Last news in Fakti

17 Септември, 2023 12:21 2 265 12

Мощна магнитна буря ще ни връхлети до дни

  • магнитна буря-
  • слънчеви изригвания-
  • слънчево изгаряне-
  • слънце

Следващата седмица започва със силно слънчево изригване

Мощна магнитна буря ще ни връхлети до дни - 1
Снимка: Shutterstock

Астрономите предупреждават за очаквана геомагнитна буря, която ще ни връхлети на 19-и септември. Според данните от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ (NOAA), тя ще е от клас G1. Възможно е да се усили до G2, предупреждават учените.

Магнитните бури са разделени на пет категории - G1 "слаб", G2 "среден", G3 "силен", G4 "много силен" и G5 "изключително силен", пише "Метео Балканс".

Причината за тази буря е изхвърляната порция плазма от слънчевото петно AR3429, което ще изригне на 18-19 септември. Астрономите от Института по приложна геофизика на НАСА са регистрирали средно по сила изригване на Слънцето с голяма интензивност – M2 (R1) в рентгеновия диапазон.



Обикновено смущенията, породени от нея, влияят неблагоприятно на възрастните и хората със слаб имунитет. Хората, които са чувствителни към тези явления, могат да почувстват отпадналост, главоболие, неразположение, колебание в кръвното налягане и слаба концентрация.

Геомагнитните бури представляват големи и резки смущения в стойностите на Земното магнитно поле, причинени от взаимодействието му със слънчевия вятър. Когато се наблюдава изригване от някоя от активните области на Слънцето, в междупланетното пространство се отделя поток от плазма, който се изстрелва със скорост между 600 и 900 км./сек. Обикновено около два дни са необходими на този поток да достигне Земята. Заредени частици успяват да проникнат през полярните области и да предизвика образуването на мощни токови системи около екватора и полярните кръгове.

При геомагнитни бури лекарите съветват да се спазва режим на хранене с плодове и зеленчуци, без животински мазнини. Особено много помага и пиенето на повече вода. Прекарайте няколко часа навън, но не се претоварвайте с физическа активност.

Не е препоръчителна консумацията на тежка храна, както и продължително застояване в затворени помещения без чист въздух.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 След местните избори

    11 12 Отговор
    Предстои по-страшна буря
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ........

    10 17 Отговор
    Супер.Дано удари сателитите и да спира тази отвратителна укро пропаганда.
  • 5 Коко

    5 1 Отговор
    Дано е по силна бурята да спре интернета че малоумници те дето пишат тук да умрат от мъка като няма къде да си показват простащината
  • 6 3336

    1 5 Отговор
    От няколко седмици се завъдиха "лепачи" така им казвам аз. Дълги са около 50 см, отдолу целите с вендузи като на октопод, имат мощно жило през което смучат кръв. Ужилването е много болезнено но не можете да ги махнете. Отгоре са покрити със здрави бодли и са много жилави. Имат и мощни челюсти, ядат месо.

    Коментиран от #7

  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "3336":

    3336 ми напомня за батерия 4,5 V за фенерче, които ги правеха в Съветския съюз. Имахме си и българска Никопол.

    Коментиран от #8

  • 8 3336

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Бая си възрастен ако помниш жълтите никополски батерии(с картонена обвивка и асфалт между трите елемента) от 4.5 волта!

    Коментиран от #9

  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "3336":

    Така е, минах шейсетака. Сега как да обясня какво беше да нямаш телефон и за да се свържеш с някой от друг град, отиваш в пощата, даваш поръчка за определен час и те му пращат известие по куриер и той да отиде в тяхната поща за уречения час.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор
    Страхувай се народе-е-е ????
  • 12 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 1 Отговор
    Да си дойда на думата. Човек използва огъня от около 800 000 години. Нашите родители са четяли на свещи в детските си години. А сега, това, на което пиша е истинска революция - компютър, колкото дланта ми, който има няколко отделни приемници и предаватели, събрани в една плочка. Трябва да ценим възможността да живеем в това уникално време, което е един миг от историята на живата природа. Това е уникален шанс! Но вероятно няма да е задълго. Рано или късно ще се случи това, което не е пречело на примитивния живот на предците ни - мощно слънчево изригване, което ще унищожи електроенергийната ни система и спътниковите комуникации. Дано да преживеем това бедствие!