Last news in Fakti

5 Юли, 2024 10:53 786 5

5 юли: Международен ден на работохолиците

  • работохолизъм-
  • празник

Историята на празника започва от САЩ

5 юли: Международен ден на работохолиците - 1
Снимка: Shutterstock

На 5 юли своя празник празнуват хората, които са изцяло погълнати от работа и са готови да жертват много в името на професията си. Денят на работохолиците е. Той проследява своята история назад в САЩ и днес е известен в много страни.

Това може да се счита за техен „професионален“ празник от хора, които поставят работата и кариерата над семейството, приятелите, близките, които предпочитат да „живеят на работа“, понякога забравяйки за най-простите човешки радости.

Работохолизмът се разбира като желание на човек да работи прекомерно, надхвърляйки обхвата на естественото трудолюбие. Този термин се използва (по аналогия с алкохолизма, само от думата – работа) за хора, които имат болезнена психологическа „работна зависимост“, които възприемат работата като единственото средство за себереализация. Следователно хората, които проявяват това качество, се наричат ​​работохолици. А да си работохолик вече е диагноза. Самият термин работохолик се използва след публикуването на книгата на американския психолог Уейн Едуард Оутс „Изповедите на един работохолик“ през 1971 г.

Има погрешно схващане, че работохолик – ефективен, безпроблемен, отговорен служител – е божи дар за шефа. Но е важно да запомните, че работохолизмът е форма на зависимост, а преумората, безсънните нощи и отказът от почивка и почивните дни водят до неврози, невнимание, разстройства на нервната система и заболявания. И работата престава да носи полза и удовлетворение.

Въпреки това, в името на справедливостта, си струва да се каже, че работохолизмът може да бъде креативен. Учен, композитор, художник, писател, хирург, създател на собствен бизнес и т.н., като правило, са напълно отдадени на работата си. Без такава отдаденост е трудно да се създаде нещо наистина велико. За такива хора казват, че са намерили своето призвание. Но за такива хора тяхната професия не е изтощителна работа и тежък труд, а творчество и „любимо дете“ (колкото и трудна да е работата).

Все пак е важно да запомните, че балансът между работа и почивка е от съществено значение за физическото и психическото здраве на човека. Затова Денят на работохолиците е създаден, за да повиши обществената осведоменост за негативните последици от работохолизма и да насърчи самите работохолици да променят начина си на живот. Мотивът на деня бяха думите – Човек работи, за да живее, а не обратното .

Ако има такъв човек във вашето обкръжение, поемете инициативата в свои ръце – дайте му почивен ден с пътуване до природата и пикник, посещение на кино или изложба, парти с приятели или просто приятно забавление. Ако самият вие сте работохолик, намерете сили в себе си и си вземете ваканция във всякакъв формат, несвързана с вашата професия, за да преоцените живота си и да видите много нови интересни моменти и хора в него.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ура ура

    0 1 Отговор
    раждайте повече .
  • 2 стрелок

    1 1 Отговор
    демек от фейкове беге не празнуват
  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    1 0 Отговор
    Работохолик е човек, който си обича професията и намира смисъла на своя живот да свърши максимално повече работа, което му доставя работа. Това е коренно различно от лентяите, които получават пари наготово, например от рента. Така, че работохолик е призвание! И служи за пример!

    Коментиран от #4

  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Поправка - което му доставя удоволствие.
  • 5 трясъ

    0 0 Отговор
    5-ти юли е Международен ден на работохоличките по бикини.