Last news in Fakti

5 Декември, 2023 11:56 1 011 1

От какво зависи дали раждането ще е болезнено?

  • раждане-
  • родилка-
  • болезнено-
  • болки-
  • родилни болки

Няколко фактора засилват риска от по-болезнено раждане, ето как да ги избегнете

От какво зависи дали раждането ще е болезнено? - 1
Снимка: Shutterstock

Отговорът на въпроса "От какво зависи дали раждането ще е по-болезнено?" се крие в редица фактори, които влияят на интензитета на болката. Много добре знаем, че раждането винаги е свързано с определено ниво на болка, което варира при различните родилки, има методи и техники, които могат да помогнат на бъдещите майки да се справят с този предизвикателен момент. Нека разгледаме някои от ключовите фактори, които могат да влияят на болката при раждане и как можем да ги контролираме.

1. Страх

Самият страх пред раждането може да бъде изключително влиятелен фактор за изпитването на по-силна болка. Необходимо е да управляваме страха и стреса, като търсим методи за намаляване на напрежението. Това може да стане с помощта на консултации със специалисти, дишане и медитация, както и упражнения като йога за бременни. Тези техники могат да помогнат за освобождаване на ендорфини, които имат успокояващ ефект върху болката.

2. Лежането по гръб

Позицията при раждането също е от съществено значение. Например, лежането по гръб може да усили болката в различни части на тялото, поради което е препоръчително да избягваме тази позиция, особено през последния триместър на бременността.

3. Дехидратация

Дехидратацията също може да допринесе за увеличаване на болката при раждането. Поддържането на добра хидратация по време на бременността и особено в последните дни от нея е ключово за улесняване на раждането и намаляване на стреса върху тъканите в организма.

4. Пренебрегване на полезни техники

Не на последно място, техниките за облекчаване на болката, като дишане, медитация и някои йога практики, са от съществено значение. Тези методи не трябва да бъдат пренебрегвани, тъй като те са изпитани и наистина помагат на много майки да облекчат болките, да намалят напрежението и да слушат по-добре тялото си по време на раждането.

5. Стресираща среда

Също така, важно е да изберем спокойна среда за раждането, като това може значително да намали нивото на стрес и напрежение, което от своя страна води до по-лек процес на раждане. Тук от съществена важност са най-близките до родилката, като най-често това е нейният партньор и баща на детето. Негова е нелеката задача да подкрепя раждащата и да се старае тя да е възможно най-спокойна и предразположена преди, по време и след раждането.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Ставри

    3 1 Отговор
    6. От размера на бащата