Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 10:24 1 738 2

Нападение на мечка гризли в Канада

  • мечка-
  • атака-
  • жертви-
  • канада

Жертвите са двойка и кучето им

Нападение на мечка гризли в Канада - 1
Снимкa: Shutterstock

Мечка гризли нападна и уби двама души и тяхното куче в националния парк Банф в Алберта, Канада. Информацията е предоставена от служители на канадския парк и приятел на жертвите.

Парковете в Канада заявиха в изявление в събота вечерта, че са получили сигнал късно в петък от GPS устройство, показващо нападение на мечка в долината на река Ред Диър, западно от ранчото Я Ха Тинда в Националния парк „Банф“.

По-късно мечката е била евтаназирана, след като е показала агресивно поведение.

Жертвите са канадска двойка и тяхното куче, според Ким Титченър, основател на Bear Safety and More и приятел на семейството.

Титченър, който осигурява обучение за безопасността на мечките и оценките на мечките, каза, че такива контакти се увеличават, тъй като повече хора излизат на открито, но фаталните атаки са изключително редки.

„Това всъщност е само причината, поради която виждаме повече атаки, което е, че повече хора излизат на открито и за съжаление не са образовани по този въпрос“, каза тя по телефона, добавяйки, че само 14% от атаките на мечки гризли в световен мащаб водят до смъртни случаи.

Наблюденията на мечки се увеличават през есента, тъй като те стават по-активни в търсене на храна преди зимен сън през студените зимни месеци.

Националният парк „Банф“, който привлича повече от четири милиона туристи всяка година, е дом както на гризли, така и на черни мечки.

В Националния парк Банф има около 60 мечки гризли и се считат за застрашена популация в Алберта, отбеляза Титченър.

Парковете в Канада казват, че техният спасителен екип трябва да пътува по земята през нощта до мястото, тъй като метеорологичните условия по това време не позволяваха използването на хеликоптер.

Екипът за реагиране пристига на място в ранните часове на събота, където открива двама починали лица, съобщи агенцията.

Затварянето на района около долините Red Deer и Panther е въведено и ще остане в сила до второ нареждане, казаха от Parks Canada.

Parks Canada не отговори веднага на запитвания за идентифициране на жертвите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мунчо-оригинал

    1 0 Отговор
    А в България кафяви мечки щурмуват Родопите!
  • 2 Найк

    1 0 Отговор
    Дано някой наш депутат да срещне мечка.