Last news in Fakti

16 Ноември, 2023 13:29 1 611 6

Започнаха да кастрират хипопотамите на Пабло Ескобар

  • хипопотами-
  • пабло ескобар-
  • кастрация-
  • колумбия

Ако популацията на хипопотамите не се контролира, техният брой може да достигне до 1000 в следващите 10 години

Започнаха да кастрират хипопотамите на Пабло Ескобар - 1
Илюстративна снимка: БГНЕС/ EPA

В Колумбия започна поетапната стерилизация на хипопотамите, потомци на опасните диви животни, внесени и отглеждани незаконно от покойния наркобарон Пабло Ескобар през 80-те години на миналия век, съобщава Асошиейтед прес.

Два мъжки хипопотама и една женска са подложени на хирургическа стерилизация, съобщиха органите по опазване на околната среда. Това е част от по-мащабните усилия на правителството да контролира популацията на повече от 100 от бозайниците, които се разхождат без надзор в околността около бившето имение на Ескобар, пише още Дарик.

Според плана трябва да бъдат стерилизирани 40 хипопотама годишно, прехвърляне на някои от тях в други държави и евентуално евтаназия. Хипопотамите, които живеят спокоен живот край имението на Ескобар са разпространили обитанията си и в близките реки, където благоденстват, нямат естествени врагове в Колумбия и са обявени за инвазивен вид, който може да наруши екосистемата.

Група хипопотами са докарани през 80-те години на миналия век в Хасиенда Наполес - частната зоологическа градина на Ескобар, която се превръща в туристическа атракция след смъртта му през 1993 г. Повечето от потомците на тези животни живеят днес свободно в реките и се размножават без контрол.


Стерилизацията отнема време, тъй като откриването и улавянето на териториалните, агресивни тритонни животни е сложно, казва Давид Ечевери Лопес, началник на службата по околна среда, отговарящ за плана.

Дъждовете в района са усложнили процеса по залавяне на животните. По-голямото количество трева означава, че „те имат свръхпредлагане на храна, така че поставянето на примамки за залавянето им става още по-сложно“, обясни Ечевери.

Правителството изчислява, че в Колумбия има 169 хипопотама, особено в басейна на река Магдалена, и че ако не се вземат мерки, до 2035 г. те може да достигнат 1000 екземпляра.

Когато планът беше обявен за първи път, Министерството на околната среда заяви, че процедурата е скъпа - всяка стерилизация струва около 9800 долара, крие рискове за хипопотама, включително алергични реакции към упойката или смърт, както и рискове за ветеринарния персонал.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЗО

    2 0 Отговор
    Представям си какви топки имат....
  • 2 Факти

    6 0 Отговор
    А нашия инвазивен вид кога ще евтанизираме?
  • 3 12345

    1 1 Отговор
    Колко хора са изяли тез хипопотами, така им се пада.
  • 4 Да попитам

    9 1 Отговор
    А,Дебелан Пеевски да внимава, да не го кастрират
  • 5 Специалиста

    2 0 Отговор
    Да извикат д-р Пол, той е невероятен.
  • 6 И ловец съм и жабар съм

    2 0 Отговор
    Щом толкова трудно ги откриват да ги пуснат като атракция за туристи ловци вместо да ги улавят и ефтаназират. Така с един куршум два заека хем ще привлекат туристи хем ще се оттърват от тях рано или късно.