Last news in Fakti

6 Декември, 2023 16:15 5 412 14

Хората, родени през 90-те, имат по-лошо психично здраве от всяко друго поколение

  • психично здраве-
  • 90-те години-
  • социални мрежи-
  • проучване

Това показва ново проучване

Хората, родени през 90-те, имат по-лошо психично здраве от всяко друго поколение - 1
Снимка: Shutterstock

Хората, родени през 90-те, имат по-лошо психично здраве от всяко предишно поколение, показа ново изследване, пише The Daily Mail.

Изследователи от университета в Сидни в Австралия са използвали проучвания, за да проследят психичното здраве на почти 30 000 възрастни в продължение на едно десетилетие.

Те установиха, че най-младото поколение се справя най-зле, но също така, че техните емоционални проблеми показват малко или никакво подобрение в хода на проучването, за разлика от по-старите поколения.

"На първо място са виновни социалните мрежи, които според участниците ги карат да се чувстват като недостатъчно добри", заключава проучването.

От 2010 г. до 2020 г. изследователите са проследили хора, родени през всяко десетилетие, като се започне от 40-те години на миналия век и се стигне до 90-те години на миналия век. След това те сравняват психичното здраве на всяка група.

"Отдавна съществува подозрение, че поколението на 90-те са психически по-зле от предходните. Това е първият път, когато това се доказва", каза водещият автор на изследването д-р Ричард Морис, цитиран от iwoman.bg.

Доктор Питър Болдуин от Black Dogs Institute твърди, че технологията е до голяма степен виновна. Той обясни, че хората, родени през 80-те, са имали интернет, но родените през 90-те са имали и социални медии, което е довело със себе си „потоп“ от социални сравнения, които са много вредни за психичното здраве.

"Това, което младите умове наистина искат да знаят, е "Достатъчно добър ли съм?" И ако отворите Instagram и видите 100 супермодела, спортисти и предприемачи, е много трудно да се състезавате с тях“, добави той.

Родените през 90-те излагат децата си на същото пристрастяване към социалните медии.

Друго проучване установи, че само 90 секунди гледане на слаби, красиви тела в социалните мрежи може да влоши тежко психичното здраве на младите жени.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    22 3 Отговор
    В БГ - то са най увредени..... от чалгаджий като Славуца и Сие ООД
  • 2 сведетел

    26 5 Отговор
    понеже родителите им психясаха от демократичните промени и се отрази на децата още в утробите на майките !

    Коментиран от #13

  • 3 бай Бончо

    26 10 Отговор
    Нямат бригади , нямат трудово обучение , нямат учители , нямат респект към никого и са все в депресия .Навремето с един шамар зад врата , ни лекуваха депресията , премахваха негативната енергия и наместваха чакрите .

    Коментиран от #4, #5, #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Типичен Ганьо

    15 2 Отговор

    До коментар #3 от "бай Бончо":

    Дано никога никой твой близък или познат да не го хване депресия или някакво друго психично заболяване. Друга песен ще пееш.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сила

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Типичен Ганьо":

    Кво да ти кажа братче, кварталните отрядници от ОФ са още живи.........
  • 8 1111

    17 0 Отговор
    Всеки човек е уникален. Не се сравнявайте с другите и ще имате добро психично здраве!
  • 9 кой

    6 1 Отговор
    Това е поколението, живеещо в социалните мрежи, където всеки е най-, най- и разбира от всичко. Промивката на мозъка води до проблеми, собствената способност за критично мислене деградира.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бобо

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "сведетел":

    По тая логика 00 набор и нагоре трябваше да се родят с детска церебрална парализа заради промените след 2007ма. Ние от 90те се родихме в трудни времена ама за това сме силни и със ген а вие и това нямате. Джендър поколението след 96та
  • 14 Ако беше вярно тогава след 90те нямаше

    1 1 Отговор
    Смисъл да се раждате останалите дегенерати