Last news in Fakti

31 Декември, 2023 10:56 3 330 26

Баницата - символ на българската национална кухня

  • баница-
  • традиция-
  • българска кухня

Вижте любопитни подробности за това традиционно българско печиво

Баницата - символ на българската национална кухня - 1
Снимкa: Shutterstock

Българската кухня е една от най-богатите и разнообразни в света. В нея присъстват както изобилие от салати и супи, така и множество тестени и месни готвени ястия. Въпреки това, само при споменаване на словосъчетанието "традиционно българско ястие“ в главите на повечето от нас веднага ще изникне изображението на едно конкретно ядене – баницата.

Приготвена от пластове тестени кори с различна плънка, в миналото баницата е присъствала на българската трапеза почти на всеки празник. В днешни дни обаче, тя постепенно е загубила връзката с празничната обредност и се е превърнала в ястие от ежедневието на малки и големи, и в един от символите на българската национална кухня.

Из рецептите на българската кухня съществуват различни варианти на баницата. Например, в зависимост от това дали корите се точат или се дърпат, тя може да бъде точена или теглена. Според подредбата на пластовете баницата е вита или наложена, а на вкус може да бъде солена или сладка. Що се отнася до плънката отново съществува огромен избор – тиква (тиквеник), зеле (зелник), лук (лучник), ориз, месо, спанак, картофи (пататник) и много други.

Други варианти са къпаната баница – след опичането се залива с мляко и яйца и отново се пече за няколко минути, мързеливата баница и млечната баница. Определено най-разпространената рецепта за баница обаче е тази с плънка от сирене и яйца. Тя се е превърнала и в един от символите на България и любима закуска (поднесена с кисело мляко или айрян) на поколения българи.

Що се отнася до името на печивото, общобългарското му название е баница. Смята се, че неговият произход е свързван с развоя на праславянската форма "гъбаница“, която пък навярно произлиза от глаголите "нагибам се“ (навеждам, нагъвам) и "сгибам се“ (сгъвам се, свивам се). Въпреки това, както сигурно се досещате, из българските земи съществуват многобройни диалектни названия на ястието. Сред тези, за които се смята, че са със славянски произход, са млин, билник, топейница, клин и други. Наименованията като баклава и бюрек са с турски произход, а пък названията плаке(н)да, лангида и мъстопита – с гръцки.

За съжаление, сведения за ранната история на печивото няма, но определено можем да бъдем сигурни, че то се е консумирало по нашите земи още от далечното минало. Доказателство за това е присъствието на баницата на почти всяка празнична трапеза на българина, свързана с народния календар.

Малко от нас например знаят, че преди появата на козунака като традиционна храна за Великден, са се приготвяли сладка баница и баница с коприва. На Петровден пък домакинята е била задължена да приготви баница с прясно сирене. По-известните празници, при които на трапезата ни присъства баница, са Бъдни вечер, Коледа и Нова година.

На един от трите празника (в зависимост от традициите на семейството) се приготвя и баницата с късмети. В миналото в нея според обичаите са се поставяли дрянови пъпки, които са се наричали за здраве, късмет, благополучие, успехи и плодородие.

В днешни дни все по-често в баницата се поставят хартиени късметчета с различни пожелания, но въпреки това тя продължава да заема централно място на българската трапеза и в българския фолклор, пише "Българска история".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дядо поп

    9 3 Отговор
    Ако не е символ на българската национална кухня , щеше ли да има такава неистова борба между парти и политици да се докопат до баницата!
  • 2 хе хе

    9 4 Отговор
    Не "гъбаница", а "гИбаница". И днес в руския език се срещат производни на думата "сгибам" - "гибкий" означава гъвкав. Още едно доказателство, че българският език е в основата на славянските езици.😎
  • 3 Сатана Z

    6 8 Отговор
    В България баницата е символ на корупцията и политическите машинации.Дори Дръндарският алкохолик се похвали,че той раздавал парчетата от баницата (порциите) крадейки от залъка на българите .
    Баницата е символ на кражбата и нищо друго

    Коментиран от #5

  • 4 Ммммммм....🍷

    3 0 Отговор
    Най-обичам баница с праз и сирене с готови тънки кори на Баба....

    Коментиран от #6

  • 5 Хммм

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    По-скоро е символ на лакомията ви ненаситна. Кои бяха 7-те смъртни гряха?

    Коментиран от #11

  • 6 има различни варианти

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ммммммм....🍷":

    С праз и маслини става по-хубава. С праз и зеле също.

