Last news in Fakti

18 Септември, 2023 11:30 4 535 15

Професор д-р Ернст Моро - лекарят, който спаси хиляди деца с помощта на обикновена супа от моркови

  • австрия-
  • словения-
  • ернст моро-
  • доктор-
  • професор-
  • откритие-
  • моркови-
  • супа от моркови-
  • деца

Супа от моркови - гениално по своята простота и ефективност откритие

Професор д-р Ернст Моро - лекарят, който спаси хиляди деца с помощта на обикновена супа от моркови - 1
Снимка: Bright Side

Знаете ли, че доктор Ернст Моро е лекарят, който спаси хиляди деца с помощта на обикновена супа от моркови.

Днес името на доктор Ернст Моро (1874-1951) вероятно не говори нищо на повечето хора. Но за австрийските педиатри и за медицината като цяло това име означава много. Този велик учен е роден преди повече от сто години в столицата на съвременна Словения, а след това е практикувал в малък град в австро-унгарската империя. Ернст Моро е учил в град Грац, където взима и докторска степен по медицина. През 1906 година специализира педиатрия в Мюнхен, а две години по-късно става професор в университета в Хайделберг. По време на практиката си професор Ернст Моро прави няколко велики открития в медицината , и по-специално в педиатрията.

Професор д-р Ернст Моро е педиатърът, който спасява хиляди бебета чрез метод, който все още се използва в медицината.

Bright Side публикуват историята на доктор Ернст Моро, който въвежда прост метод в медицината за лечение на силна диария при кърмачетата. Като чуе човек диария, би си казал, че не е кой знае какъв проблем. Но знаете ли, че смъртността на кърмачетата в миналото е била близо именно 25%, като се оказва, че диарията е една от главните причини за това?

Доктор Моро успява да промени тази страшна статистика – намира начин да спаси болните деца, а лекарството му е едновременно просто и гениално. Той предлага да се даде на бебетата супа от моркови, приготвена само с 3 съставки: 500 г моркови, 1 литър вода и щипка сол. Лекарят съветва първо да се сварят морковите, след това да се пасира готовата смес и докато е още топла, да се добави малко сол.

Тази проста консистенция се оказва мощно оръжие срещу диарията – дори и в тежките ѝ форми. По-късно проучванията показват, че олигозахаридите, открити в тази моркова супа, пречат на бактериите да се придържат към чревните стени, като по този начин спират диарията. С течение на времето това лекарство е заменено с антибиотици, но в миналото тази рецепта е била единственото средство за лечение.

Освен тази знаменита животоспасяващата супа от моркови, доктор Ернст Моро има още редица ключови открития, превърнали се в основи при обучението на педиатрите. Той създава метод, чрез който навреме се открива спастична церебрална парализа при кърмачета. Моро разработва обикновен кожен тест за туберкулоза, който се използва чак до 60-те години.

Не на последно място името му носи детски рефлекс, който е показателен за развитието на нервната система при новородените и кърмачетата. Рефлексът на Моро се свързва със стряскането на бебето от силен шум или звук. Първата реакция е рязко и широко разтваряне на ръчичките – с разперени пръсти и изпънати крачета. Секунди по-късно ръцете се връщат в естественото си положение. Рефлексът се появява няколко дни след раждането и е нормално да продължи докъм 5-ия месец. Липсата на този рефлекс или неговата хиперпроява и продължителност може да говори за нарушения на нервната система.

Супа от моркови - гениално по своята простота и ефективност откритие. По времето, когато доктор Моро е практикувал медицина, детската смъртност е била основен и много голям проблем. Проблем, с който е свързан също и по-ниската продължителност на живота, в сравнение с днешната. За децата е било проблем не просто да се появяват на този свят, но и да доживеят до зряла възраст. Моро е открил лактобацилите и техните ползи за човешкото тяло. Най-напред е изобретил стерилизираната бебешка бутилка и е измислил формула за изкуствено хранене. затова не без основание можем да кажем, че Ернст Моро е пионер в педиатрията и специалист, на който днешните майки дължат много. Затова е добре, поне от обща култура, да се знае кой е доктор Ернст Моро и какво е направил той за спасяване на детския живот. През 1908 г. Моро е направил едно от най-важните си открития, което е актуално вече повече от век. По онова време детската смъртност е 25-30%. Това означава, че на 100 деца около 25 не са доживели до навършването на една година.

Основната причина често е била баналната диария. Доктор Моро предложи решение на проблема с най- простата рецепта, благодарение на която тази цифра беше намалена наполовина - обикновена супа от моркови. Рецептата е проста. Морковите се сваряват, докато омекнат добре. Правят се на пюре, долива се преварена вода, за да стане крем-супа. За вкус може да се добави съвсем малко сол. не се слага никаква мазнина, или други подправки. Едва през 2002 г. стана възможно да се обясни чудодейната сила на тази супа. Киселите олигозахариди, съдържащи се в супата (по-конкретно - в морковите), предотвратяват появата на бактерии, които се задържат в лигавицата на стомаха. Друго проучване показва, че подобна супа третира дори диария, която е устойчива на антибиотици. Морковите са истински склад за полезни вещества. Те са богати на витамини А, С, Е, D, калций, магнезий, фосфор и каротин. Учените са установили, че редовното използване на моркови помага за предотвратяване на болестта рак. Също така, те съдържат много фибри, и така премахват токсините от червата. Затова тази проста, по своя състав и изпълнение, супа не губи значението си и днес.

