Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 15:45 825 6

Рибите клоуни могат да броят

  • риби клоуни-
  • математически способности-
  • броене

Японски и китайски биолози установиха, че рибите клоуни имат елементарни математически способности

Рибите клоуни могат да броят - 1
Снимка: Shutterstock

Японски и китайски биолози установиха, че рибите клоуни от вида Amphiprion ocellaris са способни да "преброят" белите ивици по телата на потенциалните си съседи и да използват тези математически умения, за да разпознават евентуалните си конкуренти за достъп до морските анемони, с които живеят в симбиоза, съобщи пресслужбата на Института за наука и технологии в Окинава (OIST), Япония, предава БТА.

Изследователите са открили, че рибите клоуни са най-агресивни към екземплярите, които подобно на самите тях имат три вертикални бели ивици по тялото. Същевременно те много по-рядко нападат риби с две или една ивица и почти винаги игнорират тези, които ги нямат.

"Това предполага, че рибите клоуни са в състояние да преброят ивиците и да определят по тях видовата принадлежност на неканения гост", казва Кина Хаяши от изследователския екип от Института за наука и технологии в Окинава.

Рибите клоуни спадат към доста голям род лъчеперки, които обитават кораловите рифове в симбиоза с различни видове морски анемони. Те живеят сред пипалата на тези безгръбначни животни, което ги предпазва от нападенията на по-големи хищници и им осигурява постоянен запас от храна.

Биолозите отдавна са забелязали, че рибите клоуни обикновено не нападат други риби, с изключение на представители на собствения си вид, които смятат за възможни конкуренти за достъп до морските анемони. Хаяши и колегите ѝ са установили, че представителите на вида Amphiprion ocellaris разпознават възможните конкуренти по броя на страничните им вертикални ивици.

Учените са направили откритието, наблюдавайки как колониите от клоуни реагират на различни истински риби, както и на пластмасови макети с различни цветове, поставени до анемоните. Експериментите са показали, че представителите на вида Amphiprion ocellaris реагират най-агресивно на онези риби и макети, които имат три вертикални бели ивици, докато тези с най-малък брой ивици почти не привличат вниманието им.

Изследователите смятат, че тази поведенческа особеност позволява на рибите клоуни да поддържат границите на териториалните си владения, изразходвайки минимални усилия, като не хабят енергия да нападат риби, които заемат други екологични ниши и не представляват заплаха.

Умението също така им помага да поддържат социална йерархия, тъй като броят на ивиците по тялото на рибата клоун зависи от позицията им в групата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    3 4 Отговор
    Президентът клоун също само това може ! ХАХАХА

    Коментиран от #2

  • 2 Искаш да кажеш

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА":

    Премиерът клоун с очилата искаш да кажеш.

    Коментиран от #6

  • 3 Могат и да смятат наум

    1 0 Отговор
    Бройкат ви от аквариума.
  • 4 Леле, како, цигарамигара-тактика

    1 0 Отговор
    Напълно безполезна за ежедневието информация. Единственото място, където е от полза, е , ако участвате в някой куиз формат тип "Кой да знае?".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.