Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 10:17 930 0

В Кьолн и Дюселдорф започнаха карнавалите преди Пепеляна сряда

  • карнавали-
  • германия-
  • пепеляна сряда-
  • великденски пост

Пепеляна сряда е ден на пост и молитва, който традиционно се отбелязва от западните християни

В Кьолн и Дюселдорф започнаха карнавалите преди Пепеляна сряда - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

В четвъртък в традиционните крепости на германската карнавална култура - Дюселдорф и Кьолн, се стичаха хора за бурно многодневно парти преди Пепеляна сряда на 14 февруари, която поставя началото на Великденските пости, съобщава ДПА.

Пепеляна сряда е ден на пост и молитва, който традиционно се отбелязва от западните християни - католици в римския обред, лутерани, моравци, англикани, методисти, назаряни, както и от мнозина от реформаторската традиция. Той се предшества от т. нар. Маслен вторник.

Тържествата започнаха в традиционния начален час - 11:11 ч., когато група възрастни жени, известни като Mohnen, щурмуваха кметството на Дюселдорф, като целта им е да отрежат колкото се може повече вратовръзки на мъже.

В Кьолн традиционният триумвират от принц, фермер и девойка даде знак за действие на участниците.

Четвъртъкът, предшестващ Масления вторник, е известен като Карнавал на старите жени (Altweiberfasching) в германския регион Рейнланд.

Президентът на Кьолнския карнавал Кристоф Кукелкорн каза пред ДПА, че този път тълпите са били по-малко от обикновено заради лошото време. „Или хората идват по-късно, или са решили да празнуват у дома, което също е хубаво“, каза той.

В бурния студентски квартал на Кьолн, известен с развратните си карнавални улични партита, тълпи от предимно млади хора все пак се престрашиха да излязат в мокрото и хладно време, за да започнат да празнуват много преди официалното начало.

Кметицата на Кьолн Хенриете Рекер каза, че карнавалът в града винаги е празник на разнообразието, за което се пее и в много песни. „Бих искала това да се практикува през цялата година“, добави тя.

„Кьолн е пъстър. Тук има представители на всички националности, на всички религии и ориентации. Кьолн е място на многообразието“, каза Кукелкорн, ръководител на празненствата.

В намиращия се наблизо Бон празнуващите отбелязаха 200-годишнината от Въстанието на перачките в квартал Бойел, когато жените се изправят срещу патриархалната експлоатация и създават комитет за правата на жените.

От 1958 г. насам всяка година в рамките на празника представителките на нежния пол от Бойел коронясват жена от своите редици за Принцеса на перачките.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА