Last news in Fakti

20 Август, 2023 11:55 2 363 9

Проклятие или благословия са сайтовете за запознанства?

  • онлайн-
  • сайт за запознанства-
  • tinder

"Наистина по-голямата част от двойките се запознават онлайн.", твърди германската психоложка Пия Кабич

Проклятие или благословия са сайтовете за запознанства? - 1
Снимкa: Shutterstock

Балове на дебютанти, семейни събирания, обяви във вестници, срещи на сляпо - хората от години се опитват да си помогнат в търсенето на партньор. Интернет и най-вече смартфоните обаче извършиха революция в търсенето на сексуални и романтични връзки.

Според германската психоложка Пия Кабич, онлайн срещите вече са неизменна част от някои култури, особено при по-младите, разказва Дойче Веле. "Проучване от 2023-а показва, че 77% от хората на възраст между 16 и 29 години и 66 на сто от възрастовата група 30-49 години са си уреждали среща онлайн. Наистина по-голямата част от двойките се запознават онлайн."

Алгоритъмът решава

Запознанствата онлайн с приложения като Tinder, Bumble или Grindr най-често работят по следния начин: потребителят си създава профил със снимки и информация за себе си и казва какво търси. Оттам нататък алгоритъм му показва хора, които би харесал, на базата на местоживеенето и интересите им.

През 2012-а година Tinder стана лидер в приложенията за запознанства. Там потребителите показват кога са харесали някого и кога - не. Ако харесаният от вас човек е харесал и вас, платформата ви дава право да общувате.

Обичайната практика на хората, които непрестанно преглеждат хилядите профили на платформата, е да решават в рамките на няколко секунди дали ги намират привлекателни. Но макар да сте се харесали взаимно, това не значи непременно, че ще си говорите, или пък че разговорът няма да приключи набързо.

Преди няколко години стана ясно, че платформата на Tinder прави тайни изчисления за това колко харесван е даден потребител - уж за да подобрява алгоритъма си. Това разгневи мнозина.

"Продаваш се като в магазин"

Алфонсо Росалес Гарсия, който използва друго такова приложение - Hinge, критикува повърхностността на приложенията като цяло. "Смешно е. Продаваш се като в магазин", казва 29-годишният физиотерапевт. По думите му има и един голям парадокс при приложенията за запознанства - ако наистина работят добре, потребителите им само намаляват. За него е ясно, че тези компании искат да правят бизнес с живота на хората.

Също като Алфонсо много потребители са разочаровани от някои аспекти на онлайн запознанствата. Според Пия Кабич обаче не бива да се търсят само лошите страни на тези приложения. "Потребителите сами решават как да използват приложенията и как си намират нови познанства. Тъкмо там се коренят и повечето разочарования - потребителят отрежда едва по няколко секунди на всеки профил, а после се оплаква от повърхностност."

Но тези приложения наистина имат сенчести страни - като например пристрастяването към тях. Някои потребители не успяват да харесат никого, защото просто са изумени от безкрайния избор, който имат, а мозъкът им произвежда допамин всеки път, когато разберат, че някой е харесал тях.

Психическите проблеми могат да се задълбочат

Ако му бъдат предложени твърде много опции, потребителят често се изморява. В психологията това се нарича ефект на претоварване на избора - когато възможностите са прекалено много, вниманието и търпението за следващ контакт намалява.

Някои проучвания показват и, че използването на приложения за запознанства може да бъде стресиращо и разочароващо, дори да задълбочи някои психически проблеми. Според професора по психиатрия в Станфордския университет Елиас Абуджауд приложенията за запознанства, също както и други социални мрежи, могат да влошат състояния като депресия, тревожност и ниско самочувствие.

Някои приложения вече се опитват да се усъвършенстват в това отношение, като при едно от тях - Once, потребителят получава само едно предложение дневно, вместо да минава през хиляди профили. Други пък изискват попълването на най-подробен въпросник, за да може алгоритъмът да отчете максимално точно предпоставките за съответствие.

Качество вместо количество

Самите потребители също могат да се опитат да намалят нездравословното използване на този вид приложения. Психоложката Кабич съветва хората да си изяснят добре какво точно търсят и искат. Потребителите трябва да отделят повече време на профилите, които разглеждат, и да не забравят, че зад снимката стои истински човек със своите чувства. А ако самите вие се натъкнете на отхвърляне, е добре да си припомняте, че хората от другата страна на екрана всъщност въобще не ви познават.

Многото врати, които отварят приложенията за запознанства, понякога могат да бъдат изтощителни - за добро или лошо. Начинът, по който ползваме тези приложения, обаче е от решаващо значение за това дали просто ще си губим времето или ще открием смислени познанства.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Теза:

    10 2 Отговор
    Ако вършеха работа, досега да са изчезнали. Колкото повече двойки събират, толкова по-малко потребители биха им оставали.
  • 3 ПЕНСИОНЕР

    7 1 Отговор
    АМА секса също го правят онлайн .
  • 4 За онова руско дезертьорче,

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    син на "приближен на Путин" ли говориш?
  • 5 Ари бе човек!!!

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Виж ква жега е! Докога ще чакаме да паднеш курбан от инфаркт или инсулт. Червеите ще хванат гастрит заради теб.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Не трябва да са просто табло

    1 4 Отговор
    Ако се поддържат както трябва, имат собствено звено за проверка на информацията, са огромна съвременна необходимост. Младите хора се събират по-често онлайн, отколкото на яве, доверяват се на мрежата, а не на казано от други. И не само младите...
  • 8 ЛеМале

    9 3 Отговор
    Тотален нещастник трябва да си за да го докараш до сайт за запознанства.
  • 9 Онли фенка

    2 0 Отговор
    ногу са полезни за интернет сексове на минута 10 лв после ма биха и аз сам малтратирана и по новните траа ма дават