От 1901 до 1902 г. работи с Теодор Ешерих във Виена, откривател на бактерията Escherichia coli.

Доктор Моро се пенсионира като преподавател към университета в Хайделберг през 1936 г. и продължава да работи като педиатър до 1948 г.

Едно от най-лесните неща за обяд - крем супа от картофи и моркови. Да припомним заветите на доктор Ернст Моро , че морковите са истински склад за полезни вещества. Те са богати на витамини А, С, Е, D, калций, магнезий, фосфор и каротин. Учените са установили, че редовното използване на моркови помага за предотвратяване на болестта рак. Също така, те съдържат много фибри, и така премахват токсините от червата. Затова тази проста, по своя състав и изпълнение, супа не губи значението си и днес.

Необходими продукти:

0.5 кг картофи
0.5 кг. моркови
2 глави лук
25 гр. краве масло
100 мл (може и повече) прясно мляко
Пресен магданоз на око
Черен пипер на вкус
Червен пипер на вкус

Как да я приготвите?

В една по-голяма тенджера сложете малко краве масло и щом започне да се топи, изсипете нарязания на дребно лук. Сложете капак и го оставете да се задуши малко.

След това добавете морковите и отново оставете да се задуши. След около 3-4 минути добавете и картофите. Налейте вода и оставете да ври.

След около 15-20 минути провере. Ако морковите са омекнали, значи е готово. Махате тенджерата и с пасатор смилате всиччко в нея, докато стане на гъста каша.

След като кашата придобие вид, добавяте подправките и започвате да наливате прясно мляко и да бъркате с пасатора. Разредете според вкуса си. Ние я обичаме по-гъста.

За сервиране използвайте магданоза, за да декорирате. Може да сложите и плочка сирене или една лъжичка кисело мляко :)

И не пропускайте да си направите крутони. Друг път ще отделим време за крутоните, но най-лесния начин, който се сещаме е да нарежете на кубчета филийки хляб. Омесвате със зехтин и босилек и запичате във фурна, докато станат хрупкави!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мда

    24 0 Отговор
    Лесно, просто и ефективно ! А сега тъпчат дечицата от малки с антибиотици ! Човечеството напредва технологично, но дегенерира в много други аспекти ! И най-лошото е, че болшинството от самите лекари приемат с пренебрежение, и дори с насмешка и недоверие такива стари изпитани натурални методи - за тях щом не са хапчета, не става !

    Коментиран от #7

  • 2 пфф

    7 1 Отговор
    Тази рецепта е недодялана. След добавяне на млякото, сложете супата да заври за кратко, за да се хомогенизира. В противен случай ще получите каша с пюре от моркови.
  • 3 Идън

    5 1 Отговор
    Докторът правилно е открил от какво може да е диарията- от нестерилизирани съдове и млека от животински произход. Затова е заместил изцяло млеката с моркови и преварена вода.Децата са получавали дехидратация .

    Коментиран от #4, #5, #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Млякото е храна

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Идън":

    Млякото е основна храна за кърмачета. Истината е, че по нашите земи хигиената е била по-добра, кърмачетата не са умирали от диария, а от недохранване. И българското кисело мляко е бил най-добрият заместител на кърмата.

    Коментиран от #9

  • 6 Идън

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "един от стадото":

    :) В един гюм има мляко от много крави или овце- кои здрави- кои прегарящи- кои с мастит- кои болни... гюмовете не са стерилизирани и имат остатъци от старо мляко... ДА СИ ВИЖДАЛ ВЪЛЧЕ МЛЯКО В ГЮМ....маугли също е отгледан от вълци...
  • 7 Не е вярно

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мда":

    Децата не ги тъпчат с антибиотици. Дават ги само в краен случай. Лошото е, че ги тъпчат с готови, предимно вносни скъпи пюрета и храни вместо да сварят и пасират сезонни плодове и зеленчуци. Много е модерно майките да са мързеливи и да взимат скъпи вносни буклуци.

    Коментиран от #12

  • 8 Били цивилизовани

    11 0 Отговор
    Българите нали са ги смятали за диваци и нецивилизовани са използвали оризова вода против диария на бебетата. Все още някои умни баби се опитват да го втълпят на младите майки, но акъл не се налива.
  • 9 Идън

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Млякото е храна":

    природата е дала с какво да се захранват бебетата... докторът е дал алтернатива. Как ще дадеш кисело мляко на три месечно бебе.... това е грешка също както препеченото брашно и нишестето, с което са ги хранели.Днешното кисело млеко няма нищо общо с млякото... то е с консерванти- избелители и нещо си на прах...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Идън

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Не е вярно":

    Пасираните плодове и зеленчуци са след четвъртия месец. А къде е бащата в цялата картинка... Значи майката вари- пасира - храни и то милото каже брррр и всичко стане мазало... Бащата може да изпере неизпираемите моркови и да изчисти неизтриваемите петна от тях по тапетите... например...
  • 13 ганю

    1 0 Отговор
    Немското си е немско това е

    Коментиран от #14

  • 14 излагаш се

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ганю":

    Слаб си по география!
  • 15 Сержант Гадорян

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Идън":

    В нета все още има безплатни филмчета, за братските отношения между сърби и усташи в началото на миналия век. Документални кадри на отнети сръбски бебенца, с червата отвън ... явно тогава педофилите не са били със силните на деня, и е нямало кой да им ги набута обратно. Бухаха