Last news in Fakti

30 Януари, 2024 13:56 1 343 4

За пръв път заснеха новородена бяла акула край бреговете на Калифорния (СНИМКИ+ВИДЕО)

  • акула-
  • бебе-
  • новородено-
  • голяма бяла акула-
  • калифорния

Появата на големите бели акули винаги е била загадка за биолозите, а видът им се счита за застрашен от изчезване

За пръв път заснеха новородена бяла акула край бреговете на Калифорния (СНИМКИ+ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

За пръв път беше забелязана новородена голяма бяла акула, дълга приблизително метър и половина, да плува край бреговете на Калифорния. Смята се, че новородената бяла акула е само на часове, когато учените я забелязват само на 100 метра от плажа в Санта Барбара.

Изследователи от Калифорнийския университет - Ривърсайд заснеха удивителната снимка, разкриваща как новороденото отделя ембрионалния си слой, предава Daily Mail.

Къде раждат големите бели акули винаги е било загадка, тъй като учените не са успели да проследят местоположението им, но на 9 юли 2023 г. късметът се усмихна на двама оператори, докато сканират района за акули.

"Къде раждат белите акули е един от светите граали на науката за акулите", каза операторът на Wildlife Каролс Гауна, който запечатва снимките заедно с докторанта Филип Стърнс от UC Riverside.

"Никой никога не е успял да определи къде се раждат, нито някой е виждал новородено бебе акула живо. В починали бременни майки са открити мъртви бели акули, но нищо подобно.", обяснява той.

Гауна наблюдава бреговете на Санта Барбара от години и е заснел бременни големи бели акули, но въпреки че районът се смята за възможно място за раждане, това е първият път, в който има доказателства за това.

"Ако това е, което видяхме наистина е новородено на акула, това е монументално, защото такова състояние никога не е докладвано за тези акули", Гауна каза за гледката на бебето, което се отделя от ембрионалния слой.

Гауна каза, че е видял три бременни големи бели акули в района в дните преди заснемането на новородения хищник.

"Заснех три много големи акули, които изглеждаха бременни на това конкретно място през изминалите дни", обяснява още Гауна, като допълва, "В същия ден една от тях се гмурна и малко след това се появява тази напълно нова бяла акула."

Не е трудно да се заключи откъде идва бебето.

Ако бреговете на Калифорния наистина са място за размножаване на големите бели акули, може да са необходими действия за запазване и защита на вида, който беше международно обозначен като застрашен през 2006 г. Големите бели акули живеят по целия свят, но техният вид е застрашен от бракониерство и риболов.

Въпреки че популацията им е трудна за проследяване, видовете са намалели с приблизително 80 процента в Северна Америка, което накара САЩ да приложат закони, защитаващи големите бели акули.

Те са най-изследваните видове акули в света и доклад на Световната фондация за дивата природа (WWF) разкри, че две трети от видовете са изложени на риск от изчезване.

"Ако не направим нищо, ще се случи необратимото", казва Ник Дълви, биолог и съавтор на проучване от 2021 г. за глобалния спад на акулите, пред CNN миналата година. Той добави: „Това е много по-лошо от други животински популации, които наблюдаваме.“

Това, което прави голямата бяла акула уникална, е бавната им скорост на възпроизвеждане, тъй като може да им отнеме десетилетия, за да достигнат възраст за размножаване. Тяхната бременност може да продължи до три години, а от нея да се появят едно или две бебета, според Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) .

Откакто законите за опазването ѝ бяха въведени за първи път през 90-те години на миналия век, популацията на голямата бяла акула се увеличава в северозападния Атлантик и вече не може да бъде изложена на риск да бъде застрашена във водите на САЩ, съобщи NOAA.

Говорейки за новороденото бебе акула, Стърнс каза: 'Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърди, че тези води наистина са място за размножаване на голямата бяла акула. Но ако се случи, бихме искали законодателите да се намесят и да защитят тези води, за да помогнат на белите акули да продължат да процъфтяват."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иди да се плацикаш

    1 0 Отговор
    i love it its so cute.. глупак
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.