Last news in Fakti

31 Януари, 2023 14:28 925 10

Автомобилните газове вредят на работата на мозъка

  • мозък-
  • мозъчна дейност-
  • мозъчна функция-
  • замърсен въздух-
  • автомобилни газове

Вдишването на мръсен въздух нарушава връзките в мозъка

Автомобилните газове вредят на работата на мозъка - 1
Снимка: Shutterstock

Вдишването на замърсен въздух може да окаже влияние върху начина, по който е устроен мозъкът. Учени от Университета на Британска Колумбия (UBC) и Университета на Виктория откриват, че вдишването на автомобилни газове може да промени връзките в мозъка в рамките само на два часа.

Констатациите се основават на двойно проучване на 25 здрави възрастни, избрани на случаен принцип, които са били изложени на замърсяване от автомобили в лабораторни условия. На друг етап участниците са били изложени и на чист филтриран въздух, пояснява БГНЕС.

Преди и след всеки сценарий са направени сканирания на мозъка. След като участниците били изложени на замърсяване на въздуха, мозъците им показали намалена свързаност в мрежата на режима по подразбиране (DMN) - набор от взаимосвързани мозъчни области, които са най-активни, когато се занимаваме с вътрешни мисли, като например интроспекция и запомняне. Тези констатации не са били наблюдавани досега сред хора и макар че настоящото проучване не е проверило въздействието, което това може да има върху мозъчната сила, други изследвания са го направили. Предишни проучвания например са свързвали променената мозъчна свързаност с намалената работна памет и работоспособност.

"Обезпокоително е да видим, че замърсяването от трафика прекъсва същите тези мрежи", казва невропсихологът Джоди Гаврилук от Университета на Виктория.

Добрата новина е, че наблюдаваните в проучването промени са били временни и са се върнали към нормалното си състояние, след като през белите дробове е преминал чист въздух.

Въпреки това констатациите посочват възможен път, по който хроничното излагане на замърсяване на въздуха може да има вредно въздействие върху мозъка. Тъй като до 99% от населението на света диша въздух с опасни нива на замърсяване, последиците за общественото здраве могат да бъдат сериозни.

Скорошни проучвания в Китай свързват замърсяването на въздуха с по-лоши резултати на тестовете по език и математика, което води до намаляване на средната продължителност на образованието с около една година.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБВ

    1 1 Отговор
    Празнене София че да си починеме от селяните
  • 2 Дидо

    3 0 Отговор
    Е, то е ясно. Голямо откритие направили.
  • 3 Зъбина

    5 0 Отговор
    няма вече какво да преписвате и почвате с глупостите.
  • 4 Край

    1 3 Отговор
    Доказано е отдавна. Най - прости са шофьорите с “бензин в кръвта”.
  • 5 ха ха

    3 5 Отговор
    Най-после обяснение за огромния брой подписи за референдумите.
  • 6 шегичка

    2 0 Отговор
    Тия да не са изучавали нЕкой катализатор приличащ на мозък.
  • 7 Механик

    2 0 Отговор
    ГМО-то, обаче полезно. Хлебарките и личинките също.
  • 8 Хаха

    2 0 Отговор
    Като гледам най-повредените мозъци са журналистите в Любошитно. Здраво са смъркали автомобилен дим!
  • 9 Въглехидратите

    2 0 Отговор
    Също.Сега започнах да чета една книга "Тихите убийци на мозъка".
  • 10 Ми там има много

    0 0 Отговор
    Различни газове. Кой точно газ вреди на мозъка ти?