Last news in Fakti

17 Март, 2024 15:08 2 086 9

Знаете ли откъде идва името на кетчупа?

  • кетчуп-
  • история-
  • име-
  • сос

Ето каква е историята на популярния сос с домати

Знаете ли откъде идва името на кетчупа? - 1
Снимка: Shutterstock

Eдва ли в света има по-популярен и универсален сос от кетчупа. От Азия през Европа до Америка, той се предлага в безброй варианти и от най-различни марки, а доста хора вече дори предпочитат да си приготвят домашна негова версия.

Каква обаче е историята на кетчупа? И защо в страната, в която се ползва масово - САЩ, името му съществува в два варианта: ketchup и catsup? Ако проследим произхода му, би трябвало всички да ползваме втория вариант.

Прародителят на кетчупа се ражда в пристанищните градове на Южно китайско море и представлява сос от осолена и ферментирала аншоа. Наричат го kecap на индонезийски и kê-tip на китайски.

Постепенно европейските търговци и моряци пренасят соса към Европа, където той променя не само името, но и съставките си. Първоначално в тях се появяват гъби, орехи, миди. След това някои кулинари му добавят оцет и алкохол (вино или бренди), чиято цел е не само подобряване на вкуса, но и по-голяма трайност.

Парадоксално доматите се появяват доста по-късно в картинката - някъде в края на XIX век, а през 1876 г. Heinz пускат на пазара бутилираната му версия под името tomato catsup. Скоро и други марки се възползват от популярността на соса, което принуждава Heinz да сменят името на продукта си на Heinz Tomato Ketchup, пишат Kitchn, цитирани от lifestyle.bg.

Намираме историята на кетчупа за наистина забавна и чудесен пример за това колко свързан в културно - и кулинарно - отношение е съвременният свят. Въпреки всички настоящи опити да става все по-разделен.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Багай

    5 4 Отговор
    Такъв изкуственяк не ползвам...Имаме си достатъчно родни заместители--дори и на пицата да я намажеш отгоре с лютеница е в пъти по-хубава от това с кетчупа.Да не говорим,ако лютеницата или доматеният сос са домашно приготвени...-което не е никак сложно да се направи.
  • 2 Сестра Кушлева

    3 7 Отговор
    Ние селяните си прАим доматен сок, ко туй нЯщо кетчуп...пффффф, офффф, та тъй де с него лакомо си изяждаме хляба...и си намазваме филиите с него, вместо мас, кАт Бойко....
  • 3 Калпазанин

    4 4 Отговор
    Аз такива боклуци не ям, и тва нещо се ее появило от свръх производство на домати които са се чуди ли какво да ги правят, ние си правим лютеница
  • 4 инж технолог по хранене

    7 2 Отговор
    Много лютеница сме правили. Тя е по-добра от този сос
  • 5 кабел

    3 3 Отговор
    Сосът СОС ли е?
  • 6 арлингтън

    1 2 Отговор
    Ако насосвам моята,тя ми прави скандал след скандал. Сосова работа.
  • 7 Ивaн Водкобутылкин 0,5 л 🫗🫗🫗

    1 3 Отговор
    СОС в гащите?
  • 8 БАРС

    2 3 Отговор
    КЕТЧУПВА НЕ СТРУВА НИЩО ПРЕД НАШАТА ЛЮТЕНИЦА.

    Коментиран от #9

  • 9 шмарц

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "БАРС":

    за тебе съм приготвил черен найлонов чувал