Last news in Fakti

27 Септември, 2023 13:28 3 308 14

В Полша намериха гроб на дете-вампир

  • вампир-
  • полша-
  • гроб-
  • дете-
  • разкопки-
  • суеверие

Суеверията от онова време повелявали онези, за които се смята, че са вампири, да бъдат погребвани с лицето надолу, завързани за катинар и приклещени за врата с остър сърп

В Полша намериха гроб на дете-вампир  - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС/ EPA

Археолози изровиха останките на шестгодишно дете, като са успели да ексхумират само половината тяло. Другата част липсвала. Ужасяващата находка е разкрита на гробище от 17-ти век в село Пиен, Полша.

Митовете около немъртвите и вампирите датират още от 11-ти век в Източна Европа и не е необичайно да бъдат открити скелети, носещи белезите на тези суеверия.

В Източна Европа разказите за хора, които са умрели и след това са се върнали в света на живите по-късно, са широко разпространени и често са обвинявани за внезапни смъртни случаи и злополуки. Според легендите, вампирите правят бита на живите непоносим и страшен, като предизвикват загадъчна смърт и унищожават реколтата на селяните.

Не за пръв път учените разкопават гробище, смятано за вампирско, но откритието на толкова малък детски скелет, третиран по този начин, се смята за първото по рода си.

Детето, за което се смята, че е на около шест години, е открито заровено с лицето надолу, така че ако се събуди, да захапе земята, вместо да изсмуче кръвта от живи хора, съобщава Daily Mail ,цитирайки Times.

Кракът на детето вампир е бил овързан с катинар, което е с цел да направи излизането му от гроба по-трудно или да направи изобщо невъзможно връщането му сред живите хора. Вратът му е бил заклещен със сърп, който гарантирал, че при изправяне на вампира, той ще се самозаколи. Археолозите също откриват, че след погребението тялото е било частично ексхумирано, а горната половина - отстранена, вероятно за да бъде унищожена.

Ръководителят на екипа професор Дариуш Полински от университета "Николай Коперник" в близкия град Торун каза пред Times, че от детето очевидно "са се страхували много", но не е ясно точно защо детето е смятано за вампир.

На главата си детето е имало копринена шапка, което показва, че то е имало висок социален статус, както и характерен стърчащ зъб.

На същото странно гробище е открит и скелетът на жена, погребана с коса, увита около врата ѝ - начин да се гарантира, че ще се обезглави, ако се опита да възкръсне от мъртвите, казват експерти.

Професор Полински казва преди това за MailOnline: „Начините за защита срещу връщането на мъртвите включват отрязване на главата или краката, поставяне на починалия с лице надолу, за да захапе земята. Други способи способи за защита от вампири са изгарянето и разбиването на скелета с камък."

По всичко личи, че полските вампири са като българските – живеещите по нашите земи са се предпазвали по същия начин от евентуалното възкръсване на покойнците.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    19 0 Отговор
    Сигурно е някое от отрочетата на ГЕРБ и ДПС...... те такива ги раждат

    Коментиран от #2, #8

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Сила":

    Вампири в Реалния Смисъл Няма
  • 3 Иначе

    7 0 Отговор
    и копринената му шапка му сложили на вампирчето !
  • 4 Не живей в илюзии!

    3 3 Отговор
    Холивудски измислици !

    Коментиран от #5

  • 5 Човека КоZа

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Не живей в илюзии!":

    Когато по нашите земи да вярвали във вампири е нямало Холивуд.
  • 6 Aлфа Bълкът

    4 3 Отговор
    Сигурно ли е? Да не е като извънземните от Перу дето емигрирали в Мексико като мумии?
  • 7 К. Николов

    10 0 Отговор
    И нашия политически вампир Тиквата трябва да бъде така заровен мигар никога не се върне. С футболен екип. Залят с асфалт затрупан с пачки по 500E и със срязани минискуси.
  • 8 00014

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сила":

    И в Канада има много поляци.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Блейд

    0 0 Отговор
    Вампиросите съществуват, тъй че умната...да ва не ръбне некой талсъм в тъмнотоооуууу...!!!
  • 14 Маг

    1 0 Отговор
    Всъщност , вампирите и гулите не са измислица! Но това са най нискостоящите свръхестествени същества същества , които могат да бъдат убити дори физически. И по същество , не са безсмъртни. Могат да живеят дълго , но не и вечно.