Last news in Fakti

8 Декември, 2023 15:57 1 694 13

Кога в бележника на българския ученик е имало оценка Отличен 7?

  • ученици-
  • оценка-
  • бележник-
  • оценки-
  • училище-
  • симеон втори-
  • борис iii

Как раждането на Симеон II става причина за щедрост към българските ученици?

Кога в бележника на българския ученик е имало оценка Отличен 7? - 1
Снимка: БГНЕС

Всеки родител иска най-доброто за своето дете, като в ученическите години това е най-вече то да бъде отличник.

Добре са ни познати оценките от Слаб 2 до Отличен 6, но през една години в българската история всички ученици са получавали бонус по една единица отгоре. И така се стига до интересната оценка – Отличен 7, пише Poznanieto.bg.

Годината, в която никой не е повтарял клас

Става въпрос за 1937 година и по-конкретно 16 юни същата година. Тогава се случва едно историческо и дългоочаквано събитие. Ражда се престолонаследникът Симеон Търновски или известен в последните години като Симеон II. Негов баща е Борис III, а майка му е Джована Савойска.

Борис III застава на престола след абдикацията на баща му Фердинанд през 1918. Ако трябва да сме съвсем точни, това се случва в нарушения на Търновската конституция. Причината е, че Фердинанд абдикира в полза на Борис III, но престолът на България се взема след решение на Велико Народно събрание. Такова не е свикано, но въпреки това Борис III застава начело на държавата.

Цели 12 години по-късно той сключва брак с италианската принцеса княгиня Джована Савойска след много перипетии и преговори между двете страни. През 1933 година се ражда първото им дете – Мария Луиза, но за да има продължение на царската династия трябва да има наследник от мъжки пол. Това се случва на 16 юни 1937 година, когато дългоочакваният миг настъпва. Тогава на бял свят се появява Симеон Търновски, което е посрещнато с бурна радост сред някои части от българското население.

Раждането на Симеон Търновски или Симеон II

В 9 часа сутринта на 16 юни София бива изпълнена с топовни гърмежи. За разлика от другите случаи по това време – този път поводът е щастлив. За броени минути столичани се събират пред Александър Невски и начело с министър-председателят Георги Кьосеиванов се отправят към царския дворец. Там са посрещнати от самия Борис III, който приема поздравленията на хората. По-късно е отслужен молебен в храма, а на следващия ден е проведена манифестация. Интересното е, че на нея се пее една много интересна песен – “Край Босфора шум се вдига” – поне така пише адютантът на царя.

В чест на щастливото събитие се случват няколко промени. Най-известните от тях са следните:

Оценките на учениците са завишени с една единица. Причината е да няма никой, който да повтаря годината. Но така се стига до пръв и последен път в нашата история да има ученици, които да завършат с оценка Отличен 7.

Амнистия на повече от 4000 затворници – Разбира се, трябва да уточним, че тук не става въпрос за политическите затворници. Важно е да се отбележи, че в периодът на управлението на Борис III България се тресе от почти непрекъсната гражданска война и се случват поредица от репресии върху другомислещите. Дали отговорността е изцяло върху царя или не, е един съвсем друг въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нормален

    9 0 Отговор
    Мечтата на българина е детето му е да вундеркинд, обаче каквата и тъпотия да му заповява да прави то да изпълнява безпрекословно.
  • 2 надарена кака

    3 9 Отговор
    Не знам кога е имало отличен(7),аз имах само отличен(6) в бележниците от горе до долу.

    Коментиран от #12, #13

  • 3 гост

    3 0 Отговор
    Идиотите - НАТЕГАЧИ ПРЕД ВЛАСТТА СА ОТ ВРЕМЕ ОНО, та и до сега !
  • 4 Умирам от смях

    12 2 Отговор
    В класа на сина ми има едно украинче, което не говори български, не пише домашни, не чете, не смята, но винаги има 3-ка, така че ще е честно и на нашите деца да им вдигнат оценката с 1. За циганите дето взимат средно без да могат да четат няма да коментирам дори.
  • 5 ИВАН

    8 0 Отговор
    Сега войната е много по гнусна - уж няма много убийства и смърт, но смърта покосява душите, душите и на бедни и на богати
  • 6 Никой

    5 0 Отговор
    Попитали един български ученик какъв иска да стане като порастне. " Искам да стана като Бойко Борисов ". " И защо като него ". " Защото се кара на всички хора без да е учил много ".
  • 7 Хихиби

    1 1 Отговор
    Когато царчето се е родил, при Цар Симеон, родените 1927/1928 са минали в следващо отделение И много са се радвали двойкаджиите. И винаги са го богославяли Цар Симеон приживе, но баща им е бил много от заможен род, богат, богатите реститутки и кулаци винаги са го носили в сърцето си по живково, винаги, и бяха ударени от комунистите повечето. И сега комунистите се радват на кмета в софия, че е комунист и си идвали те. И те не знаят на 83год., за кво и за кога се радват. И като се върнат радеви, по млади ли ще станат. Все сме за психотерапия сите луди.
  • 8 Роза

    3 0 Отговор
    Царуването на Борис Трети се е случило в едно наистина тежко време и затова напълно вярвам,че смъртта му е настъпила от инфаркт.Короната му е била наистина "Корона от тръни"!А Симеон трябва да е доволен,че не му се е наложило да царува и си е живял мирно в Испания.Той няма капацитет да управлява и това всички го видяхме.Това,че са увеличили оценката на учениците с една единица,не е толкова важно,но това ,че са амнистирали толкова много криминални затворници,е връх на безобразието!Кой знае какви бандити и рецидивисти са излязли навън и са викали ура!
  • 9 Хохохо

    0 2 Отговор
    Две баба от едно х село. Бабо z, моето внуче мина с 6,а баба х да не остане назад, а бабо z, a пък моето мина със 7.
    Дори преглеждайки преди 42 г преди да изхвърля, виждам оценко преди много преди 1944, отличен 5, нещо от тоя род, явно е нямало по царчето отличен 6. Бог да богослови сем. САКСКОБУРГГОТСКИ. След 1989 много от богати преди 1944 семейства го обожаваха, но съм в друг град и не зная дали са живи, някои са в църна земя. Колкото и да го плюете, гражданите в града със занаяти днес деца, внуци биха живяли ок, а не заключени между 4 стени дълги години и сега отвън напъват внуците им на бкп живков. Сите са деца им в София. И хотели в Гърция и по света. Кой си бе роб 77 и роб ще си умре. Лошо няма.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    .......това са глупости, към тези 6тици, които са си били 5тици, е имало добавено "с царско благоволение", при истинските 6тици това не е писано...
  • 12 интересно

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "надарена кака":

    Защо тогава не се нарече "умната кака" и да спамиш с "дреме ми на бележника"?
  • 13 девил

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "надарена кака":

    Сваляй гащите кака дати пишем шест