Last news in Fakti

4 Декември, 2023 14:56 1 820 7

Как се получават дупките в швейцарското сирене?

  • швейцарско сирене-
  • дупки-
  • бактерии-
  • структура-
  • сирене

Химични реакции, причинени от бактерии, променят структурата и вкуса на сирене

Как се получават дупките в швейцарското сирене? - 1
Снимка: Shutterstock

По света има стотици видове сирена, като всяко от тях се отличава със собствен цвят, форма, хранителни стойности, вкус и текстура. Единственото, което ги обединява, е че всички да се правят от мляко. Най-популярните се приготвят от млякото на крави, кози или овце, въпреки че има и такива от камилско, биволско или дори мляко от лос.

За направата на сирене, е необходимо към млякото да се добавят бактерии. Те създават химични реакции, които променят характеристиките му. Вариациите в количеството и вида на бактериите оказват влияние върху вкуса, мириса, вида и текстурата на крайния продукт. Другите компоненти от направата на сиренето, които влияят върху вида му, са методът на осоляване, температурата и времето за отлежаване, пише trafficnews.bg.

Швейцарското меко сирене, подобно на много други сирена, се прави по добре познатия начин - от краве мляко и бактерии. Характерното при него обаче е, че има дупки. Наричани още "очи", те са толкова важни за швейцарските производители, че когато липсват, се казва, че партидата е "сляпа".

Това, което прави швейцарското сирене на дупки, са бактериите, наречени Propionibacterium freudenrichii subspecies shermanii. При специфичните условия, при които се произвежда сиренето, растящите бактерии произвеждат въглероден диоксид. Именно отделените от тях газове създават кръглите отвори. Оформянето на отворите отнема около четири седмици при температура от 20 градуса. След това са нужни още два месеца, преди сиренето да бъде пуснато за продажба.

Швейцарското сирене е направено за първи път през XV век и в страната е известно като ементал. Все пак и други страни произвеждат подобни сирена. Франция има грюер, a Италия има фонтина, уточняват от IFL Science.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кольо,

    12 0 Отговор
    А тук в Бг-то пътищата и улиците ни са като швейцарско сирене....
    И бактериите нямат нищо общо, виновни в конкретния случай са финикийските знаци,и по скоро тяхното крадене...
  • 2 Румен

    1 2 Отговор
    А наще дупки са други, ама меришат на сирене. Айде гадателииии, пускайте водата и тока да подобрим миризмата
  • 3 еко ми е

    2 2 Отговор
    да се забранят веднага тези производители на CO2. Нет зеро
  • 4 Механик

    3 1 Отговор
    Ние, българите саде швейцарско сирене ядем. Ама си купуваме само "очите" му, че другата част скъпа.
  • 5 И защо трябва да ни интересува

    3 5 Отговор
    швейцарското сирене, като си имаме родно, което е 100 пъти по-качествено? За домашното говоря. Ония и мухлясало ядат. Ние трябва ли да го възхваляваме?

    Коментиран от #7

  • 6 Все тая

    4 2 Отговор
    Бактериите пърдят. Образуват се газове. От там му е и миризмата🤣
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.