Last news in Fakti

20 Декември, 2023 13:49 550 3

Качеството на въздуха влияе на творческите ни способности

  • качество на въздуха-
  • замърсен въздух-
  • творчески способности-
  • концентрация

Замърсяването на въздуха с вещества, съдържащи се в перилни препарати, парфюми, аерозоли и бои, потиска творческите способности на човека

Качеството на въздуха влияе на творческите ни способности - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от Нанянския технологичен университет в Сингапур са установили, че замърсяването на въздуха с вещества, съдържащи се в перилни препарати, парфюми, аерозоли и бои, потиска творческите способности на човека, пише сп. "Сайънтифик рипортс".

Изследването, продължило шест седмици, е обхванало 87 студенти. Всяка седмица по време на три 40-минутни сесии участниците е трябвало да четат кратко изложение на наболяла тема, като например глобалното затопляне, нарастващата бедност, увеличаването на случаите на психични разстройства.

Изследваните лица след това е трябвало да предложат решение, визуализирайки стратегията чрез създаване на 3D модел от тухлички LEGO.

По време на всяка среща изследователите са променяли качеството на въздуха в помещенията с помощта на въздушни филтри. Учените са записвали и концентрацията на въглероден диоксид, фини прахови частици PM2.5 и летливи органични съединения (ЛОС) във въздуха.

Независима партньорска проверка на моделите от тухлички LEGO, създадени от участниците, за да илюстрират решения на глобални проблеми, е показала, че високите концентрации на ЛОС във въздуха потискат творческите способности.

Излагането на този вид замърсители е довело до предлагането на недостатъчно оригинални решения от страна на изследваните лица.

Ако въздухът в помещението е бил по-чист, моделите, изработени от тухлички LEGO, са се отличавали със сложност и многокомпонентност. Доброволците също така са използвали по-ярки езикови средства и са изготвяли по-подробен план при представянето на проектите.

ЛОС са широк клас органични съединения, които включват въглеводороди като метан и етилен, както и различни алкохоли, естери и алдехиди. Те се използват в промишлеността като разтворители, ароматизатори и съставки на лакове, бои и парфюми. Летливите органични съединения присъстват и в декоративната и почистващата козметика и синтетичните миещи средства (детергенти), пише още БТА.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор
    Те не били тъпи, дишали са мръсен въздух🤔🤔
  • 2 Варненски Моряк

    0 0 Отговор
    За това Авторката на статията трябва да дойде да живее във Варна за да може да твори на спокойствие,чист въздух и.............още нещо:)примерно прясно налувена риба:)

    Коментиран от #3

  • 3 Сила

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Варненски Моряк":

    Там мирише на руски партенки и мухлясали валенки......