Last news in Fakti

13 Септември, 2023 13:16 2 679 16

Тамилският е най-старият език в света

  • най-старият език-
  • тамилски език-
  • език-
  • история

По света в момента се говорят 7100 езика, като 40% от тях са заплашени от изчезване

Тамилският е най-старият език в света  - 1
Снимка: Shutterstock

Кой е най-старият език на света? На този въпрос е почти невъзможно да се отговори, защото писмените сведения са оскъдни или никакви. Езици, които са се предавали устно в продължение на столетия, после бързо изчезват – именно защото не са оставили никакви писмени дири.

Писмени дири оставят само писмовните езици - и то единствено, ако са документирани на трайни носители, които оцеляват през хилядолетията. Текстове, записани на органични носители, например на кора от дърво, лесно изчезват. За разлика от текстовете, издълбани в камък или в глина.

Най-старите писмени сведения

Най-старият документиран език е запазен в източниците с клиновидно писмо – един шрифт с клинообразни знаци, които са били издълбавани в мека глина. Най-старите клинописи, достигнали до нас, произхождат от Шумер и Месопотамия и са възникнали между реките Тигър и Ефрат през четвъртото хилядолетие преди новата ера. Епосът "Гилгамеш" е най-известното произведение на шумерски език, а клиновидното писмо е залегнало в основата и на възникналите доста по-късно европейски писмености.

Почти връстник на клинообразната писменост е египетското писмо – йероглифите. На гробницата на фараона Перибсен (2775-2650), шести цар от Втората династия, избрал да носи името на бог Сет, с йероглифи е изписано първото известно завършено изречение в човешката история: "И той обедини двете страни за своя син, двойния цар Перибсен".

Шрифтовете са запазени, но ние изобщо не знаем как са звучали древните езици шумерски, акадски и древноегипетски. Защото и трите езика са мъртви, тях вече никой не ги говори.

По света в момента се говорят 7100 езика, като 40% от тях са заплашени от изчезване, пише actualno.com. Определени езици вече се говорят от съвсем малки групи хора и може би след няколко поколения наистина ще изчезнат. В същото време други езици процъфтяват. Половината човечество например използва общо 23 езика, като десетте най-разпространени се класират така: китайски (мандарин), испански, английски, хинди, арабски, португалски, бенгалски, руски, японски и пенджабски. На единайсето място в това класиране е немският език.

Най-старият жив език

Редица лингвисти смятат, че най-древният език, който все още се използва, е тамилският – един от 22-та официални езика в Индия, който се говори от 85 милиона души, включително и в Шри Ланка. Най-ранните писмени източници на тамилски датират от 5 век преди новата ера, но има индикации, че езикът е поне на 5000 години.

Санскритският език съществува поне от 3000 години, но днес почти никой вече не го говори. Преди хилядолетия той функционира главно като език на учените хора, на който в Индия се пишат религиозни и литературни текстове. Санскритският е в основата на редица модерни индийски езици и диалекти.

Китайският държи друг рекорд: той е най-старият език, който се говори без прекъсване. В момента го използват над 1 милиард души. Корените му могат да бъдат проследени с хиляди години назад в историята. Смята се, че езикът е възникнал преди около 4500 години и лежи в основата още на бирманския и на тибетския езици. Най-старите писмени паметници на китайски език са запазени на коруби от костенурки и на животински кости отпреди около 3300 години.

Сред най-старите все още говорими езици на света спадат още иврит и арабски. Корените на тези два афро-азитаски езика може би се крият някъде 10 хиляди, ако не и 20 хиляди години назад. Но писмените източници са "само" на около 3000 години.

Съществувал ли един общ праезик?

А как точно са възникнали езиците? Антрополозите и лингвистите предполагат, че това е резултат от действието на различни фактори: човешкият мозък се развива като комплексна система, хората започват да общуват, осъзнават необходимостта да си сътрудничат, примерно по време на лов или при търсенето на храна. Езиците навярно произхождат от първоначалната комбинация между общуване с жестове и с телесни движения. Съществува и друга теория: че всички днешни езици произхождат от някакъв древен "протоезик".