    Коментиран от #8

  • 7 Биг Мен Гяволето

    0 3 Отговор
    Майстори бол - кой от кой по- по- най - баницата една...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дигитална ера

    2 2 Отговор
    Е-баница с е-късмети.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Севънсинс

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хммм":

    Единият е "не паркирай на тротоара".

    Коментиран от #13

  • 12 ЗА БЪЛГАРИТЕ БАНИЦА ЗА ДРУГИТЕ

    1 3 Отговор
    ЗЛАТОТО КЮЛЧЕТТАТА ПЕЧАЛБАТА ОТ СИИИЧКО ОТИВА В ЧУЖДЕСТРАННИ ДЖОБОВЕТЕ..... ЧУДЕСНА ПОДЯЛБА. ОСТАНЕТЕ СИ ЛЬОХМАНИТЕ С БАНИЦАТА....
  • 13 Личи си

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Севънсинс":

    Кой не е ходил на неделно училище ...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Обезяно,

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Ха халеле":

    Като начало, научи се да пишеш правилно!

    Коментиран от #17

  • 16 филип ейджи

    3 3 Отговор
    освен свинското, другото е турско
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Наблюдател

    5 3 Отговор
    Баницата ,бюрекът ,баклавата идват от турската кухня . И много други също. Не е точно традиционно българско ястие но е навлязла сериозно в българската кухня.
  • 19 Трифонов

    5 3 Отговор
    Няма такова нещо, като "българска назионална кухня", като цяло, а в частност, да твърдиш, че баницата е българско ястие, означава, че нямаш никакво понятие, а именно, че ВСЯКО ЕДНО ЯСТИЕ, което считаме за наше, е турско или гръцко. Слезте на земята и престанете с тая тъпа патриотарщина, че ставате смешни!

    Коментиран от #22, #25

  • 20 ссср

    5 2 Отговор
    Да, бе. И бюрек, баклава, мусака, сарма, кебап, гювеч, тава, тиган, локум, боза, халва, чорба.........все български. Че и ракията и тя. Особено" йени раки"!
  • 21 хе хе

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Много си зле, ако":

    Заври си сектантския нарцисизъм там, където слънцето не огрява!☀️🕳️🤭

    Коментиран от #23, #24

  • 22 дизайнер

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Трифонов":

    Чалмата със сигурност не е българска и много ти отива на кривата кратуна.
  • 23 щях да забравя

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "хе хе":

    Сега Баба Яга е наред, после идва и твоя. Отложиха те заради възрастов критерий, един вид благоволение, което не заслужаваш ...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Вкусно!

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Трифонов":

    Сладкишите и печивата, които се състоят от слоеве тънко тесто и пълнеж съществуват в голяма част от света. Традицията идва от тънкия хляб без мая, правен хилядолетия наред. Тънкият хляб без мая, който евреите наричат "маца", арменците "лаваш" и т.н е в основата на това вкусно изделие. Немците и австрийците обичат щрудели - те редуват кори с пълнеж от ябълки, орехи, стафиди и други. Гърците правят хубави тиквеници с канела и орехчета. Турците правят баклава на същия принцип, но тя е отровно сладка. А българите са изобретили баницата със сирене и яйца. Правим и други пълнежи. А немския щрудел тук го наричаме баница с ябълков пълнеж, съответно - баница с тиква и т.н. Кой първи е измислил това печиво, а именно - редуването на тънък лист тесто с пълнеж - това не се знае.
  • 26 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор
    Копи-пейст....... АВТОР: Иван Танев Иванов
    думата "славяни" е изкована и влиза в политическа употреба за пръв път през 1593 г. от Винко Прибоевич. В книгата си "Слово за увенчаните със слава славяни" този автор пропагандира т.н. "илирска идея", целяща освобождаване и обединяване на южните славяни в нова Душанова империя, като използва новото понятие "славяни", вместо "склави", което по това време вече означава "роби". Окончателно, сборното понятие "славяни" се оформя под перото на абата от Млетския орден дон Мавро Орбини от Пиза, който през 1601 г. написва книгата "Царството на славяните, днес неправилно наричани скиавони (schiavoni = роби)".

    Въпреки посочените по-горе факти, в съвременната славянистична литература се е наложило твърдението, че етнонимното название "славяни" не е късно възникнало средновековно понятие, а древно и исконно самоназвание на протославяните. Това твърдение е основна брънка в един по-широк опит да се създаде представата за древно цивилизационно величие на великорусите и другите източнославянски народи. Подобни опити да се открие древен произход, праславянска писменост, праславянски календар, праславянски науки, праславянски народи, князе и държави почти винаги стигат до източници, които обаче са скито-сарматски или алано-български. Фактически до същия резултат се стига и в опита да се екстраполира понятието "славяни" към ранното Средновековие и Античността.