Last news in Fakti

28 Август, 2023 13:45 1 945 13

Най-големият проект за издирването на Неси завърши без успех

  • чудовището от лох нес-
  • неси-
  • лох нес-
  • издирване

Ръководителят на проекта Алън Маккена каза, че е получил редица видеоклипове и сигнали от хора, наблюдаващи камерите, предаващи на живо от голямото ледниково езеро Лох Нес

Най-големият проект за издирването на Неси завърши без успех - 1
Снимка: Shutterstock

Най-големият проект от десетилетия за издирването на чудовището от Лох Нес завърши, но все още няма доказателство, че известният звяр от шотландския фолклор наистина съществува, съобщиха ДПА и ТАСС, предава БТА.

Ръководителят на проекта Алън Маккена каза, че е получил редица видеоклипове и сигнали от хора, наблюдаващи камерите, предаващи на живо от голямото ледниково езеро Лох Нес. Маккена обаче уточни, че ще е необходимо много време, за да се прегледат всички кадри и данни, за да могат да се различат фактите от фантазията.

Според организаторите от Центъра „Лох Нес“ и ентусиастите от групата „Доброволци, изследващи Лох Нес“, двудневният проект е най-систематичното издирване на чудовището, наречено още Неси, от 1972 г. насам.

Десетки доброволци от цял свят се позиционираха на общо 17 наблюдателни пункта около езерото, като стотици фенове на чудовището наблюдаваха Лох Нес чрез уеб камери.

От десетилетия насам спекулациите за Неси включват предположения, че е голяма риба, семейство видри, плаващ клон или праисторическо животно. Но предположението, че Неси е плезиозавър, е всъщност невъзможно, тъй като древното влечуго е изчезнало преди десетки милиони години.

Маккена и неговият екип отидоха до езерото няколко пъти и спуснаха подводен микрофон, наречен хидрофон, надявайки се да разрешат мистерията. По време на тест в петък се чуха „странни звуци“, каза той. Проверка на същото място в неделя обаче не показа никакъв резултат. Поради тази причина не беше изяснено дали шумовете са били причинени от газове или от животно.

Легендата за чудовището от Лох Нес може да бъде проследена до времето на Св. Коломба, за когото се твърди, че е опитомил звяра, след като Неси е нападнал слуга през 565 г.

Официалната туристическа агенция на Шотландия съобщи, че досега е имало „над 1000 истории на очевидци и много необясними доказателства“ за езерото.

Снимка от 1934 г., на която се вижда фигура, наподобяваща глава на плезиозавър, предизвика огромен интерес и вдъхнови много хора през следващите десетилетия да се впуснат в „лов на чудовището“, както и да проведат научни изследвания. Повечето хора сега вярват, че снимката е просто фалшива.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цеко сифоня

    20 0 Отговор
    Ами така е като не пият,хората си казват че неси идва след полвин кило уиски,а тия арчат пари и гонят михаля
  • 2 Роки

    14 0 Отговор
    Аз вчера видях Неси. Пасеше на една ливада. Може би е амфибия. За протокола и коментар 1, не съм пил уиски, а 5 водки.
  • 3 варненски пенсионер

    14 0 Отговор
    не е прост този, който изяжда зелника......
  • 4 Търсят

    8 0 Отговор
    си акъла !
  • 5 чдвще от пих днес

    7 1 Отговор
    намозе да бади!
  • 6 Лъжат

    9 0 Отговор
    Хващат си по някой динозавър и си го хапват.
  • 7 Поредните измамници

    8 0 Отговор
    търсещи внимание от глупави туристи. Името Нес, вземат от несилите (хети). Както тел-марините в Нарния, от мариандините с предводител Телеф. Както атлантите от река Атлас и титана Атлас (тьлос - опора, тѣло) до Азовско море. Също и град в Ликия - Тлос.
  • 8 Неси

    10 1 Отговор
    На курорт съм в Каховка.
  • 9 Шотландски Алибег

    11 0 Отговор
    Айде ся няма не говорете така, че туризма, ще пукне там!
  • 10 бомбата

    10 0 Отговор
    Голям и зелен празъ.
  • 11 Механик

    8 0 Отговор
    Изключително трудно е да откриеш черна котка в тъмна стая. Особено ако в стаята изобщо няма котка.
    Но пък инак като реклама за съживяване на Лох Нес-кият туризъм, става.
  • 12 Снимката

    4 0 Отговор
    От 1934 ,прилича на селски язовир с къпеща се патка в него. Иначе чудовището отдавна е в едно северно езеро в северната част на Македония,щото го кефи древния ландшафт и новостроящите се паметници от 3 век преди Христа.
  • 13 Гост

    1 0 Отговор
    Ке сюрприз