно животно е това, което няма собственик и пребивава на улицата"

    Демек плъх? Или прилеп?
    В Африка маймуните?

    Аман от глупости.
  • 6 Никой

    13 14 Отговор
    Още не съм чул за "Международен ден на бездомния човек". Оправихте хората,та опряхте до уличните животни.Абе защо в любимите ви САЩ,няма улични животни?Нещо по въпроса?

    Коментиран от #7, #9, #15, #20

  • 7 Сила

    15 6 Отговор

    До коментар #6 от "Никой":

    Муне, Мунееееее....... ЧЕТИ, 1695 ГОДИНА.....заради мисленето и манталитета на такива като тебе България си е още в 681 ва
  • 8 123456

    13 3 Отговор
    За бездомните животни - лицемерие ! За бездомните хора - лицемерие по две - даже ден нямат!

    Коментиран от #11

  • 9 Сила

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "Никой":

    п. п. Има ден на бездомните хора, ти на този ден на колко бездомни хора помогна.......






    .

    Коментиран от #17, #18

  • 10 Роза

    11 0 Отговор
    Специална благодарност към кмета на Бургас -Д.Николов-отдавна не съм виждала в града бездомни кучета,а преди години ги имаше доста.Бездомни котки има,но ,доколкото зная,за тях се грижи доброволна организация,която периодично ги кастрира,за да се ограничи популацията им.Тъжно е,че почти изчезнаха врабчетата-има само свраки,гълъби и гларуси.Да,оцелява животинките,кой както може!Да бъдем милостиви към тях!"Във всяка гръд,що диша-безкраен свят трепти!"-Асен Разцветников.
  • 11 Сила

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "123456":

    ВИЖ 9.... и ти си състрадателен и отзивчив към хората, нали.. ЗЛОБНО ПЛЕМЕ, ЕЙ......

    Коментиран от #26

  • 12 Редник

    4 13 Отговор
    Както обикновено за умнокрасивите животните са по важни от хората.

    Коментиран от #14, #22

  • 13 Мдааа

    1 9 Отговор
    Значи е празник на рус-наците, защото те обикалят като бездомни кучета по чуждите държави с идеята да крадат ресурсите.
  • 14 Сила

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "Редник":

    Няма да станеш ефрейтор дори, даже и униформа не трябва да носиш, само кухненска престилка и белачка за картофи.......
  • 15 Разбира се ,

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "Никой":

    че има и Ден на бездомните хора , това е 10.Октомври !
  • 16 Яяяяя

    2 5 Отговор
    Кога е международният ден на бездомните хора?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Яяяяя

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Сила":

    На коя дата, да знаем?
  • 19 Абсурдистан

    3 5 Отговор
    Къде сте виждали бездомни животни в цивилизована държава? Само в абсурдните държави има такива!

    Коментиран от #25

  • 20 Дългия

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Никой":

    Сашееееее ,мноо си тъъп Саше!
  • 21 валци

    8 1 Отговор
    Миличките , господ здраве да им дава .
  • 22 Шамара

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Редник":

    Ами с тоя интелект, който имаш нинаги ще си останеш редник до ефрейтор ще ти трябват ньколко живота!
  • 23 Сила

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Никой":

    Потуранко , благодаря ти, че прилежно следиш спорадичните ми псевдо графомански изяви...за теб(лично) и заради други с твоя умствен капацитет ще продължавам да изразявам ЦИВИЛИЗОВАНАТА си позиция......



    с поздрав, весел Патиланко
  • 24 Роза

    5 1 Отговор
    Прекрасна е снимката към статията!Направо шедьовър!Кучето и котето,сгушени едно до друго!Общите беди са ги сближили,и някак си трябва да оцелеят!Слънцето грее за всички земни същества,и за всички има място под небето!
  • 25 ЕХООО

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Абсурдистан":

    В ИНДИЯ СА НАЙ МНОГО БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА,ДАЛИ СЕ СЕЩАМЕ ОТ КЪДЕ ИДВАТ БЕЗДОМНИТЕ КУЧЕТА В БЪЛГАРИЯ,ОТ ЖИВЕЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ ИНДИЙЦИ РАЗБИРА СЕ.
  • 26 123456

    0 4 Отговор

    До коментар #11 от "Сила":

    Състрадателен съм към хора и към животни , само не се връзвам на еднодневни рекламни кампанийки на добре захранени фондацийки на охранени "нежни" душици. Едва ли ме разбра ...
  • 27 Сух

    2 5 Отговор
    А, бе толко луди хора ли има вече по света бре??! Животните по принцип не са ли същества от природата? Не са ли на свобода когато са в природата? Какви бездомни животни? Някой слон от Африка ли? Или кенгуро от Австралия, което не е в зоологическа градина? Много луди! Много!!! А простите още повече..
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.