Last news in Fakti

31 Януари, 2024 10:58 2 068 7

Какво се прави на Трифоновден?

  • трифон зарезан-
  • трифоновден-
  • трифон-
  • празник-
  • лоза

Свети Трифон е покровител на лозари, винари, кръчмари и градинари - през това време на годината започва резитбата на лозята.

Какво се прави на Трифоновден? - 1
Снимка: БГНЕС

На 1 февруари Православната църква чества Свети Трифон, който бил подложен на жестоки мъчения и посечен с меч заради вярата си през 249 г. В българския народен календар този ден е известен като Трифоновден, Трифон Зарезан.

Свети Трифон е покровител на лозари, винари, кръчмари и градинари. Защото през това време на годината започва резитбата на лозята. Ето какво се прави на Трифоновден.

Зарязване на лозята

Основният обичай, изпълняван на този ден, е ритуалното зарязване, загробване на лозята. Обичаят напомня за идващата пролет и началото на селскостопанската година. Ритуалното зарязване се извършва предимно от мъже.

Рано сутринта стопанката на дома омесва и изпича обредна пита, украсена с тесто с лозници с гроздове. Приготвя също пълнена кокошка с ориз или булгур. Поставя ги в шарена торба заедно с бъклица вино и шише светена вода. След празничната църковна служба мъжете взимат торбата и заедно със свирачи тръгват към лозята. Всеки лозар се прекръства три пъти в посока към изгрева на слънцето и отрязва няколко пръчки от три корена. После полива отрязаното място с вино и светена вода и го поръсва с пепелта, която се пази от Бъдни вечер.

Докато полива с вино нарича с думите “Колкото капки, толкоз коли грозде!” Пожеланието е за богата гроздова реколта. Отрязаните пръчки се завиват на венчета, които се слагат на калпаците, на бъклиците или се премятат през рамо. Вкъщи тези пръчки се поставят под домашната икона.

Цар на лозята

След като зарежат лозята, мъжете сядат на богата трапеза с донесената храна. Започват шумни песни и се играят хора. Преди това избират “цар” на лозята, когото наричат Трифон. Той трябва да е добър стопанин, с много лозя и да е късметлия - това ще донесе добра реколта на всички. Поставят на главата му корона от лозови пръчки, качват го на каруца, теглена от другите мъже и обикалят цялото лозе.

“Царят” благославя да се роди повече грозде и да има хубаво вино. Накрая цялата процесия се връща в селото под звуците на тъпани и гайда. Шествието обикаля всички къщи, а домакините посрещат лозарите с баница, вино и ракия. Празникът завършва в къщата на “царя”, където се събират всички мъже, участвали в зарязването.

Заплашване на овошките

Друг характерен обичай на Трифон Зарезан е т.нар. “заплашване” на овошките, които не раждат. Особено популярен е този ритуал в Родопите, където е известен като “трифоносване на дърветата”. Сутрин преди изгрев двама мъже отиват при дървото. Единият замахва с брадва и “заплашва” фиданката, че ще я отсече, а вторият го разубеждава, казвайки, че през следващата година дръвчето ще роди едър плод.

Гадания и забрани

  • * Както на всеки празник, на Трифоновден също се гадае за времето и реколтата. Ако на първи февруари вали сняг на парцали, пролетта ще е дъждовна, пчелите ще се роят и годината ще е плодородна.
  • * Също така се вярва, че какъвто човек срещнеш най-напред на улицата на Трифоновден, такъв ще ти е късметът.
  • * Ако дадеш пари на този ден - цяла година ще даваш, а ако вземеш пари - цяла година ще вземаш.
  • * На Трифоновден жените не докосват остри сечива и предмети, за да не нападат вълците животните. Не бива и да шият.
  • * Вечерта преди празника, се гадае по въглените в огнището, каква ще е годината. Същата вечер задължително се почистват комините, за да не падне реса на лозята.

Традиционна храна за Трифоновден

На масата задължително трябва да има прясна обредна пита, варена или пълнена кокошка с булгур, ориз или кисело зеле, печена луканка, тутманик, печени орехи пържени яйца. И задължително вино.

Имен ден празнуват: Трифон, Трифонка, Лозан, Лозана, Лозка, Гроздан, Гроздана.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    11 4 Отговор
    Трифоновден е на 14-ти февруари, никой не е толкова луд да си подреже гроздето на 1-ви.

    Коментиран от #2

  • 2 Акулата

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Трол":

    Да си подреже гроздето ???КО КАЗА КО..........
  • 3 картели и спящо прикриваща ги държава

    7 1 Отговор
    На трифонов ден картела на мобилните оператори ни вдигат цените в нарушение на договорите си!

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    4 1 Отговор
    Трифон Зарезан е на 14 февруари. Защо го местите на 1-и, за да не пречи на налагането на католическият Св. Валентин, ли?
  • 6 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "картели и спящо прикриваща ги държава":

    Картелът за пореден път доказа на клиентите си, че договорът не важи за операторите. Ако имаше някаква сила, този договор, щяха да ни предложат увеличение на цените и ако не искаме, договорът ни автоматично се прекратява. Все пак е право на избор в жалката ни имитация на свободна пазарна икономика.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.