Last news in Fakti

9 Ноември, 2023 12:20 4 430 18

Косатки нападнаха и потопиха яхта

  • косатки-
  • нападение-
  • потапяне-
  • яхта-
  • агресия

Мотивите зад това поведение са неясни, но косатките стават все по-враждебни срещу лодките по Иберийския полуостров от 2020 г. насам

Косатки нападнаха и потопиха яхта - 1
Снимка: Shutterstock

Косатки предприеха безмилостно нападение срещу полска яхта в Гибралтарския проток. Инцидентът продължил 45 минути и довел до сериозни щети на плавателния съд, който в крайна сметка потънал близо до пристанище Танжер Мед. По време на нападението екипажът, пристанищните влекачи и мароканският флот се опитали да спасят яхтата, но без успех. Инцидентът е станал на 31 октомври, съобщи iflscience, предава vesti.bg.

Според публикация във Facebook от Morskie Mile, собственици на яхтата, които организирали ветроходни почивки в Средиземно море, косатките: „удряха перото на руля в продължение на 45 минути, причинявайки големи щети“.

За щастие, въпреки ужасяващия характер на нападението, никой не е пострадал. „Екипажът е в безопасност. Всички са невредими, здрави и вече в Испания“, добавиха от Morskie Mile.

Мотивите зад това поведение понастоящем са неясни, но косатките стават все по-враждебни срещу лодките по Иберийския полуостров от 2020 г. насам. През последните няколко години имаше многобройни подобни срещи с косатки, докладвани от водите около Испания и Португалия. Понякога животните просто блъскат лодките, но в други случаи те са по-безмилостни в поведението си, като са успявали да потапят плавателните съдове, които нападали.

Морско въстание ли е това?

Въпреки че някои биха класифицирали тези срещи като агресивни, експертите ги разглеждат като знак за по-сложно поведение. Те смятат, че косатките проявяват „игриво социално поведение“.

По същество учените смятат, че тези морски ловци всъщност участват в новопоявила се „мода“, която се разпространила сред популацията им, като тренд от TikTok. Те не атакуват съдове или хора с всякаква форма в изблик на жажда за кръв.

Въпреки че някои твърдят, че това поведение е провокирано от животни, които преди това са били ранявани от морски кораби и не става дума просто за внезапно „въстание“ на тези морски бозайници.

Това е важен момент, защото начинът, по който описваме и разбираме тези срещи, може да окаже огромно влияние върху начина, по който реагираме на тях. Страхът сред морските биолози и други учени е, че ако проектираме човешки мотиви към тези животни, това може да доведе до желание за отмъщение, в следствие на което хората да започват да ги преследват или да се опитват да „отвръщат на удара“.

Всички учени, участващи в изучаването на тези поведения, подчертават, че трябва да избягваме да превръщаме това във враждебен разказ. От решаващо значение е да разберем сложното поведение на тези животни, за да можем да осигурим хармонично съжителство, особено след като иберийските косатки са критично застрашени.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 косатките -защитници на Европа

    33 2 Отговор
    спират мигранти
  • 2 Ден

    25 4 Отговор
    Браво атакуват либералите !
  • 3 истина ти казвам

    27 2 Отговор
    Природата започва война със нас,щото паразитите требва да се унищожават!
  • 4 Опредълено са били

    29 4 Отговор
    вербувани от Русия
  • 5 QR Виза

    19 0 Отговор
    Просто не можете да си представите от ковида тази индустрия с яхтите производство, продажби, чартъри, колко се рaзви, буквално нитро и включиха! Вече куцо, кьораво сакато иска да се вози, наема и купува яхти. В Гърция за отрицателно време направиха огромно количество нови плаващи докове по заливите, защото не могат да поберат яхтите и буквално ги здръстиха. Като добавим и западните пенсии, които решиха, че ще купят по едно корито и ще си живеят там блаженно далеч от имигрантите с които си напълниха страните и правилата на западните си държави и става ясно, що косатките искат да, чупят яхти! Визирах Гърция, щот имам директен поглед, но Испания и Португалия е същата работа!
    Дано разни идиоти не решат, че трябва да ги избиват, щот им пречат!
  • 6 Ммм...да

    17 0 Отговор
    Ясно е ,че някоя яхта или кораб е ранила или убива косатка.

    Коментиран от #18

  • 7 Косатката – най-добрият ловец сред бозай

    19 0 Отговор
    Когато, им се навлиза в естествената им среда, естествено е да са агресивни ....
  • 8 Механик

    19 2 Отговор
    "Мотивите зад това поведение са неясни,"
    А стига бе! Мигар са неясни мотивите?
    Аз още от сега мога да ви кажа, че това са били Боширов и Бошаров от ГРУ на Русия, преоблечени като косатки.
    Путин лично ги е инструктирал да нападнат смелите панове, за насее евроскептицизъм сред шлахите.
    п.п.
    Дори тайничко подслушвах инструктажа преди "варварското" нападение. Путин им казваше как точно да потопят яхтата, а Боширов и Бошаров пиеха НОВИЧОК от шишенце за френски парфюм.

    Коментиран от #12, #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Така така

    15 0 Отговор
    Дано Косатките победят ще ги подкрепям. А и добре са подбрали яхтата :)))) Но дори и да не беше полска по тези превозни средства се превозват мародери и крадци окрали народа за да се фукат евала ба косатките Благодарим!
  • 11 пешо

    8 2 Отговор
    били са руски косатки
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 много са хищни

    5 2 Отговор
    Помислили са я за плячка.
  • 15 Ти да видиш

    12 0 Отговор
    Озовали са се на пътят на стадото.Най вероятно някое малко е убито от кораб а те са интелигентни и помнят
  • 16 СМЕХОРИИ

    2 0 Отговор
    много ССТАРА информажия ма божи, не следш другите сайтове
  • 17 айде бе

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "МУХАЙНИК":

    ти не си Уред
  • 18 крякащ до шадравана

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ммм...да":

    Косатките се смятат в 3-ката на най-интелигентните животни обитаващи земята. Изключително организирани и подредени - железна дисциплина и пълна хармония при ловуване. Щом са започнали веднъж да нападат, те няма да спрат. Може пък и да има нещо в района свързано с местообитанието им, което не се знае или умишлено се нарушава.