Но за съществуването на такъв универсален език няма никакви доказателства. Най-вероятно праисторическите общества са развили многобройни регионални езици и диалекти. Многообразието на говоримите езици в хода на историята се увеличава в резултат както от географската изолация, така и от културния обмен и миграцията.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо Гъдьо

    25 1 Отговор
    На мен ми се чини, македонския требе да е! У Македония казват "Само слънцето е по-старо от Македония! А у България добавят"Всички Ора са са произлезли от маймуните, само македонците са от татарите"!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хомосапиенс

    7 22 Отговор
    Айде бе Ганьо си мислеше че е българският.

    Коментиран от #4

  • 4 Ганю

    14 8 Отговор

    До коментар #3 от "Хомосапиенс":

    Аз ако те добарам "сапиенс" повече няма да го пишеш никога!
  • 5 Калчункова църковната мишка

    2 4 Отговор
    Окрайна , украйна , усрайна , коцето и райна

    Коментиран от #6

  • 6 това

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Калчункова църковната мишка":

    ли са ти никовете в лгбт zaдругата
  • 7 мани мани

    13 4 Отговор
    руският е развален български език, следователно бая хора из планетката плямпат на нашият език!

    Коментиран от #10

  • 8 така е, но не съвсем

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Съгласен съм, но конкретно наименованието "българи" е доста късно понятие. Преди това са са наричали по различни начини и са имали други наименования. Не случайно много от древните хронисти, писали след новото летоброене, говорят за "така наречените българи". Значи преди пак са съществували под други имена, а не са се наричали така.
    " И така споменатия Ахил заминал заедно с Атридите, като водел своя собствена войска от три хиляди души, наричани тогава мирмидонци, а сега българи " (Йоан Малала ГИБИ стр. 206 - издание на БАН). Йоан Малала е живял и писал в края на IV и началото на V век или казано иначе около два века преди Аспарух, за когото във фалшифицираната история която изучаваме се казва, че за пръв път е довел българи южно от Дунав. Реално тогава част от българските бежанци от предишни войни на север са се завърнали за да освободят поробените от римляните техни роднини.
  • 9 Гост

    3 0 Отговор
    а клиновидното писмо е залегнало в основата и на възникналите доста по-късно европейски писмености. ------- Не съм съгласен. Установено е, че шумерският език не кореспондира с никой от останалите езици на планетата. Смятат го за много неудобен за практикуване. Дори има теории, че не е човешки език, а е пригоден за ползване от хората. Дори не се знае как точно е звучал, но според езиковите му правила е установено, че не съответства на мисловната дейност на хората и изказът им.
  • 10 Гост

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "мани мани":

    Руски, български, полски, сръбски, македонски, хърватски, чешки....... Това са все диалекти на един език - славянският.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 шоша

    4 2 Отговор
    "ред най-старите все още говорими езици на света спадат още иврит и арабски. Корените на тези два афро-азитаски езика може би се крият някъде 10 хиляди, ако не и 20 хиляди години назад. Но писмените източници са "само" на около 3000 години." Браво Боби , изкара няколко шекела .......
  • 14 Някой си

    4 2 Отговор
    Лош късмет. Уча в еврейското училище и веднага забелязах... На снимката са еврейските букви. Ивритът е най-стария език. Поне си подбирайте снимките!
  • 15 Дръндю

    0 0 Отговор
    А не нали си имаме гимназия за древни езици в София, а в Кърджали сме отличници на външното оценяване по българо - турско - цигански и имаме ????? доцент,доктор, инженер за кимет и ще строим 3 моста на река Арда, засега са на книга като фърчилата Кеф блок.
  • 16 Перниканец

    1 0 Отговор
    Санскрит е най-древния език.