Last news in Fakti

3 Февруари, 2024 17:29 2 440 7

Слънцето ще достигне пика на своята активност тази година

  • слънце-
  • пик-
  • радиация-
  • изригвания-
  • магнитни бури

Очакват се повече слънчеви изригвания и следователно - по-чести геомагнитни бури и по-силна слънчева радиация

Слънцето ще достигне пика на своята активност тази година - 1
Снимкa: Shutterstock

Слънцето ще достигне пика на своята активност по време на 25-ия си цикъл между януари и октомври 2024 г. Това е цяла година по-рано от изчисленията на учените. Според тях се очаква той да е по-дълъг и силен от обичайно, съобщава Meteo Balkans.

Соларните цикли представляват периоди от около 11 години, в които Слънцето достига до своя соларен минимум – период с ниска активност - по-малко слънчеви изригвания и радиация, както и соларен максимум – период с висока активност.

Цикъл 25, който се очаква да завърши в края на 2024 г. е значително по-силен от последния, 24-ти цикъл. Той се характеризира с повече слънчеви изригвания и следователно - по-чести геомагнитни бури и по-силна слънчева радиация.

Учените изчисляват соларния максимум на база исторически данни, и чрез наблюдение на слънчевите петна и движението на горещи йонизирани газове, които влияят на магнитното поле на слънцето.

Тези изчисления са важни, защото слънчевата активност има ефект върху много земни технологии, сред които енергопреносната мрежа, сателити и GPS сигнала.

Повишената активност на слънцето означава повече геомагнитни бури и по-силна слънчева радиация. Това може да бъде усетено и от хора, които са с повишена чувствителност към подобни явления.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    2 4 Отговор
    Благодаря Ви госпожа Маринова Полезно Инфо

    Коментиран от #3

  • 2 Мммм-да

    4 0 Отговор
    След 5год, ще трябва да изхвърлите соларните панели. А? Учените?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вълнени гащи

    3 1 Отговор
    След 5 години Гили Байтц, човеколюбивия геоинжелер, ще е затъмнил напълно земята с еко прахчета и ще настъпи ледников период. Възобтовяемите източници, като фотоволтаици и реки ще са минало - едните няма кой да ги огрее, другите ще са минали в твърдо агрегатно състояние. Изкопаемите горива ще са забранени с ЕУ директива, кравите ще са избити и няма да има метан. Остава само вятъра и ще трябва да се духа!

    Коментиран от #5

  • 5 Еректирал

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Вълнени гащи":

    Давай бате искам духане
  • 6 Рускиня

    1 0 Отговор
    Валентина Маринова, незнаех, че Слънцето пика 😂
    УЧЕТЕ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!
  • 7 Акула

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Здрасти Вальо":

    Всичко се Връща СТАМАТ Разкрит