Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 13:57 2 266 4

80 г. след изчезването му откриха останките на пилот от Втората световна война (СНИМКИ)

  • пилот-
  • военен пилот-
  • война-
  • изчезнал-
  • изчезване-
  • останки-
  • втората световна война-
  • днк анализ

По време на свалянето на самолета по време на войната, така и не успели да локализират къде е паднал той. До днес

Преди приблизително 80 години американски самолет-бомбардировач, пилотиран от втори лейтенант Гилбърт Халдийн Майърс, бил свален над Сицилия, Италия. След свалянето на самолета лейтенант Майърс бил обявен за изчезнал, понеже никъде не могли да откриват летателното средство. Едва сега обаче, благодарение на специализирани съдебни техники, пилотът най-накрая е открит, предава vesti.bg, позовавайки се на iflscience.

Самолетът с Майърс, който по онова време е на 27 години, и петима членове на екипажа от Военновъздушните сили на американската армия се разбил на около 0,8 километра от летището Sciacca на острова през юли 1943 г. Именно този регион бил във фокуса на екипа за възстановяване и идентифициране на жертви от конфликти (CRICC) на университета Кранфийлд и на Агенцията за счетоводна отчетност на Агенцията за отбрана на военнопленниците/изчезналите в действие на САЩ (DPAA) за търсене на останките на Майерс.

Екипът на CRICC от 20 криминалисти отговарял за внимателния процес на разкопките на мястото на катастрофата.

„По време на операциите ние систематично разкопавахме земята, изследвайки щателно всяко парче, което би могло да бъде кост или друго доказателство“, обясни в изявление Дейвид Ериксън, старши преподавател по археология и антропология в Института по съдебна медицина Кранфийлд.

„В предизвикателни среди като мястото за разкопки в Сицилия, нашият екип използва мокро пресяване, процес, при който изкопаният материал преминава през вода, за да се отделят и анализират човешки останки и артефакти.“

Наред с частите от самолета екипът успешно намери и човешки останки. След това те бяха изпратени в лабораторията DPAA, смятана за най-голямата библиотека за идентификация на човешки кости в света. Там съдебни антрополози извършили ДНК анализ и заедно с антропологични и косвени доказателства, открити от екипа - като лични вещи - потвърдили, че останките принадлежат именно на изчезналия Майерс.

„Възстановяването на останките на 2-ри лейтенант Майерс не само улеснява правилното погребение с пълни военни почести, но също така позволява на семейството да получи всички намерени лични вещи“, каза Ериксън.

Това позволи Майърс да бъде официално погребан на 10 ноември в Сейнт Питърсбърг, Флорида.

Над 72 000 американски служители от Втората световна война са в неизвестност, въпреки че се смята, че 39 000 от тях могат да бъдат намерени. Това обаче е предизвикателство.

„Понякога разкопки като тези не могат да не отведат до нищо или да дадат двусмислена информация“, обясни Николас Маркес-Грант, съдебен антрополог в Института по криминалистика Кранфийлд. „Освен това обстоятелствата се повлияват от използването на земята след инцидента. В райони, където е имало разораване или теренът е променян, откритията често са сведени до миниатюрни фрагменти.“

Въпреки това Маркес-Грант добави, че понякога тези фрагменти в крайна сметка се оказват ключовата част от пъзела и идентифицирането на Майерс показало, че наистина е възможно да се намерят безследно изчезналите и загинали във военни конфликти.

„Да бъдеш част от търсенето на изчезнал военнослужещ беше изключителна привилегия, която доведе до развръзка на случая за семейството на Гилбърт Халдийн Майерс.“, заключава той.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кратък

    6 0 Отговор
    живот...... Това е войната !
  • 2 Малкият принц

    3 1 Отговор
    Екзюпери също е изчезнал по време на полет през 1943 г. и още не е открит. Бил е на 43 години, загинал е през 1943та и имам спомен, че беше написал :"днес слънцето залезе 43 пъти".

    Коментиран от #4

  • 3 Малкият принц

    3 0 Отговор
    Поправям се. 1944, 44 години и 44 пъти залез .
  • 4 ТИА

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Малкият принц":

    Екзюпери го откриха началото на 90-те. Френски рибари намериха Лайтнинга му. Тук интересното е, че самолета според статията се е разбил на 800 метра от летището, и чак сега разбрали къде е.