Last news in Fakti

19 Февруари, 2024 15:28 5 512 15

Мистерията "Титаник": Защо никой досега не е намирал човешки останки на кораба?

  • титаник-
  • останки-
  • кораб-
  • корабокрушение-
  • хора-
  • човешки останки-
  • тела

Науката има обяснение за липсата на останките на над 1500 човека, пътували на Титаник

Мистерията "Титаник": Защо никой досега не е намирал човешки останки на кораба? - 1
Снимки: Shutterstock

Повече от 111 години след потъването си корабът Титаник продължава да озадачава и изненадва. Например не всички знаят, че той е намерен случайно от екип, който всъщност се преструва, че търси останките на кораба. Също така, двойка се жени в подводница на палубата на Титаник през 2001 г.

Един такъв любопитен и малко странен факт, който обиколи Reddit наскоро, е, че въпреки проучването на потънали кораб от повторното му изследване през септември 1985 г., на борда не са открити човешки останки.

"Не съм виждал човешки останки", казва Джеймс Камерън пред New York Times през 2012 г., цитиран от lifestyle.bg. Режисьорът на филма "Титаник" е посещавал и изследвал останките 33 пъти, като твърди, че сигурно е прекарал повече време на кораба от капитана му.

"Виждали сме дрехи. Виждали сме чифтове обувки, което силно предполага, че в един момент там е имало тяло. Но никога не сме виждали човешки останки."

Това е факт, който докарва феновете на теориите на конспирацията до лудост, но има напълно основателни причини, поради които не са намерени телата на над 1500 души, загинали при потъването на кораба. Една от тях са спасителните жилетки, носени от много пътници и екипажа.

Защо няма следи от човешки останки в океана край Титаник?

Въпреки че не са изпълнили основната си задача да задържат носещите ги на повърхността достатъчно дълго за спасяване, след като хората умират, облечени в тях, те продължават да се носят на повърхността на водата. Бурята, последвала потъването, вероятно бързо е отнесла телата далеч от мястото на останките, докато океанските течения, разбира се, са ги закарали още по-далеч през следващия век.

Телата, хванати в капан в самите отломки на кораба, вероятно също са изчезнали, благодарение на действията на дълбоководни чистачи - риби и други морски организми. Но кости са намерени и на други много по-стари корабокрушения, така че защо не и на Титаник? Това вероятно е свързано с дълбочината.

"Проблемът, с който трябва да се справим, е, че на дълбочина под около 914 метра преминаваме под това, което се нарича компенсационна дълбочина на калциевия карбонат", обяснява дълбоководният изследовател Робърт Балард пред NPR. "И водата в дълбокото море е недостатъчно наситена с калциев карбонат, който всъщност е основният компонент на костите."

Например и потъналият Титаник, и Бисмарк са под компенсационната дълбочина на калциевия карбонат, така че след като някои морски същества изядат плътта на загиналите и разкрият костите, последните всъщност се разтварят във водата.

Има хора, които вярват, че в запечатани части на кораба, като машинното отделение, където богатата на кислород прясна вода, на която чистачите разчитат, не е успяла да влезе, е вероятно да има някои запазени тела. Но идеята, че 111 години след потъването на кораба, можем да открием разпознаваеми останки, изглежда все по-малко вероятна.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    18 1 Отговор
    Човешкото тяло е чудесна храна за вскякави морски обитатели и няма как да се намери след време. Дори костите са храна за определени бактерии.
  • 2 даммм

    21 32 Отговор
    По-важно е след време да открият останките на Путя.
  • 3 Тъй де!

    16 3 Отговор
    Акулите са ги нахрускали,кво очайват да намерят,освен жилезу?

    Коментиран от #8

  • 4 Големо умозаключение

    31 1 Отговор
    Спасителните жилетки не били изпълнили предназначението си. Ако авторът знаеше температурата на водата, нямаше да пише глупости.Умрели са за няколко минути от студ.
  • 5 Каква отчайваща

    16 2 Отговор
    ГЛПст.
  • 6 Ножкееее

    5 3 Отговор
    Че колко години са минали пт тогава?
    Роботе са ги изяли, а извън земни са отвлекли черепите!
  • 7 очевидно

    6 2 Отговор
    Защото всички на били на палубата, за да се подготвят за евакуация.
  • 8 между другото

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тъй де!":

    Акулите имат телесна температура, която зависи от околната среда. Предпочитат топлите води.

    Коментиран от #11

  • 9 Гледайте картинката

    1 3 Отговор
    Хората са напуснали кораба.
  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 11 Отговор
    " Повече от 111 години след потъването си корабът Титаник продължава да озадачава и изненадва..."
    Хайде сега някой да ми обясни, как ЛЕД може да разпори стоманен корпус на кораб????

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 11 един от стадото

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "между другото":

    това едно, второ, пасаж дребни риби изяждат по вече и от най големите акули. Трето, не е без значение, че парахода е започнал да навлиза в пояс на владение на омари, северни крабове, косатки, кашалоти
  • 12 ей така

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Достатъчна е пробойна, после рязането е лесно.
  • 13 освен това

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Знаеш, че е правена маневра в последния момент, в опит да се избегне сблъсъка. А може и да не знаеш. Това е довело до още по-големи щети по корпуса.
  • 14 Някой

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Айсбергът е бил голям и с маса, много по-голяма от масата на кораба, понеже е плътен лед, докато корабът е кух и дебелината на обшивката на корпуса, сравнена с размерите на кораба, е горе-долу като станиол. Какво се случва при удар или контакт на по-леко и кухо тяло, движещо се с определена скорост, в многократно по-тежко и абсолютно плътно тяло, също движещо се с определена скорост, в обратна посока, е повече от ясно! Все едно цинкова кофа да се удари в багер (или обратното)! Закони на физиката. Също така корабът не е проектиран като ледоразбивач, като последните също имат ограничение в дебелината на леда, който могат да разбиват (около 1,5 метра максимум).

    Коментиран от #15

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Някой":

    Лед , твърдост по МООС 1,5
    Желязо, твърдост по МООС 4