Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 10:45 2 570 2

Най-големият водопад в света всъщност е под водата (ВИДЕО)

  • водопад-
  • най-големият-
  • под вода-
  • анхел

Височината на този водопад е три пъти по-голяма от височината на най-високия водопад на сушата - Анхел

Най-големият водопад в света всъщност е под водата (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Знаете ли, че най-големият водопад в света се намира под вода. Най-високият водопад на Земята се извисява на цели 3,5 км. и в сравнение с него най-високият водопад на сушата - Анхел Фолс - бледнее.

Къде се намира този подводен гигант?

Най-високият водопад се нарича “Катаракта” на Датския проток и се намира под Датския проток между Гренландия и Исландия.

На това място водата пада от Гренландско море в Ирмингерско море в продължение на повече от 3 километра, като височината на този водопад е три пъти по-голяма от височината на емблематичния и обявен за най-висок водопад Анхел във Венецуела.

Водопадът е и невероятно широк, простира се на 160 километра и всяка секунда потапя около 5 милиона кубични метра вода.

Сгушен дълбоко под повърхността на океана, “Катаракта” е открит през 1989 г.

Знаем, че сигурно се чудите как се появява подводен водопад - в крайна сметка как водата "пада" под водата?

Според Националната агенция за океански и атмосферни изследвания всичко това е свързано с температурата на водата, предава vesti.bg. Студената вода е по-плътна от топлата и затова, когато мразовитата, течаща на юг вода от Скандинавските морета се срещне с по-меката и топла вода на море Ирмингер, тя потъва. По-студената и по-плътна вода се спуска под по-топлата и се стича до морското дъно, като създава чудовищен водопад.

За съжаление глобалното затопляне може да навреди на природния феномен. Тъй като изменението на климата продължава да се засилва, океаните стават все по-топли и има по-голям приток на сладка вода, както и по-малко образуване на морски лед. Всичко това води до намаляване на обема на студената, плътна вода.

"Добър пример за това е каталунското крайбрежие, където климатичните промени водят до отслабване на този океанографски процес, който има решаващо значение за регулирането на климата и оказва голямо влияние върху дълбочинните екосистеми", казва в проф. Анна Санчес-Видал, която ръководи експедиция за изследване на “Катаракта” в Датския проток.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЕЦ Ниагара

    12 0 Отговор
    И най-високата планина е под вода, и най-дълбоката пещера е под вода, и най-голямата мисирка е подводната мисирка.
  • 2 Гугльо - опит за автор

    3 0 Отговор
    "всяка секунда потапя около 5 милиона кубични метра вода."

    Как си личи, когато ползвате Гугъл. Много сте зле миличките, младите "афффтори", които не знаете никакви чужди езици, а дори и български не владеете добре, за да разберете колко тъпо звучи това, което ви е подал Гугъл.
    Жалка картинка...