Last news in Fakti

10 Януари, 2024 10:15 632 2

Китай изстреля сондата "Айнщайн" за наблюдение на космически процеси (ВИДЕО)

  • китай-
  • сонда-
  • космос

Сондата "Айнщайн" е оборудвана с два рентгенови телескопа

Китай изстреля сондата "Айнщайн" за наблюдение на космически процеси (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Китай успешно изстреля космическата сонда "Айнщайн", за да наблюдава от орбита рентгеновото излъчване, което съпровожда големи промени във Вселената като сблъсъци на неутронни звезди, откъсване на небесни тела от големи черни дупки, освобождаване на високоенергийни частици, съобщи на сайта си Европейската космическа станция (EКА).

Проектът е съвместен на Китайската академия на науките, ЕКА и на Института "Макс Планк" за извънземната физика в Германия.

Сондата е изстреляна с ракетата "Чанчжън 2С" от космодрума Сичан в провинция Съчуан.

Сондата "Айнщайн" е оборудвана с най-нови инструменти - два рентгенови телескопа, като единият има широко зрително поле, а другият се характеризира с висока чувствителност. Участие в тях има и ЕКА.

Сондата ще предава и сигнали за активиране на други оптични инструменти на Земята и в околоземното пространство. Очаква се тази технология да позволи на учените да по-добре да разберат важни процеси, които протичат в космоса.

"Бих искала да поздравя колегите ни от Китайската академия на науките за успешното стартиране на иновативна мисия, която е на път да постигне голям напредък в областта на рентгеновата астрономия", казва професор Карол Мъндел, научен директор в ЕКА. "Ценим международното сътрудничество за развитие на науката и задълбочаване на разбирането ни за космоса. Пожелавам на екипа на сондата "Айнщайн" много успешна мисия".

ЕКА ще получи достъп до 10 процента от данните, получени от наблюденията на апарата.

След изстрелването си сондата достига орбита на височина около 600 км. Космическият апарат обикаля Земята на всеки 96 минути и може да наблюдава почти цялото нощно небе само за три обиколки.

В следващите шест месеца експертите ще се занимават с тестване и калибриране на инструментите. След подготвителната фаза сондата "Айнщайн" ще остане поне три години, наблюдавайки внимателно цялото небе.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коч Ина

    2 1 Отговор
    а ганя бори паметници...различни светове

    Коментиран от #2

  • 2 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Коч Ина":

    Разликата с азиатците е светлинни космически години.
    Гня гони краварите техния двор е по интересен.